header02

Menen, 19 augustus Brussel, 1 & 2 september Turnhout, 8 & 9 september Zutendaal, 15 en 16 september Herzele, 25 & 26 augustus

partnerstransparant Vlaamse Overheid Klara Nationale Loterij Vlaamse Gemeenschapscommissie Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Provincie Limburg Cultuurcentrum De Steiger Arpia Ferme du Parc Maxililien Uilekot Klein Engeland Hoeve Lieteberg Glasbak Les Ballets C de la B Verbeke Foundation Walking Artists Network Turnhout 2012 Walking Library Jes Ifa Instituto Italiano di Cultura di Bruxelles Romanian Information Centre in Brussels Instituto cervantes de Bruselas Arthis Samenlevingsopbouw Brussel Vormingplus SPK Opendoek Baalse Hei Narvik HomeParc Mooi Zutendaal Stad Menen Stad Herzele Stad Turnhout Zutendaal Trage Wegen Provincie Oost-Vlaanderen Hogeschool West-Vlaanderen Foyer bessst Waerbeke vzw OKNO Sideways2012 Druk in de Weer Den Dries Fox and Horse Cultura21 Herberg Macharius Oikoten Alba RLKGN Deveron Arts RLVA BBLV Pasar

‘t Uilekot

vzw 't Uilekot is een regionaal cultuur-, jeugd- en actiecentrum uit Z.O.-Vlaanderen dat regelmatig van zich laat horen. 't Uilekot is actief op vier domeinen: milieu, internationale solidariteit, jeugdwerking en cultuur.

uilekot.org/

Milieu

We helpen en adviseren een tiental buurtkomitees in hun acties tegen stortplaatsen, de aanleg van de N42, de ontginning van kleiputten, de uitbouw van een aantal woongebieden,... We haalden in het verleden o.m. de pers door de acties van het Denderaktiekomitee rond waterzuivering en onze interventies samen met andere groepen in en rond D'hoppebos te Flobecq. We geven ronleidingen over waterzuivering en de waterproblematiek, geven rondleidingen in onze ecologische tuin, nemen deel aan de Nacht van de Duisternis, ... Er is een milieuwerkgroep die dit alles opvolgt. We zijn lid van de Bond Beter Leefmilieu.

Internationale Solidariteit

Onze Werkgroep Internationale Samenwerking houdt zich bezig met de vredesproblematiek, racisme en noord/zuidverhoudingen. We doen op onze manier aan 'globalisering' door te vinden dat al deze problematieken aan mekaar vast hangen. We zijn uiteraard actief in de brede beweging van mensen die de bijeenkomsten van onze regeringsleiders aangrijpt om te contesteren en volgen het Wereld Sociaal Forum en andere actief op. We lopen in die zin dan ook zeker niet wild van het huidige maatschappelijke systeem en zijn economische ordening. We zoeken naar alternatieven en verzetten ons door acties, vormingen, ... tegen de sluipende verrechtsing met extreem-rechts als kers op de taart. Niet alleen de kers degouteert ons echter, we vinden zelfs de ganse taart niet smakelijk. In de wereldwinkel verkopen we producten uit het zuiden aan eerlijke prijzen, maar ook streekproducten (kruiden van Loca Labora, confituren van De Loods, bieren De Ryck, ...).

Cultuur

We organiseren regelmatig debatten, optredens (van Esta Loco over Derek, Jazz, Blues en Cubaanse Salsa), literaire avonden, Lezen in de Lente, theater, tentoonstellingen, ... In het café wordt een mooi aanbod aan tweedehandsboeken verkocht aan kleine prijzen. We verkopen cd's uit de regio, hebben een (h)eerlijk aanbod van Oxfam-chocolade, oxfam-chocomelk, oxfam-chips, bierkogels (pikante bio-worst), oxfam en Yogi-thee, ... We hebben alle trappisten in huis, bij een volle trappistenkaart krijg je een vloeibare verrassing!

Jeugdwerking

Maandelijks organiseren we activiteiten voor 5 tot 14 jarigen met 't Muizekot. Speelse, kritische en zo ecologisch mogelijke activiteiten (van knutselen tot een uitstap). Er worden regelmatig workshops gegeven, aangepast aan de leeftijd: vb. papierscheppen, actie voeren film kijken, dansen, muziek maken... Dit gaat o.a. door in Den Tram (de vzw is gehuisvest in een oude tramstatie). We organiseren ook jeugdcursussen zoals Djembé, dans, podiumkunsten en andere culturele uitlevingen. We organiseren tijdens de schoolvakanties een tof vakantiespeelplein met tal van keineige activiteiten. De Zotte Zaterdag is een avond voor tieners en twintigers (en al wie zich nog jong voelt), de eerste zaterdag van de maand. Een feestje met inhoudelijke tinten, een avond met een hoek af. In de streek organiseren we samen met zes scholen een scholierenparlement ism Globelink. Filip De Bodt is hun voorzitter.

De werking van vzw 't Uilekot wordt in 2012 gesteund door de Provincie Oost-Vlaanderen, het Gemeentebestuur van Herzele, de Vlaamse Gemeenschap, de Europese Gemeenschap, JINT, de Stichting Lezen en het Fonds voor de Letteren.