Staatsbladlezer01
20 mrt.
Onderzoek
Burgerparticipatie
Dossierbehartiging
Adviesverlening
Communicatie

De Staatsbladlezer ontgint een goudmijn voor tragewegenactivisten (deel 1)

Wie ‘Staatsblad’ hoort, denkt meteen aan een onoverzichtelijk document dat ’s lands bureaucratie zonder verpozen blijft uitbraken. Waaghalzen die de website van het Staatsblad wel eens bezoeken, genieten met volle teugen van de lay-out die zelfs al in de jaren ’90 van de vorige eeuw gedateerd was. Erop vinden wat je zoekt is een uitdaging. Het is duidelijk: het Belgisch Staatsblad heeft een broertje dood aan marketing.

Maar onbekend maakt onbemind. Want de Moniteur maakt het werk voor de tragewegenactivist toch iets lichter. Het Belgisch Staatsblad is het officiële publicatieblad van de Belgische staat, waarin alle wetten, koninklijke besluiten, decreten, maar ook de oprichting en statutenwijzigingen van alle verenigingen, etc. voor het hele land worden bekendgemaakt. Goed voor meer 125.000 bladzijden in 2021! En daar draagt het Gemeentewegendecreet zeker aan bij. Het decreet bevat immers een reeks verplichte bekendmakingen van beslissingen, vooral in het kader van de autonome procedure. Om je weg in die enorme regelgevende hooiberg te vinden, gebruik je best het zoekformulier:

Het zoekformulier in zachte pasteltinten

Klik door naar het zoekformulier

Openbaar onderzoeken

Wanneer een gemeenteweg wordt aangelegd, verplaatst of gewijzigd, dan stelt de gemeenteraad eerst een nieuw rooilijnplan vast, waarna een openbaar onderzoek wordt gestart. Dat openbaar onderzoek moet volgens art. 17 § 2 in het Staatsblad bekendgemaakt worden.

Geef “rooilijnplan” en “openbaar onderzoek” op in de vakken “Woord(en) van tekst”, druk op “Opzoeking” en je vindt maar liefst 1281 resultaten. Let wel: niet elk resultaat gaat over een gemeenteweg en veel resultaten dateren van vóór het gemeentewegendecreet. Je kan uiteraard verder verfijnen op datum. Het lijkt alvast interessant om je zoekopdracht in de eerste instantie zo ruim mogelijk te formuleren. Klik op “Lijst” en je krijgt moeiteloos het overzicht van de aankondigingen.

De resultaten van de zoekopdracht 'rooilijnplan' en 'openbaar onderzoek'.

Als je op het nummer (‘NUMAC’) van de aankondiging klikt, zie je de volledige aankondiging:

De aankondiging van een openbaar onderzoek op het Belgisch Staatsblad

Nu weet je dat er een openbaar onderzoek wordt gevoerd. Omdat het verplicht is het openbaar onderzoek op de gemeentelijke website aan te kondigen én ook het rooilijnplan erop te vermelden, kan je nu verder zoeken. Als het lokaal bestuur in kwestie het openbaar onderzoek niet zou publiceren op de website, dan volstaat meestal een eenvoudig mailtje om dat alsnog te doen. De meeste gemeenten die wij tot nog toe contacteerden over dergelijke tekortkomingen, verlengden zelfs de termijn van het openbaar onderzoek.

Ook de bekendmaking van het openbaar onderzoek van een grafisch plan tot opheffing komt in het Staatsblad (art. 21 § 2). Vul in de zoekvelden “grafisch plan opheffing” en “openbaar onderzoek” in en surf door naar de resultaten. Ook hier is het verplicht alle documenten online te publiceren.

Opzoeking naar een grafisch plan tot opheffing

Jammer genoeg is er geen vast formaat voor de bekendmaking, dus soms zal je héél algemene opzoekingen moeten doen, bv. “gemeenteweg”. Hierdoor wordt het zoekwerk groter. Als je enkel geïnteresseerd bent in één of twee bepaalde gemeenten, dan kan je deze aan de zoekvelden toevoegen.

Binnenkort meer!