Wow3020 Patrick Ezel
28 nov.

Route van de maand: de Ezelswandeling in Herent

De Werkgroep Open Wegen in Herent - WOW3020 - vierde de Dag van de Trage Weg dit jaar met de Ezelswandeling. Een route die je doorheen parkgebied en Betembos loodst, voorbij leemgroeven en langs prachtige panorama's. Maar bovenal neemt de route je mee langs de Ezelsweg.

Klik hier om naar de website van WOW3020 te gaan.

De aloude holle weg kwam de voorbije jaren dan wel vaak in de media, toch willen we de weg - en de eraan verbonden route - extra in de bloemetjes zetten. In 2019 verscheen de wegel voor het eerst in het nieuws, met een protest van de buurtbewoners tegen de afsluiting van de frequent gebruikte trage weg. Het was immers niet de eerste keer dat dit voorviel, de eigenaars van het park waardoor de trage weg liep, sloten de weg al meermaals af. Dit terwijl de buurtbewoners beweerden de weg al jaar en dag als openbaar doorsteekje te benutten.

Het vervolg kwam er in de vorm van een rechtszaak, die drie lange jaren aansleepte. Gedurende die tijdsperiode konden de buurtbewoners met ondersteuning van WOW3020 aan de hand van allerlei kaarten niet alleen aantonen dat de weg minstens vanaf 1750 al bestaat, maar ook dat die al decennialang onafgebroken, openbaar en regelmatig gebruikt werd. Dit werd mogelijk gemaakt door een veertigtal getuigenissen en gesteund door luchtfoto’s.

De uiteindelijke overwinning van de buurtbewoners werd door de media omschreven als David die Goliath verslaat. Immers konden de parkeigenaars gebruikmaken van het grootste advocatenkantoor van België, terwijl de omwonenden moesten rekenen op een klein kantoortje in Leuven, en op giften van sympathisanten voor de financiering. Maar eind goed al goed, want de rechter kwam tot de beslissing dat het publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang hier van kracht was.

De Ezelsweg zal voortaan dag en nacht openblijven, en ook jullie kunnen daar ten volle van genieten met de route van de maand!

Klik door naar het RouteYou-kanaal van Trage Wegen om de gpx, een kaart of een routebeschrijving te downloaden.