Patrick Stee 3
9 mrt.

Route van de maand: de 5de Mijl-wandeling

De oude pastorie in Kapelle-op-den-Bos huist elke maand één keer het Cultuurcafé “De 5de Mijl”. Maar van de aansluitende wandeling, logischerwijs ook de “5de Mijl-wandeling” gedoopt, kan je het hele jaar door genieten

Je raadt het natuurlijk al, maar de 5e Mijl wandeling is 5 mijl – zo’n 8 kilometer – lang. Eeuwen geleden werd door de abdij van Grimbergen die specifieke afstand vastgelegd als het minimum aantal mijl dat het nieuw te bouwen vrouwenklooster verder moest liggen dan de abdij zelf. De abdij van Grimbergen is overigens een unicum, want van de 16 Belgische norbertijnenabdijen is het de oudst bewoonde abdij, dit al (weliswaar niet doorlopend) sinds 1128. De Grimbergse norbertijnen, ook wel witheren genoemd, staan natuurlijk ook bekend om het Grimbergse abdijbier en –kaas, de ideale pauzeplek tijdens jouw wandeling?

De wandeling zal je over trage wegen meenemen van het “nieuwe” vrouwenklooster, de oude pastorie in Nieuwenrode, naar de abdij van Grimbergen en terug. Een totaalafstand van 16 kilometer. Onderweg kom je tal van kapelletjes tegen, wandel je door prachtige natuurgebieden, kan je twee aloude watermolens bezoeken en, als je heel goed kijkt, in de verte het Atomium spotten.

De heenroute vind je hier, de terugroute hier.