Wegspotters foto

Wegspotters

Goed onderhouden trage wegen nodigen uit om ontdekt en gebruikt te worden. Lokale besturen kunnen ook hun inwoners hierbij betrekken. Wegspotters is een laagdrempelige methode die garant staat voor meer betrokkenheid van de burgers, minder administratief werk en meer controle over alle trage wegen in de gemeente. De handige MobiMelder-app zorgt ervoor dat vele handen licht werk maken.

Wat zijn Wegspotters?

Wegspotters zijn buurtbewoners die waken over de toegankelijkheid van trage wegen. Minstens één keer per seizoen controleren ze ‘hun’ trage wegen. Is de bewegwijzering oké? Versperren obstakels de weg? Ligt er zwerfvuil? Problemen melden ze rechtstreeks aan de gemeente via een centraal communicatiesysteem, de MobiMelder. De gemeente verhelpt het euvel en koppelt via datzelfde systeem terug naar de Wegspotters.

Hoe kan de gemeente aan de slag?

De enige voorwaarde om een Wegspotters op te starten in jouw gemeente: de gemeente moet beschikken over een tragewegenplan. LINK INVOEGEN

Richtprijs

Een Wegspotters-module houdt het volgende in:

  • 10 begeleidingsdagen gedurende 1 jaar: o.a. startmoment, demo meldingsplatform, begeleiding van de vrijwilligers, ontmoetingsdag, …
  • de opmaak van een aangepaste shapefile, algemene communicatie

De richtprijs voor de opstart in een gemeente is 6000 euro. Ligt jouw gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen? Dan krijg je extra financiële ondersteuning voor dit project.

Na het opstartjaar zijn de gemeente en haar wegspotters klaar om de controle en opvolging zelf in handen te nemen. Vanaf dan zijn er enkel de jaarlijkse abonnementskosten voor het gebruik en de updates van het MobiMelder-platform. Deze kosten worden o.b.v. het aantal inwoners berekend.

Verder lezen