Route van de maand: de gelukswandeling in Waasmunster
Het Vlaams Instituut Gezond Leven, die ken je misschien van hun “10.000 stappen”-initiatief. Maar sinds kort hebben ze een gloednieuw initiatief het leven ingeroepen: de gelukswandeling. Hiermee wil Gezond Leven de focus op het mentaal welzijn leggen, en de positieve impact die fysieke activiteit daarop kan hebben.
Van dankbaarheidssprongen en proeven van de kracht van muziek, tot je omgeving herontdekken met een heuse mindfulness-bingo. Met de geluksdriehoek als wegwijzer, leren wandelaars niet alleen bij over geluk, maar ze proberen ook meteen concrete tips & tricks uit tijdens de gelukswandeling.
In de geluksdriehoek vormen drie essentiële bouwblokken de sleutel tot een gelukkig leven, met elkaar verbonden als puzzelstukjes. Bouwblok één: ‘Je Goed Omringd Voelen', benadrukt het belang van warme en vertrouwelijke relaties. Oprechte betrokkenheid en wederzijdse steun creëren een gevoel van verbondenheid. Het tweede bouwblok: ‘Je Goed Voelen’ draait om emotioneel welzijn. Positieve gevoelens, plezier, energie en algemene levensvreugde zijn hierbij cruciaal. Het omvat ook het accepteren van minder positieve emoties als een natuurlijk onderdeel van het leven. Het derde en laatste bouwblok, 'Jezelf Kunnen Zijn', richt zich op zelfacceptatie en een positieve zelfhouding. Zelfkennis stelt je in staat richting te geven aan je leven en je eigen weg te volgen, zonder gebukt te gaan onder sociale druk. Het bevordert controle over gedachten en gedrag, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen. Het is natuurlijk niet zo eenvoudig om dit allemaal in balans te houden. Het leven bestaat uit pieken en dalen, mooie momenten en tegenslagen. Al deze tegenslagen, klein of groot, zijn jouw oranje bol in de geluksdriehoek. Die bol kan je uit balans brengen. Dat is niet erg: je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Weet dat de bol er is en stoor je er niet aan. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt. En dat is oké.
Gezond Leven hoopt zo de wandelaar stap voor stap kennis te laten maken met wat mentaal welbevinden is, en hoe ze eraan kunnen werken. Dit terwijl ze door hun favoriete stad of natuurgebied kuieren. Of je favoriete trage wegen, natuurlijk! Gezond Leven biedt de gelukswandeling aan als tijdelijke wandeling tijdens een event of gedurende een bepaalde periode, maar lokale besturen kunnen in hun stad of gemeente de gelukswandeling ook permanent organiseren. Enkele gemeenten lieten die kans niet liggen, waaronder Waasmunster. En zij hadden net dat tikkeltje extra aandacht voor trage wegen in hun gelukswandeling, wat ons niet koud liet natuurlijk.
Dat wandelen de mentale (en fysieke gezondheid) van de wandelaars versterken, dat weten we al langer. Maar er is nog zo veel te leren rond beweegvriendelijkheid, dat we onze nieuwsgierigheid wel moesten bevredigen! Daarom gingen we in gesprek met Pr. Dr. Delfien van Dyck van UGent, rond beweegvriendelijkheid, trage wegen, en de onderbelichte voordelen van wandelen.