Provincie Limburg

logo Provincie Limburg  Z33Z33, een huis voor actuele kunst, is één van de vele initiatieven van de Provincie Limburg. Sinds 2002 maakt Z33 projecten en tentoonstellingen die de bezoeker aanmoedigen om op een nieuwe manier naar dagdagelijkse dingen te kijken.

Het is een uniek laboratorium en een ontmoetingsplaats voor experiment en innovatie waar je terecht kan voor vernieuwende tentoonstellingen met actuele kunst en vormgeving. Naast de tentoonstellingen in Z33 organiseert Z33 ook projecten met kunst in de open ruimte. Z33 - kunst in de open ruimte is ontstaan vanuit de overtuiging dat er in Limburg nog veel plaats is voor kunst in de open ruimte. Z33 brengt met Z33 - kunst in de open ruimte kunst op locatiedie zowel vormelijk als inhoudelijk met de omgeving in dialoog treedt. Kunstenaars uit binnen- en buitenland zorgen er in verschillende regio’s voor dat voorbijgangers en bezoekers de omgeving anders kunnen bekijken. Het landschap bevat immers veel verhalen die niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn.
 
Z33 - kunst in de open ruimte werd ingeleid door de beroemde Badeend (2008) van Florentijn Hofmanen de megasculptuur INNERCOMA (2010) van Phlip Metten. In 2011 ging pit van start in de regio Borgloon-Heers.

Z33 - kunst in de open ruimte loopt nog over verschillende jaren. De komende jaren spreekt Kunst in de open ruimte ook andere Limburgse landschappen en regio’s aan, zoals het Maasland, de bi-pool Hasselt-Genk en de Zuid-Willemsvaart.

Z33 - kunst in de open ruimte wordt gesteund door het fonds voor culturele infrastructuur van de Vlaamse Overheid.