Trefdag2023 093337 PVDH8986
7 jun.
Burgerparticipatie
Publiekscampagne
Communicatie

Trefdag Trage Wegen 2023 in Ertvelde: de terugblik

Op zaterdag 3 juni was het feest in Ertvelde bij Evergem. Daar zaten de plaatselijke kermis en schoolfeest zeker voor iets tussen, maar voor tragewegenliefhebbers was het toch vooral de Trefdag Trage Wegen die de dag een gouden randje gaf.

We waren te gast in Evergem, thuisgemeente van de Ter Eeckschekerkweg die vorig jaar de wedstrijd won naar aanleiding van 20 jaar Trage Wegen. Een 80-tal aanwezigen werden vergast op een mooie inleiding door de schepen van Mobiliteit en een uitgebreide toelichting van het Forum Trage Wegen Evergem over hun werking en hun indrukwekkende successen.

Vervolgens werden de tragewegennaambordjes uitgereikt aan alle werkgroepen en gemeenten die vorig jaar geselecteerd waren voor de wedstrijd. Een symbolische erkenning voor het vele werk en de prachtige realisaties van al deze tragewegendoeners. Steven bracht ook een mooie hommage aan Piet Hardeman, stichtend lid van Trage Wegen, die enkele dagen voor de Trefdag onverwacht overleed.

Vervolgens kon ieder aansluiten bij een thematische uitwisselingssessie naar keuze. Op het programma stonden vijf sessies:

1. Aan de slag met bezwaarschriften

Het gemeentewegendecreet is een game changer voor het beheer en het gemeentelijk beleid rond trage wegen. Voor elke wijziging of opheffing van een gemeenteweg moet de gemeente een openbaar onderzoek inrichten. Tijdens zo'n openbaar onderzoek hebben burgers en werkgroepen de kans om bezwaar aan te tekenen tegen de wijziging of opheffing of tegen een onvoldragen beleidskader. Martin Desimpel van werkgroep Trage Wegen Moorslede kwam vertellen over de aanpak in Moorslede. Een uitgebreid verslag van deze sessie kan je hier downloaden.

2. Gebruikers reguleren: waarom en hoe?

Wandelaars, fietsers, lopers, ruiters, mountainbikers: op sommige trage wegen is het soms koppen lopen. Hoe kunnen we omgaan met al die verschillende mensen en snelheden? Piet Coussens van de Mountain Bikers Foundation vertelde waarom en hoe de MBF omgaat met deze problematiek. Je vindt de presentatie van Piet via deze link. Een verslag van de hele sessie kan je hier downloaden.

3. Te Water: trage wegen en waterwegen

Te Water! is een gloednieuw project van Trage Wegen. We ontwikkelen voor Toerisme Vlaanderen een packraftroute dwars door Vlaanderen. Deze route combineert peddelen en wandelen met een unieke landschapsbeleving en duurzame recreatie dichtbij huis dankzij een uitgekiende combinatie met het openbaar vervoer. In deze sessie werd onder begeleiding van Juul Prinsen nagedacht over de kansen voor tragewaterwegennetwerken. Je vindt haar presentatie hier.

4. Trage netwerken: kansen voor routes

Deze sessie focuste op hoe werkgroepen een rol kunnen spelen als aanjager van de uitbouw van een traag netwerk. Hoe kan een werkgroep routes promoten? Hoe integreer je bedreigde paden in een wandelroute? Bart Boydens van Milieufront Omer Wattez en Hugo Frederix van het Vlaams Compostelagenootschap legden haarfijn uit hoe zij routes ontwikkelen en promoten. Je vindt de presentatie van Hugo hier. Een verslag van het gesprek lees je hier.

5. Wegen op de gemeenteraadsverkiezingen

In oktober 2024 kiezen we weer voor een nieuw lokaal bestuur. Hier en daar zijn de campagnes al begonnen. Hoe kan je als werkgroep Trage Wegen je strijdpunten en wensen op de agenda zetten van de verschillende partijen? Robert Coens van de werkgroep Trage Wegen Oosterzele en Bart De Block en Eric Vandaele van de werkgroep Trage Wegen Stekene getuigden over hoe zij met hun werkgroepen het thema trage wegen op de politieke agenda kregen en proberen te houden. Een verslag van het razend interessante gesprek achteraf lees je hier. De presentatie van de werkgroep Trage Wegen Stekene vind je hier.

Altijd leuk om zoveel enthousiaste mensen door het landschap te zien bewegen

Na een heerlijke lunch nam de werkgroep uit Evergem ons mee op sleeptouw langs een 10 kilometer lange wandeling door Ertvelde, met een kleine zijsprong in buurgemeente Assenede. Met als hoofdrolspeler: de làààànge Ter Eeckscherkerkweg, waar leerlingen van de kunstacademie live de laatste hand legden aan een kleurige muurschildering in het eerste deel van deze voetweg, een steegje in het centrum van Ertvelde.

We bewonderden de ecoversterkende ingrepen die de gemeente en de werkgroep realiseerden als prijs voor hun overwinning in de wedstrijd van vorig jaar. Ingezaaide bloemen (die nog net niet in bloei stonden), nestkasten voor valken, een nieuw geplante boom... Prachtig om zien, onder een stralende zon.

We werden onderweg uitgebreid voorzien van historische én praktische informatie over de trage wegen in Ertvelde, de aanpak van de gemeente en de toekomstplannen. De vele aanwezigen waren danig onder de indruk van de samenwerking tussen gemeente en vrijwilligers. Een prachtig voorbeeld! Aan het eind van de wandeling trakteerden we de jonge kunstenaars in het steegje nog op een welverdiend applaus. En hieven we met z'n allen het glas op alweer een geslaagde editie van de Trefdag.

Tot volgend jaar.