Méér dan een weg

We kondigden het aan als een uitwisselingsnamiddag. Ruim 180 aanwezigen waren op 28 januari getuige: de voorstelling van de toekomstvisie van Trage Wegen werd een gesmaakte tour de force die de trage wegen stevig verankert in het maatschappelijk debat over omgeving en mobiliteit. Een namiddag vol inspirerende ideeën, begeesterde discussies en sympathieke ontmoetingen die nog lang zullen nazinderen. Enkele sfeerbeelden.

toekomst03Na de introductie door Danny Jacobs nam het team van Trage Wegen de aanwezigen op sleeptouw langs een parcours dat de toekomstvisie verbeeldt. Geen statische bedoening, maar een zaalwandeling langs zes inhoudelijke staties die één voor één werden onthuld en toegelicht. De analogie met onze cultuurgeschiedenis van ommegangen, kruiswegen en processies is weinigen ontgaan.

Het volgende programmaonderdeel verplaatste de aandacht naar het hoofdpodium. Stoeltjes werden bijgezet en drie hoofdsprekers brachten hun verhaal. Onder de titel "Dwalen door de stadslandschappen" contrasteerde Dirk Sijmons de situatie in ons land met die in Nederland, waar in de naoorlogse periode ruim 25.000 kilometer paden en wegjes verdwenen. Hij drukte ons op het hart de Atlas der Buurtwegen te koesteren als hefboom om de ontsnippering en toegankelijkheid van het territorium te realiseren. Peter vanden Abeele ontleedde de rijke gelaagdheid van de term route en aan de hand van haar ervaringen rond het Fruitspoor in Hoepertingen (Borgloon) illustreerde Sarah Martens (foto) het belang van 'trage processen' om bewoners actief te betrekken bij de inrichting van hun omgeving.

toekomst04Vervolgens was het kiezen tussen zeven workshops en walkshops. Een gemakkelijke keuze was het niet: de verdeling van het publiek tijdens de parallelle sessies bleek goed gedoseerd. Verschillende aspecten van trage wegen werden uitgelicht: ontwerp, cartografie, groenblauwe netwerken, commons, klimaatadaptatie, korte keten voedselstrategieën, participatie, enz.

De workshop Ontwerp (foto hieronder) bijvoorbeeld nodigde deelnemers uit hun dagelijkse route weer te geven en van daaruit te dromen over wat het ontwerp van 'trage ruimte' zou kunnen inhouden. toekomst05Dit resulteerde in een live tentoonstelling van gracieuze, handgetekende kaarten en een flinke 'Omdat-lijst' met motieven om het tragewegennetwerk te versterken. Ondertussen gingen twee groepjes op pad om een gloednieuwe inventarisatie-app te testen. Een handig bottom-up instrument dat iedereen toelaat om bij te dragen tot een actuele overzichtskaart van de trage wegen in ons land.

De glazen waren al gevuld met lokaal bier en fruitsap toen voorzitter Willem Boon in zijn slotwoord de totstandkoming van de nieuwe grafische huisstijl van Trage Wegen verduidelijkte. Ook het mysterie van de oorstaafjes uit de deelnemersmappen werd opgehelderd... Het fonkelnieuwe logo van de vereniging prijkt alvast op de publicatie Veel meer dan een Weg, die alle aanwezigen mee naar huis kregen.

toekomst01Ook de uitwisselingsnamiddag zelf had nog veel meer te bieden. Er was de projectie van de film Three People That Walked, de bijdrage van Wim Cuyvers aan het Sideways festival dat wij in 2012 organiseerden. Er waren de fotozuilen, de stoelendans, de huiselijke gesprekken in de zetels van de Walking Library en de heerlijke 'zwerftaarten' die waren meegereisd met verschillende deelnemers. In de loop van de namiddag groeide het gerucht dat een evenementenbureau een hand weg moest hebben in de organisatie van deze bonte, avontuurlijke samenkomst. Maar nee, de uitwisselingsnamiddag was 'eigen kweek' van Trage Wegen en putte een flink deel van haar kracht uit het enthousiasme van de vele sprekers, vrijwilligers en bezoekers die hun steentje bijdroegen (ook letterlijk). Wij bedanken iedereen hartelijk voor hun aanwezigheid en medewerking. En nu: back to the future!

 

Uitwisselingsnamiddag Toekomstvisie Trage Wegen van Trage Wegen vzw.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.