Alba & Oikoten

compostellaOikotenAlba vzw is actief in het brede werkveld van de jeugdzorg. Alba is werkgever van de diensten herstelgerichte en constructieve afhandeling (HCA) in de gerechtelijke arrondissementen Brussel en Leuven. Deze diensten bieden herstelbemiddeling, leerprojecten en gemeenschapsdiensten aan. Daarnaast organiseert Alba een time-outproject voor jeugdzorgvoorzieningen uit Vlaams-Brabant en Brussel en de welbekende onthemende staptochten en werkprojecten van Oikoten.

Boek ik dus naar compostela ano klein2Oikoten richt zich tot jonge mensen die nog weinig perspectief ervaren in hun leefsituatie. Via een onthemend project kunnen ze kracht putten om hun leven terug in eigen handen te nemen. Sinds 1982 stappen jaarlijks een negental jongeren -individueel of in groepjes van twee- met een begeleider naar Santiago de Compostela of naar andere verre bestemmingen. De staptochten variëren van 1800 km tot 2500 km. In een strak tempo van 25 kilometer per dag volgen deze jongens en meisjes eeuwenoude wandelpaden doorheen Europa. Het accent ligt op heel eenvoudige zaken: een tocht maken met een rugzak en een tentje en weinig geld, wekenlang. Elke dag stappen. De natuur in. Deze stapprojecten duren drie tot vier maanden.

Oikoten organiseert jaarlijks ook een aantal werkprojecten. Tijdens een werkproject woont de jongere gedurende drie à vier maanden in een gastgezin gelegen op een afgelegen plek in de natuur. De jongere doet elke dag mee met de activiteiten van het gezin: mee werken op het land , aan verbouwingen,...

De onthemende projecten bieden een kader waarin de jongere een andere rol kan opnemen, zichzelf en anderen op een nieuwe manier leert kennen en kan loskomen van de gekende, vaak vastgelopen sociale relaties en hulpverlening , met hoop om opnieuw greep te krijgen op het eigen leven. Jongeren komen met een ander verhaal thuis, met een schat aan nieuwe ervaringen. Daardoor kunnen ouders, vrienden en omstaanders vaak door een nieuwe bril naar de jongere kijken... en wordt een cirkel doorbroken.

Op dit moment zijn we volop bezig om de werking van Oikoten te differentiëren in opdracht van de overheid. Meer info hierrond is te vinden op de website van Alba.

Contact Oikoten
Brusselsesteenweg 78, 3020 herent
016/84 67 33
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.alba.be
web logo alba def grote resolutie web logo oikoten def grote resolutie