TWIJG 10
28 dec.

Route van de maand: Jaagpad aan de IJzeroever

Begin 2020 besloot de Vlaamse Waterweg dat dit wondermooie jaagpad op de IJzeroever tussen Roesbrugge en Stavele een make-over nodig had. Een betonnen make-over. Het aloude jaagpad zou plaatsmaken voor een twee meter breed betonnen pad. Natuurpunt De Bron, Grote Routepaden West en TWIJG (Trage Wegen Ijzergemeenten), konden dit niet laten gebeuren, en verenigden zich onder het platform 'AARDE AAN DE DIJK', om als een stem nee te zeggen tegen te verharding.

Klik door naar het RouteYou-kanaal van Trage Wegen om de gpx, een kaart of een
routebeschrijving te downloaden.

Onder de paraplu van hun respectievelijke koepelverenigingen, tekenden de drie organisaties bezwaar aan tegen het verlies van dit uniek stuk natuurbeleving. Maar er gaat nog zoveel meer verloren dan dat. Want het wandelnetwerk in de IJzervallei mag dan wel 125 km lang, daarvan is amper twaalf procent, zo’n 15 km, onverhard. Als je daar nu nog eens één derde van afneemt met dit 5 km lange pad, eindig je op amper acht procent onverharde wandelwegen. Daarnaast beoogt het voorstel van Vlaamse Waterweg vooral een betere fietsbaarheid, waar de IJzeroever vandaag de dag vooral als een wandeltracé wordt gebruikt. In hun bezwaar toont AARDE AAN DE DIJK! dan ook aan dat er voor fietsers al een aangename en veilige – en dus volwaardige alternatieve fietsverbinding – aanwezig is.

Maar woorden en beelden zeggen natuurlijk niet alles. Onze route van de maand zal je meenemen langs het 5 km lange pad, en je hopelijk overtuigen van de unieke beleving in een prachtig waterlandschap dat dit jaagpad kan schenken.