header02

Menen, 19 augustus Brussel, 1 & 2 september Turnhout, 8 & 9 september Zutendaal, 15 en 16 september Herzele, 25 & 26 augustus

partnerstransparant Vlaamse Overheid Klara Nationale Loterij Vlaamse Gemeenschapscommissie Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Provincie Limburg Cultuurcentrum De Steiger Arpia Ferme du Parc Maxililien Uilekot Klein Engeland Hoeve Lieteberg Glasbak Les Ballets C de la B Verbeke Foundation Walking Artists Network Turnhout 2012 Walking Library Jes Ifa Instituto Italiano di Cultura di Bruxelles Romanian Information Centre in Brussels Instituto cervantes de Bruselas Arthis Samenlevingsopbouw Brussel Vormingplus SPK Opendoek Baalse Hei Narvik HomeParc Mooi Zutendaal Stad Menen Stad Herzele Stad Turnhout Zutendaal Trage Wegen Provincie Oost-Vlaanderen Hogeschool West-Vlaanderen Foyer bessst Waerbeke vzw OKNO Sideways2012 Druk in de Weer Den Dries Fox and Horse Cultura21 Herberg Macharius Oikoten Alba RLKGN Deveron Arts RLVA BBLV Pasar

Climaxi

logo climaxi 0Climaxi: beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi is een jonge organisatie, gegroeid uit het netwerk van klimaatactivisten in ons land. Binnen Climaxi werken mensen vanuit verschillende, bestaande organisaties en netwerken samen. Die opgetelde expertise en ervaring zorgt ervoor dat Climaxi niet met een wit blad vertrekt.

ClimaxiHet verhaal van Climaxi start eigenlijk al in 2007, met de zogenaamde klimaatoproep. Dat was een oproep die bij de start ondertekend werd door een twintigtal personaliteiten; academici, politici, syndicalisten en activisten. Samen riepen ze op voor een drastische, maar ook een sociale en solidaire aanpak van het klimaatprobleem. Zo'n aanpak zou er enkel maar komen, zo betoogden ze in de tekst, indien er werk zou gemaakt worden van een sociale klimaatbeweging in ons land. Om een eerste stap te zetten naar een dergelijke beweging, diende er een nationale klimaatmanifestatie te worden georganiseerd in december 2007, naar aanleiding van de jaarlijkse VN-klimaattop. Die klimaatoproep kreeg meteen de steun van vele honderden bezorgde burgers en vertegenwoordigers van allerhande sociale bewegingen en leidde bovendien tot de eerste klimaatmanifestatie in Belgie, op 8 december 2007. De eerste steen was verlegd.

Tijdens de jaren daarna zou de groep achter de klimaatoproep verder werken onder de naam 'Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid' (vandaag nog steeds actief). De groep liet zich nog door een heleboel andere acties opmerken. De meest in het oog springende actie was zonder twijfel de organisatie van de Climate Justice Train naar Kopenhagen in december 2009. Op dat ogenblik vond in Kopenhagen die bewuste klimaattop plaats, die helaas de afspraak met de geschiedenis volledig zou missen. Vanuit heel Europa werd er gemobiliseerd naar Kopenhagen, om daar zoveel mogelijk druk op de ketel te zetten. De Climate Justice Train vertrok vanuit Brussel-Zuid en vervoerde een kleine duizend activisten naar Kopenhagen en weer terug. Ter plekke namen deze mensen deel aan de grote manifestatie met wel 100.000 deelnemers in de Deense hoofdstad. Op de trein werd er een klimaatradio georganiseerd alsook een duurzame catering. Het werd een onvergetelijke ervaring, volledig mogelijk gemaakt door vrijwillige inzet.

Inmiddels werkte de groep 'Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid' steeds meer samen met Friends of the Earth en VZW 't Uilekot in Herzele. Die samenwerking leidde ondermeer naar de productie van de film 'Climaxi', gedraaid door Filip De Bodt en Sarah Hutse van 't Uilekot, die eveneens sterk de link tussen klimaat en sociale rechtvaardigheid belicht. Samen met 't Uilekot en Friends of the Earth werd een ganse tournee door Vlaanderen op poten gezet, met deze film. Daarbij waren er gasten aanwezig uit Brazilie alsook uit Kiribati, een eiland uit de Stille Oceaan, dat allicht ontruimd zal moeten worden wegens de stijgende zeespiegel. Er werden steeds meer gezamenlijke plannen gesmeed. Zo werd er ook meegewerkt aan de organisatie van enkele klimaatactiekampen. Het eerste kamp vond plaats in augustus 2009 in de Antwerpse haven en verzamelde zo'n 400 activisten gedurende een hele week. In de haven wisselden ze ervaringen uit en organiseerden ze acties, voornamelijk gericht tegen de plannen voor de bouw van een nieuwe steenkoolcentrale in het havengebied, plannen die inmiddels afgeblazen werden.

Die samenwerkingen smaakten naar meer. Zo ontstond Climaxi, een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid waarbinnen klimaatactivisten met uiteenlopende achtergronden de krachten bundelen. Climaxi staat dus voor een nieuwe start voor een heleboel klimaatactivisten die al langer het gevoel hadden veel met elkaar gemeen hebben. Sinds begin 2010 is Climaxi van start gegaan met een bescheiden secretariaat met drie deeltijdse beroepskrachten. Onze start hebben we alvast niet gemist, met een nieuwe filmtournee rond de documentaire 'Duurzaam op papier', een kritische blik op het FSC-label voor duurzaam hout en papier. Die film en de bijhorende tournee deden heel wat stof opwaaien en leidden tot een noodzakelijk debat over FSC. Voorts lag Climaxi aan de basis van de paasmanifestatie tegen kernenergie van zondag 24 april. Precies 25 jaar na Tsjernobyl en met de ramp van Fukushima nog niet onder controle, stapten 2000 mensen door de hoofdstad om een (versnelde) uitstap uit de kernenergie te vragen en een overschakeling op hernieuwbare energie.

Wat zijn de verdere plannen van Climaxi? We gaan dit jaar zeker nog heel wat werk verrichten rond energie-armoede, het recht van ieder op toegang tot energie, ook in tijden van hoge energieprijzen. Voorts blijven we nog wat aan de slag rond kernenergie en zullen we mee aan de kar trekken van een grote mobilisatie rond de klimaattop in Durban, eind dit jaar.

Contactpersonen:

Famke Vekeman: Energie-armoede, labels, administratie (09/2428752 of famke (at) climaxi.org).

David Dessers: Kernenergie, klimaatactiekamp, webmaster (0486/696927 of david (at) climaxi.org).

Filip De Bodt: Audio-visuele producties, financiën, visserij, labels (0496/718472 of filip (at) climaxi.org).

David Baele: Climaxi-Zuid-Oost-Vlaanderen (0488/994490).

Zetel: Climaxi vzw Groenlaan 39 9550 Herzele.