Pexels zoe jane 18612174
24 feb.

Nieuwe doorgangswet zorgt voor protest in Frankrijk

In Rimbach-près-Masevaux in de Vogezen hebben deze maand bijna duizend wandelaars gedemonstreerd tegen de afsluiting van een wandelpad door een particuliere eigenaar van 64 hectare bos, ondersteund door een nieuwe wet die doorgang op privé land- of bosgrond bestraft. De eigenaar kondigde midden februari plotsklaps aan dat er voortaan geen tolerantie meer zou zou zijn voor het betreden van zijn terrein.

De nieuwe wet heeft tot doel de omheining van natuurlijke ruimtes te beperken, om wilde dieren zo een vrijere doorgang te bezorgen. Een a priori deugdzame benadering, maar de wet bevat, om eigenaren gerust te stellen, deze bepaling: “waar het privékarakter van de locatie fysiek vaststaat, is het betreden van andermans privéland- of bosbezit zonder toestemming, tenzij dit wettelijk is toegestaan, een overtreding van de 4e klasse”, wat overeenkomt met een boete van minimaal 135 euro.

Soortgelijke afsluitingen zijn ook gemeld in andere delen van Frankrijk. Milieuactivisten roepen nu op tot herziening van de wet, om het recht om in de natuur te wandelen te beschermen.

Klik door naar de reportage op Hufftingtonpost.fr