Groene Functionele Belevingstrajecten stimuleren het fietsen
Vlotte stromen
Groenblauwe linten
Beleidsondersteuning

Groene Functionele Belevingstrajecten - Efficiënt op weg met de fiets of te voet

Groene Functionele Belevingstrajecten (GFB-trajecten) leiden fietsers en wandelaars op een efficiënte, aangename en gezonde manier naar school, het werk of het centrum. Ze zijn een mooi alternatief voor verplaatsingen langs drukke en onveilige autowegen met fijn stof. Een GFB-traject zorgt voor:

  • Efficiënte verplaatsingen en veilige verkeerssituaties voor fietsers en voetgangers: een kwalitatief alternatief voor dagelijkse verplaatsingen langs autowegen
  • Het vergroten van bestaande groen-blauwe netwerken
  • Een gezonde leefomgeving: minder stress, minder fijn stof, meer sociale contacten en meer ontspanning
  • Een klimaatrobuuste omgeving: een antwoord op zware regenval en toenemende hitte

In opdracht van Omgeving Vlaanderen werkten wij een stappenplan en een GIS-handleiding uit voor lokale besturen. Heb je als gemeente echter de tijd en expertise zelf niet, dan neemt Trage Wegen graag de procesbegeleiding van je over en ondersteunen we het lokaal bestuur bij de GIS-modellering.

Projectinhoud- en verloop

Fase 1 - Opstart en documentering

In de opstartfase gaan we de specifieke uitdagingen in de gemeente na aan de hand van beleidsplannen en voorgenomen of lopende projecten. Samen met de ambtenaren en bestuurders zorgen we voor een duidelijk mandaat en bepalen we de focus van het project. We bepalen de timing en zetten een participatietraject op met lokale kennishouders.


Fase 2 - Casebepaling

Op de eerste werktafel leggen we de start- en eindbestemmingen die de trajecten zouden moeten verzekeren vast. We onderzoeken relevante locaties en hebben daarbij aandacht voor de beoogde gebruikers van deze trajecten. Interessante tussenpunten onderweg zoals speelterreinen en rustpunten worden zo goed mogelijk in kaart gebracht.


Fase 3 - Modellering studiegebied

Wij staan het lokaal bestuur bij het opmaken van een topologisch netwerk en een groene functionele belevingskaart. We hanteren daarbij het GIS-stappenplan, aangevuld met lokale kennis. Aan de hand van steekproeven onderzoeken we de toegekende scores aan de wegsegmenten van het topologisch netwerk. We calibreren deze scores op maat van de specifieke vereisten voor de case en de beoogde weggebruikers.


Fase 4 - Trajectbepaling & ingrepenonderzoek

Op de tweede werktafel worden in detail de startlocatie en de bestemming van de beoogde trajecten vastgelegd. We werken scenario's uit voor de kortste route, de kortste potentiële route en de meest belevingsvolle route. We brengen de ingrepen in kaart om de routes groener, functioneler (korter of directer) en meer belevingsvol te maken. Het resultaat van de werktafel wordt gedocumenteerd op een overzichtsplan met de te nemen ingrepen.

Richtprijs

Voor procesbegeleiding en GIS-ondersteuning voor een GFB-traject is de richtprijs 10.500 euro. Als de gemeente meerdere trajecten wil onderzoeken, gaat de prijs per traject naar beneden. Bepaalde voorbereidende stappen kunnen dan samen genomen worden.

Alle prijzen zijn excl. btw

Verder lezen