Planten in de berm

Verslag van de botanische waarnemingen tijdens de wandeling van 6 tot 9 juli.

Door Karen Remans

Bermvegetatie, grasland, struweel en bos: succesiestadia van vegetatie, of hoe plantengemeenschappen elkaar opvolgen in de tijd.

Op het traject van Zottegem tot Brakel worden de bermen gemaaid. De rand van het pad is een variatie van struiken en bomen zoals meidoorn, vlier, eik, zoete kers en open stukken. Op de vochtige plaatsen zien we penningkruid, valeriaan en moerasspirea. Op meer droge en gemaaide stukken zien we typische graslandvegetatie . In de niet gemaaide delen vinden we wilgenroosje, sint Janskruid en glad walstro. In de bosrijke delen in de boszoom komen we robertskruid, bosandoorn, grote brandnetel en look-zonder-look tegen.

In het traject van Brakel naar Ronse is het voormalige spoorwegtraject niet altijd volledig te volgen. De spoorwegbedding is nog wel terug te vinden in het landschap maar bijvoorbeeld in Flobecq zijn er stukken volledig overgroeit. Op 50 jaar tijd is er evolutie van de vegetatie tot struweel en bos. Bramen en netels maken grote delen van de weg ontoegankelijk. De gronden waarop de spoorweg vroeger lag, werden verkocht aan particulieren. Zo komt het dat je plots in de tuin van een villa komt te staan als je het traject probeert te volgen. Daar is de vegetatie veranderd in gazon met enkele bomen.

In Wallonië, als je het spoor probeert te volgen van Ronse naar Leuze wordt het echt lastig. Je ziet de oude spoorweg niet meer maar het is een struweel dat door het landschap slingert als een lint. Zo oefent het een belangrijke corridor-functie uit voor dieren.

Van Leuze tot Blaton, is de spoorweg weer voor het grootste gedeelte toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ook hier worden de bermen gemaaid dit geeft aanleiding tot een graslandvegetatie met ook aan de kant van de brede trage weg ruimte voor bomen en struiken. Ook hier is er veel variatie door verschillen in vochtigheid.

We kwamen op dit traject ook enkele mooie tuinplanten tegen die verwilderd zijn:

  •  Nigella damascena 'Miss Jekyll': dat is een mooie blauwe bloem, deze wordt ook wel Juffertje-in 't-groen genoemd.
  • Lathyrus heterophyllus, met roze bloemen  met erwten-peulen en bladlijsten aan de stengel.
  • Vijfvingerige wingerd

 

    leaderlogostp