Halle TR Deb 14
2 nov.
Burgerparticipatie
Florerende routes
Fortuinlijk op pad
Publiekscampagne
Communicatie

Dit was de Dag van de Trage Weg 2023 in woord en beeld

Op 14 en 15 oktober 2023 kon je van Alken tot Zwalm deelnemen aan meer dan 230 heerlijke activiteiten op de Dag van de Trage Weg. Ook ons team was over heel Vlaanderen aanwezig. Zij delen een kleine greep uit het prachtige aanbod.

"Vandaag is mijn doel om iedereen een nieuw wegje te leren kennen." Zo begon Rik Houthuys, voorzitter van de Werkgroep Trage Wegen in Halle, natuurliefhebber én voorzitter van Trage Wegen, de wandeling langs voorstedelijke doorsteekjes in Halle.

Robbe, stagiair bij Trage Wegen: "Halle ken ik niet goed, dus voor mij was het al prijs bij het eerste wegeltje dat we insloegen. Maar ik was lang niet de enige. Nog geen kilometer verder vertelde een van de 40 deelnemers me: “Ik woon hier nu al veertig jaar en ik heb nooit geweten dat dit padje bestond”. Missie geslaagd dus.

De wandeling ging nog enkele kilometers verder, waarbij er af en toe werd stilgestaan bij het historisch en toekomstig kader van de trage wegen in Halle. Ook stonden we stil bij de realisaties van de werkgroep van de laatste jaren. De dag werd afgesloten met de opening van een nieuwe trage weg: het Boterhampad, zo genoemd omdat het leidt naar een pleintje waar de arbeiders vroeger samen hun boterhammen kwamen opknabbelen."

Prachtige beelden uit Halle

De zonnige zondagnamiddag in Alken begon met een kleine intro rond het lokale tragewegenproject. Zo werden de resultaten van de inventarisatie toegelicht en gaf de gemeente een kleine vooruitblik op de toekomstvisie, gebaseerd op die inventarisatie.

Daarna volgde een wandeling met zo’n 40 enthousiaste deelnemers door het natuurgebied Grote Beemde en de vallei van de Herk. Gewapend met allerlei weetjes rond de historiek en beheer van het natuurgebied, loodsten de gidsen van Natuurpunt Alken, Limburgs Landschap en Natuurvereniging ’t Bokje de groep vakkundig door het Limburgse landschap. Halfweg de wandeling werd een welkome pauze ingelast bij de historische Graetmolen. Een zeer geslaagde én leerzame activiteit.

Genieten in Alken

Op de Dag van de Trage Weg kon je ook de Duinbossen in De Haan te verkennen met een gids. Met een groep van zo'n 30 mensen wandelden we door het indrukwekkende gebied van 152 ha dat nog steeds wordt bedreigd. Sinds de 19e eeuw zijn er immers meerdere pogingen gedaan om loofbossen aan te planten op het gebied. De gids, die het gebied mee beheert, vertelde hoe Natuurpunt de habitat van de duinvallei probeert te herstellen. Met grote inrichtings-werken, maar ook simpelweg door hier en daar kleine duinplantjes een duwtje in de rug te geven en hen zo opnieuw een kans te geven in dit gebied. Heerlijk wat je langs trage wegen ontdekt.

Wat begon als een bescheiden idee, is ondertussen uitgegroeid tot een groots evenement in Pervijze. Niet minder dan 150 mensen genoten van een uitbundig programma opgebouwd langs een traject van 13km. Van boomklimmen en wandelen met ezels, tot een tochtje met de taxikano. Van leren over levend erfgoed en uilen, tot een theateract over twee moedige Britse verpleegsters door. In de Eerste Wereldoorlog richtten zij op nog geen 50 meter van de frontlijn een hulppost op. Precies op de plek waar ook de theateract door De Dakbroeders uit Oostende plaatsvond. Na de begeleide landschaps- en erfgoedwandeling konden we ook genieten van een hapje en drankje, onder begeleiding van de livemuziek van ‘Goedgemutst’.

Er werd dit jaar ook een nieuwe trage weg ingehuldigd door werkgroep Trage Wegen Ijzergemeenten (TWIJG): de 'Hannewegel', ter ere van Hanne. Een wegje naast een drukke en gevaarlijke baan, waar zij bijna 25 jaar geleden verongelukte.

Te water en te land in Pervijze

Op zondag was het een komen en gaan van véél goed volk in Belsele bij Sint-Niklaas. De Raaklijn vzw organiseerde samen met Muziekcentrum 't Ey een heerlijke namiddag vol activiteiten rond trage wegen. We kozen voor de middellange route van 4,5 km en hadden het geluk dat we konden aansluiten bij twee gidsen met de beste verhalen over nestkastjes, tondeldozen, bedreigde buurtwegen, letterzetters en de Keltische boomkalender. Terwijl onze jongste enthousiast op zoek ging naar alle kabouters die langs de route wonen, keek onze oudste haar ogen uit bij de vliegenzwammen die - heksenkringgewijs - speciaal voor de Dag van de Trage Weg tevoorschijn gekomen waren. Met blozende wangen - en de paraplu in de aanslag genoten we van de heerlijke chocolademelk die we onderweg kregen aangeboden.

Her en der langs de route kwamen we ook poëtische sporen tegen van die andere Dag van de Trage Weg-activiteit in Belsele: de zieleversjes van Sabine Maes doen deugd aan 't hart. Eenmaal terug aan het vertrekpunt maakten de kinderen nog een stel boompizza's om de kastanje op de koer te voeden en schilderden ze een eigen houten kabouter.

Kabouters, versjes en knutselen in Belsele

Hij heeft wat op zich laten wachten, maar op de Dag van de Trage Weg had de herfst eindelijk zijn intrede gemaakt. Hét perfecte moment om op paddenstoelentocht te gaan. Dat is dan ook exact wat ik met zo’n 25-tal deelnemers in Edegem deed. Onder de fijne en vooral enthousiaste begeleiding trokken we twee uur lang op wandel door de Edegemse bossen. Onderweg nam de gids ook voldoende tijd om allerlei vragen te beantwoorden en vondsten van jong en oud te identificeren. Een natte, maar leerrijke wandeling, die werd afgesloten met een boekentipje van de gids: ‘Verweven leven’ van Merlin Sheldrake, een boek waarin je de wereld te zien krijgt vanuit het standpunt van de schimmel.

Paddenstoelen in Edegem

Onder de begeleiding van Trekkersgroep 'Malse Trage Wegen' trok een groep van zo’n 25 mensen eropuit voor een wandeling van zo'n 7km. De naam 'Mals' heeft hier ook een dubbele betekenis: het verwijst niet alleen naar de gemeente ‘Malle’ zelf, maar ook naar het zachte karakter van trage wegen, die in de regio bekendstaan om hun rustige en toegankelijke karakter. Deze trekkersgroep, van oorsprong groep kaartenthousiastelingen, brengen hun vrije tijd met het in kaart brengen van het Malse tragewegennetwerk, en adviseren het gemeentebestuur om een fijnmaziger net van trage wegen te creëren.

Het resultaat van al dat werk: een tocht waarop iedereen een trage weg leerde kennen. We stapten tussen maïsvelden, langs natuurrelicten en door modderig zand (een gevolg van het gebruik van landbouwmachines). De wandeling sloten we af met een boodschap van algemeen nut: “ga en vermenigvuldig u”. De beste manier om in het onderhoud en belang van trage wegen te voorzien, is per slot van rekening door er zo veel mogelijk gebruik van te maken.

Tip: Deze activiteit gemist? Geen nood! Hij staat nog tot en met 16 november volledig bewegwijzerd!

Malse wegen in Malle

Net na de middag begon deze activiteit met een hartelijke dankbetuiging van ongeveer vijftien toegewijde vrijwilligers. Zij hebben, samen met nog tien anderen, in en rond Sint-Truiden op minder dan drie maanden tijd maar liefst 370 km trage wegen volledig in kaart gebracht. De gemeente gaat deze inventarisatie gebruiken om verbindingen te realiseren tussen waardevolle natuurgebieden. Maar ook om aan erosiebestrijding te doen met behulp van grasstroken en om je veilig en aangenaam te kunnen verplaatsen.

We genoten ook van een rondje Zepperen van 6 km. Samen met zo’n dertig andere wandelaars konden we de Zepperse trage wegen verkennen en wandelden we een stuk verdwenen weg weer open.

op pad met vrijwilligers in Zepperen

Met dank aan onze sponsor Koers BV.