Geldschieters


800 jaar stadsrechten en de titel 'Cultuurstad van Vlaanderen 2012': aanleidingen zat voor een cultuurfeest, in het thema 'Randland-Hartland'. De Turnhoutse stadsregio, lang een achtergesteld gebied in een uithoek van het land, is anno 2012 een culturele trendsetter, en dat zullen we tonen. Een jaar lang worden in de stadsregio activiteiten georganiseerd door culturele instellingen, verenigingen of enthousiaste burgers. Voor jong en oud. Grootse spektakels en intieme ontmoetingen. Artistiek experiment én volksfeesten. Kortom, als u uw gading niet vindt, moet u misschien zélf iets organiseren.

turnhout2012.be

Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid ondersteunt het project Sideways 2012. Het Departement LNE streeft een kwaliteitsvol leefmilieu na dat op een duurzame wijze gebruik maakt van diverse voorraden. Het treedt op als regisseur voor een geïntegreerd milieu- natuur- en energiebeleid waarmee het een globale en geïntegreerde aanpak over de verschillende milieuaspecten heen bewaakt. Het Departement richt zich daarbij op beleidsvoorbereiding en –implementatie, draagvlakverbreding, handhaving van de regelgeving en beleidsevaluatie en werkt daarvoor samen met interne en externe partners.

Cultuur, midden in het hart van de Nationale Loterij. De Nationale Loterij maakt plezier voor iedereen bereikbaar dankzij haar culturele sponsoring. Zomerfestivals zijn voor de Nationale Loterij het culturele hoogtepunt maar ook het hele jaar door worden initiatieven en culturele evenementen door sponsoring gesteund. 

Menen, vestingstad in Zuid-West-Vlaanderen nabij de grens met Frankrijk, heeft heel wat troeven in handen: Zijn moderne stadhuis, zijn belfort en het rijke militaire verleden vragen om ontdekt te worden. Recreanten kunnen terecht langs de groene Leieboorden. Het verleden van de smokkelaars en de kommiezen nodigt uit om de grens over te steken. In de streek zelf wordt de stad Mjinnde of Meende genoemd, in de rest van de provincie wordt de naam Mjeenn gebruikt.

Herzele is een landelijke woongemeente in Oost-Vlaanderen in het overgangsgebied tussen de Dendervallei en de Zwalmstreek. Herzele is dé plaats waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. Prachtige fiets- en wandelroutes brengen je er langs de mooiste plekjes. Herzele draagt ook trots het label van Fairtrade gemeente. Naast Herzele, telt nog andere deelgemeenten, namelijk Borsbeke, Hillegem, Ressegem, Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse, Steenhuize-Wijnhuize en Woubrechtegem.

Zutendaal ligt op het snijpunt van het Kempens Plateau, het Maasland en Haspengouw. Een ideale uitvalsbasis om de streek te voet of per fiets te verkennen. Deze landelijke gemeente maakt deel uit van Nationaal Park Hoge Kempen en wordt ook wel het groenste snoepje van Vlaanderen genoemd. Je kan er heerlijk ontstressen, uitblazen of gewoon ongedwongen genieten van zuivere lucht, groen, rust en stilte.

logo Provincie Limburg  Z33Z33, een huis voor actuele kunst, is één van de vele initiatieven van de Provincie Limburg. Sinds 2002 maakt Z33 projecten en tentoonstellingen die de bezoeker aanmoedigen om op een nieuwe manier naar dagdagelijkse dingen te kijken.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie ondersteunt het project 'Sideways 2012' in het kader van het stiltebeleid van de VGC.

Vanuit het beleid wil men stilte en ruimte als een vorm van immaterieel erfgoed benadrukken. De recent ontwikkelde methodiek van 'tranquillity mapping' brengt stilte, rust en ruimte in kaart, ook in de stedelijke context van Brussel. Door dit thema binnen te brengen in de werking van Brusselse verenigingen en organisaties met heel diverse werkingen kunnen er creativiteit en diepgaande samenwerkingsvormen tot stand komen.

Op 18 juni 1989 verkozen de Brusselaars voor het eerst rechtstreeks hun gewestelijke vertegenwoordigers. Sindsdien is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een autonoom Gewest, naast het Vlaams Gewest en het Waals Gewest.

Het Brussels Gewest is een smeltkroes waar Nederlandstaligen en Franstaligen samenleven en samen werken met tal van andere nationaliteiten. En dat vertaalt zich ook in de Brusselse overheidsinstanties.

De organisatie Institut für Auslandsbeziehungen (Institute for Foreign Cultural Relations, ifa) promoot wereldwijd de artistieke uitwisseling en dialoog tussen maatschappelijke middenvelden en verschaft informatie over cultureel buitenlands beleid. Ifa organiseert wereldwijd tentoonstellingen rond hedendaagse kunst, sponsort tentoonstellingen en kent beurzen toe. De galerieën in Stuttgart en Berlijn exposeren actuele kunst, architectuur en design uit Afrika, Azië, Latijns Amerika en Oost Europa. Door middel van uitwisselingsprogramma's en internationale conferenties kunnen mensen uit verschillende culturen elkaar ontmoeten.

 ifa.de/

Het Roemeens Cultureel Instituut Brussel (RCI Brussel) is lid van het wereldwijde netwerk van Roemeense Culturele Insituten. RCI zet zich in voor de ontwikkeling van een cultureel management platform en een communicatieplan in samenwerking met verschillende Europese instellingen. Daarbij heeft ze als opdracht om informatie te verstrekken en onderzoek te voeren binnen de Roemeense culturele sector.

Het Istituto Italiano di Cultura in Brussel heeft als officiële instelling van de Italiaanse overheid als doelstelling het bevorderen en verspreiden van de Italiaanse taal en cultuur in België. Deze verspreiding van kunstzinnige en wetenschappelijke kennis en ideeën vindt plaats door middel van het organiseren van Italiaanse taal- en cultuurcursussen en culturele evenementen.

iicbruxelles.esteri.it

Het Instituto Cervantes werd in 1991 bij Spaanse wet opgericht en heeft als doel de taal en cultuur van Spanje en de Spaanssprekende landen wereldwijd te verspreiden. De hoofdzetel van het Instituto Cervantes bevindt zich op twee plaatsen in Spanje: in Madrid en Alcalá de Henares. Deze laatste was de geboortestad van de schrijver Miguel de Cervantes.

Het Instituto Cervantes telt momenteel meer dan 65 vestigingen verspreid over vijf continenten, waarbij het Instituto Cervantes van Brussel een van de meest opvallende vestigingen is. Lees het persbericht over Sideways (18.07.2012) van het Instituto Cervantes in het Spaans en Engels.

bruselas.cervantes.es