header02

Menen, 19 augustus Brussel, 1 & 2 september Turnhout, 8 & 9 september Zutendaal, 15 en 16 september Herzele, 25 & 26 augustus

partnerstransparant Vlaamse Overheid Klara Nationale Loterij Vlaamse Gemeenschapscommissie Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Provincie Limburg Cultuurcentrum De Steiger Arpia Ferme du Parc Maxililien Uilekot Klein Engeland Hoeve Lieteberg Glasbak Les Ballets C de la B Verbeke Foundation Walking Artists Network Turnhout 2012 Walking Library Jes Ifa Instituto Italiano di Cultura di Bruxelles Romanian Information Centre in Brussels Instituto cervantes de Bruselas Arthis Samenlevingsopbouw Brussel Vormingplus SPK Opendoek Baalse Hei Narvik HomeParc Mooi Zutendaal Stad Menen Stad Herzele Stad Turnhout Zutendaal Trage Wegen Provincie Oost-Vlaanderen Hogeschool West-Vlaanderen Foyer bessst Waerbeke vzw OKNO Sideways2012 Druk in de Weer Den Dries Fox and Horse Cultura21 Herberg Macharius Oikoten Alba RLKGN Deveron Arts RLVA BBLV Pasar

Partners

Het Instituto Cervantes werd in 1991 bij Spaanse wet opgericht en heeft als doel de taal en cultuur van Spanje en de Spaanssprekende landen wereldwijd te verspreiden. De hoofdzetel van het Instituto Cervantes bevindt zich op twee plaatsen in Spanje: in Madrid en Alcalá de Henares. Deze laatste was de geboortestad van de schrijver Miguel de Cervantes.

Het Instituto Cervantes telt momenteel meer dan 65 vestigingen verspreid over vijf continenten, waarbij het Instituto Cervantes van Brussel een van de meest opvallende vestigingen is. Lees het persbericht over Sideways (18.07.2012) van het Instituto Cervantes in het Spaans en Engels.

bruselas.cervantes.es

Het Istituto Italiano di Cultura in Brussel heeft als officiële instelling van de Italiaanse overheid als doelstelling het bevorderen en verspreiden van de Italiaanse taal en cultuur in België. Deze verspreiding van kunstzinnige en wetenschappelijke kennis en ideeën vindt plaats door middel van het organiseren van Italiaanse taal- en cultuurcursussen en culturele evenementen.

iicbruxelles.esteri.it

Het Roemeens Cultureel Instituut Brussel (RCI Brussel) is lid van het wereldwijde netwerk van Roemeense Culturele Insituten. RCI zet zich in voor de ontwikkeling van een cultureel management platform en een communicatieplan in samenwerking met verschillende Europese instellingen. Daarbij heeft ze als opdracht om informatie te verstrekken en onderzoek te voeren binnen de Roemeense culturele sector.

De organisatie Institut für Auslandsbeziehungen (Institute for Foreign Cultural Relations, ifa) promoot wereldwijd de artistieke uitwisseling en dialoog tussen maatschappelijke middenvelden en verschaft informatie over cultureel buitenlands beleid. Ifa organiseert wereldwijd tentoonstellingen rond hedendaagse kunst, sponsort tentoonstellingen en kent beurzen toe. De galerieën in Stuttgart en Berlijn exposeren actuele kunst, architectuur en design uit Afrika, Azië, Latijns Amerika en Oost Europa. Door middel van uitwisselingsprogramma's en internationale conferenties kunnen mensen uit verschillende culturen elkaar ontmoeten.

 ifa.de/

Op 18 juni 1989 verkozen de Brusselaars voor het eerst rechtstreeks hun gewestelijke vertegenwoordigers. Sindsdien is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een autonoom Gewest, naast het Vlaams Gewest en het Waals Gewest.

Het Brussels Gewest is een smeltkroes waar Nederlandstaligen en Franstaligen samenleven en samen werken met tal van andere nationaliteiten. En dat vertaalt zich ook in de Brusselse overheidsinstanties.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie ondersteunt het project 'Sideways 2012' in het kader van het stiltebeleid van de VGC.

Vanuit het beleid wil men stilte en ruimte als een vorm van immaterieel erfgoed benadrukken. De recent ontwikkelde methodiek van 'tranquillity mapping' brengt stilte, rust en ruimte in kaart, ook in de stedelijke context van Brussel. Door dit thema binnen te brengen in de werking van Brusselse verenigingen en organisaties met heel diverse werkingen kunnen er creativiteit en diepgaande samenwerkingsvormen tot stand komen.

logo Provincie Limburg  Z33Z33, een huis voor actuele kunst, is één van de vele initiatieven van de Provincie Limburg. Sinds 2002 maakt Z33 projecten en tentoonstellingen die de bezoeker aanmoedigen om op een nieuwe manier naar dagdagelijkse dingen te kijken.

Zutendaal ligt op het snijpunt van het Kempens Plateau, het Maasland en Haspengouw. Een ideale uitvalsbasis om de streek te voet of per fiets te verkennen. Deze landelijke gemeente maakt deel uit van Nationaal Park Hoge Kempen en wordt ook wel het groenste snoepje van Vlaanderen genoemd. Je kan er heerlijk ontstressen, uitblazen of gewoon ongedwongen genieten van zuivere lucht, groen, rust en stilte.

Herzele is een landelijke woongemeente in Oost-Vlaanderen in het overgangsgebied tussen de Dendervallei en de Zwalmstreek. Herzele is dé plaats waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. Prachtige fiets- en wandelroutes brengen je er langs de mooiste plekjes. Herzele draagt ook trots het label van Fairtrade gemeente. Naast Herzele, telt nog andere deelgemeenten, namelijk Borsbeke, Hillegem, Ressegem, Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse, Steenhuize-Wijnhuize en Woubrechtegem.

Menen, vestingstad in Zuid-West-Vlaanderen nabij de grens met Frankrijk, heeft heel wat troeven in handen: Zijn moderne stadhuis, zijn belfort en het rijke militaire verleden vragen om ontdekt te worden. Recreanten kunnen terecht langs de groene Leieboorden. Het verleden van de smokkelaars en de kommiezen nodigt uit om de grens over te steken. In de streek zelf wordt de stad Mjinnde of Meende genoemd, in de rest van de provincie wordt de naam Mjeenn gebruikt.

Cultuur, midden in het hart van de Nationale Loterij. De Nationale Loterij maakt plezier voor iedereen bereikbaar dankzij haar culturele sponsoring. Zomerfestivals zijn voor de Nationale Loterij het culturele hoogtepunt maar ook het hele jaar door worden initiatieven en culturele evenementen door sponsoring gesteund. 

Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid ondersteunt het project Sideways 2012. Het Departement LNE streeft een kwaliteitsvol leefmilieu na dat op een duurzame wijze gebruik maakt van diverse voorraden. Het treedt op als regisseur voor een geïntegreerd milieu- natuur- en energiebeleid waarmee het een globale en geïntegreerde aanpak over de verschillende milieuaspecten heen bewaakt. Het Departement richt zich daarbij op beleidsvoorbereiding en –implementatie, draagvlakverbreding, handhaving van de regelgeving en beleidsevaluatie en werkt daarvoor samen met interne en externe partners.


800 jaar stadsrechten en de titel 'Cultuurstad van Vlaanderen 2012': aanleidingen zat voor een cultuurfeest, in het thema 'Randland-Hartland'. De Turnhoutse stadsregio, lang een achtergesteld gebied in een uithoek van het land, is anno 2012 een culturele trendsetter, en dat zullen we tonen. Een jaar lang worden in de stadsregio activiteiten georganiseerd door culturele instellingen, verenigingen of enthousiaste burgers. Voor jong en oud. Grootse spektakels en intieme ontmoetingen. Artistiek experiment én volksfeesten. Kortom, als u uw gading niet vindt, moet u misschien zélf iets organiseren.

turnhout2012.be

B5 GOL2RAQEC.1 HORELKEFOTOGastvrije Aarde is een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in Sint-Kornelis-Horebeke. Er is een hoevewinkel aan verbonden en het is mogelijk om een abonnement te nemen op een groente- of fruitpakket. Ze maken groente- of fruitpakketten die bewoners kunnen afhalen in  een depot bij hen in de buurt. Ook vers biovlees kan je bij Gastvrije Aarde vinden! Gastvrije Aarde is ook een ontmoetingsplaats en organiseert ook kookdemonstraties, tuincursussen, rondleidingen langs hun opkweekserres met toelichting over vruchtwisseling, onkruidbeheersing, combinatieteelten en de werkdruk om het ritme van de natuur te volgen.

antaboga en kidsAntabog wil groeten en sociale samenhang creëren en bouwt een sociaal project uit waar iedereen terecht kan voor vanalles-en-nog-wat. Je kan er terecht voor de zelfpluktuin, voor yoga in de yurt.

Deze coöperatieve ontvangt de Sideways-kookfamilies van De Beek van 10 tot 14 september, de week dat de expeditie van Turnhout naar Zutendaal wandelt! Kom een kijkje nemen of steek een handje toe in de zelfpluktuin!

Cultuurcentrum De Steiger is één van de grootste en oudste culturele centra van Vlaanderen. Het werd geopend in 1979 en in 2004 verbouwd. Jaarlijks gaan er meer dan 4000 activiteiten door. Het cultuurcentrum organiseert tentoonstellingen, concerten, humor, film, theater en straattheater. Het centrum biedt ook een brede waaier cursussen en ontspanningsactiviteiten aan. De stedelijke bibliotheek en het stadsarchief zijn eveneens gehuisvest in het gebouwencomplex van De Steiger. De naam "De Steiger" staat symbool voor enerzijds aanmeren en thuiskomen, en anderzijds ook vertrekken, nieuwe uitdagingen zoeken, vreemde horizonten verkennen. 

ccdesteiger.be

Ferme du parc Maximilien - koer breedbeeldIn het hart van de stad Brussel ligt de boerderij Park Maximilien. Een divers publiek komt zich hier opladen voordat het terug de stedelijke jungle intrekt. Een van de doelstellingen van de boerderij is kinderen en volwassenen te leren over het milieu.

Het bezoekerscentrum De Lieteberg ligt in een voormalige zand- en grindgroeve tussen de Stalkerweg en de Zuurbroekstraat in Zutendaal. Imkers stampten hier begin jaren negentig een bevruchtingscentrum voor Carnicabijen uit de grond dat op korte tijd uitgroeide tot een belangrijk bezoekerscentrum rond insecten. Het onthaal- en bezoekerscentrum De Lieteberg is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In het nieuwe bezoekerscentrum werd het project "Fascinerende Microkosmos" gerealiseerd, een interactief museum dat je laat kennismaken de boeiende insectenwereld.

lieteberg.be

hof ter wilgenHof ter Wilgen, waar stilte hoort... een plek waar je kennis maakt met permacultuur en je kan zwemmen in natuurlijke waters. Vakantiehuisje, bed & breakfast of kamperen in een yurt? Hier kan je tot rust komen. Het kamperen in de yurt blijft een unieke ervaring. Het brengt je dichter bij de natuur en je kan er helemaal tot rust komen. Weer of geen weer – steeds is het verblijf in een yurt in alle opzichten een verademing. Lichaam en geest ontspannen en onthaasten zich in de warme omarming van een oeroude Mongoolse steppetent. Deze doet ons het weldadige comfort van eenvoud ervaren. Een tikje avontuurlijk en romantisch. De Yurt is volledig ingericht inclusief kookmogelijkheid.

logo jnmJNM staat voor Jeugdbond voor Natuur en Milieu, een jeugdbeweging voor álle jongeren die geïnteresseerd zijn in natuur en milieu. Een jeugdbeweging die zó divers en levendig is als JNM kan je niet op een enkele webpagina voorstellen.

logo climaxi 0Climaxi: beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi is een jonge organisatie, gegroeid uit het netwerk van klimaatactivisten in ons land. Binnen Climaxi werken mensen vanuit verschillende, bestaande organisaties en netwerken samen. Die opgetelde expertise en ervaring zorgt ervoor dat Climaxi niet met een wit blad vertrekt.

howest-idcHowest, de Hogeschool West-Vlaanderen,  bekleedt met 24 bachelors, 7 masters en niet minder dan 18 unieke opleidingen en trajecten een uitzonderlijk plaats in het onderwijslandschap. Howest heeft twee campussen in Brugge en twee in Kortrijk.

Arthis - Het Belgisch-Roemeens Cultureel Huis is een organisatie gericht op permanente ontwikkeling. Ze houdt zich bezig met de integratie van mensen die uit Oost-Europa naar hier zijn gekomen, en besteedt veel aandacht aan het socioculturele aspect van die integratie.

Arthis gaetan roesselet BERGERS DU NORD-OUEST ROUMAIN

Temps – Lieux – Pratiques
de Gaëtan Rousselet


klara microKlara biedt als klassieke muziekzender een blik op de (culturele) wereld. Klara creëert een slowzone waar plaats is voor de essentie en waar men kan genieten van klassieke muziek en jazz. Klara richt zich op de klassieke muziekliefhebbers en cultuurliefhebbers in Vlaanderen. Klara werd op 4 december 2000 boven de doopvont gehouden. De transformatie van Radio 3 naar Klara vond plaats tijdens 'Bach to the future' in het Paleis voor Schone Kunsten.

De Verbeke Foundation is een private kunstsite die geopend werd in Kemzeke op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke Lens. Cultuur, natuur en ecologie komen er samen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt als 'kunstenvrijplaats' ook kansen aan jonge kunstenaars. De Verbeke Foundation is een aanhoudend groeiproces. Kunstenaars kunnen er in residentie, verblijven, grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af...

verbekefoundation.com

Glasbak is het kunstenaarscollectief opgericht door Barbara Van Hoestenberghe en Liesbet Swings. Samen realiseren ze hun ideeën en idealen over woord, muziek en beweging. Liesbet Swings en Barbara Van Hoestenberghe beginnen hun langlopende samenwerking bij de oprichting van MASKESMACHINE in 2000. Liesbet vanuit haar achtergrond als scenografe in de podiumkunsten, Barbara met haar academische bagage van sociologe, en haar muzikale vorming als violiste.

les ballets C de la B (Gent/België) werd in 1984 opgericht door Alain Platel. Intussen is les ballets C de la B uitgegroeid tot een succesvolle groep in binnen- en buitenland. Doorheen de jaren heeft het gezelschap zich ontwikkeld tot een artistiek platform voor verschillende choreografen, dat naast Alain Platel wordt bezield door Christine De Smedt, Koen Augustijnen en Lisi Estaras.


Arpia is een kunstproject met een verregaand engagement ten aanzien van het landschap en haar waarde(n). De kunstwerken nestelen zich in de open ruimte, Het permanent toegankelijk en evoluerend traject met beeldende kunst en klankkunst wordt jaar na jaar verrijkt met nieuwe kunstwerken. Arpia daagt de kunstenaars uit om met het natuur- en cultuurlandschap zowel creatief, kritisch als respectvol en met de nodige aandacht voor de identiteit van het gebied aan de slag te gaan.

WaerbekeWaerbeke werkt als sociaal-culturele beweging rond stilte en leefkwaliteit in Vlaanderen (en Brussel). De organisatie koestert en bevordert de beleving van stilte, rust en ruimte in tal van maatschappelijke domeinen (o.m. cultuur, natuur en leefmilieu, welzijn en volksgezondheid, landbouw en platteland, mobiliteit, toerisme). Zij informeert en sensibiliseert, biedt vorming en onder¬steuning aan en voert actie naar ver¬schillende doelgroepen over heel het land. Waerbeke ontstond naar aanleiding van de opstart van het Stiltegebied Dender-Mark, het eerste officieel erkende stiltegebied in Vlaanderen.

portaalvandestilte.be

The Walking Artists Network (WAN) brengt wandelende kunstenaars - of zij die geïnteresseerd zijn in het wandelen als een artistieke praktijk - samen door het organiseren van meetings en een online platform. Dat laatste is een project in wording. The Walking Artists Network heeft als doel verschillende inspirerende wandelprojecten online te delen en ter discussie te stellen.

walkingartistsnetwork.org

Dertien Vormingplus-centra, verspreid over Vlaanderen en Brussel, organiseren een waaier aan activiteiten die volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en de deelname aan de samenleving stimuleren. De Vormingplus-centra streven ernaar de kans om blijvend bij te leren binnen het bereik van iedere inwoner te brengen, met bijzondere aandacht voor groepen die moeilijker hun weg naar vorming vinden.
De centra gebruiken een breed gamma aan werkvormen en brengen het plezier van het leren bij. Ze doen dat in samenspraak en samenwerking met tal van sociale en culturele sleutelfiguren, organisaties en sectoren die ze willen stimuleren en inspireren. Als dynamische organisaties willen de Vormingplus-centra garant staan voor expertise, vernieuwing, diversiteit en betrokkenheid.

vormingplus.be

vzw 't Uilekot is een regionaal cultuur-, jeugd- en actiecentrum uit Z.O.-Vlaanderen dat regelmatig van zich laat horen. 't Uilekot is actief op vier domeinen: milieu, internationale solidariteit, jeugdwerking en cultuur.

uilekot.org/

Overal in de wereld worden films gemaakt. Spijtig genoeg komt maar een fractie van dit aanbod tot bij ons in de bioscoop of op ons scherm. Meestal zijn het enkel commerciële en westerse films, geflankeerd door een uitgebreid promobudget, die we te zien krijgen. Niets mis mee, maar wel spijtig. 

JES stadslabo richt zich tot alle kinderen, jongeren en jongvolwassenen die leven in Brussel, Antwerpen en Gent en/of iets willen doen met, voor of in de stad en tot stedelijke organisaties en beleid die met en voor hen werken. JES heeft een uitgebreide werking met vorming, straathoekwerk, creëren van kansen voor werkloze jongeren... Verder programmeert het avontuurlijke vrije tijd op stadsmaat, produceert stedelijke jongerencultuur, exploiteert het jeugdinfrastructuur en is het een steunpunt voor hoofdstedelijk jeugd(welzijns)werk.

Technologische en maatschappelijke veranderingen volgen elkaar op in een nooit gezien tempo en zorgen in grote delen van de wereld voor een betere levenskwaliteit, maar ook voor hardnekkige vraagstukken. Vraagstukken op zoek naar een oplossing in een meer duurzame richting.Om de overgang mogelijk te maken naar een duurzame samenleving zijn ingrijpende veranderingen nodig waarbij kennis, denken en doen over sectoren en disciplines heen moet verbonden worden om zo concrete vernieuwende projecten vorm te geven.

spk.be/

Samenlevingsopbouw Brussel is een autonome en onafhankelijke vzw en wordt via het decreet op het maatschappelijk opbouwwerk (1991) erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap (Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin). Als werkingsprincipe wordt in dit decreet binnen het systeem van meerjarenplannen en jaarprogrammaties het projectmatig werken naar voren geschoven.

Deze projecten vormen tijdelijke en wel omschreven initiatieven met als finaliteit een grotere participatie en integratie van kwetsbare groepen in het maatschappelijk gebeuren. Binnen het huidige meerjarenplan 2009-2015 – dat zich situeert in de sfeer van armoedebestrijding en wijkontwikkeling – zijn een 20-tal medewerkers actief op drie programmasporen : toegang tot grondrechten, het recht op wonen en fysieke en sociale leefbaarheid.

samenlevingsopbouwbrussel.be/

logo Foyer klHet Integratiecentrum Foyer is een maatschappelijke voorziening die werkt aan een samenleving die positief omgaat met diversiteit en waarin mensen met een migratieachtergrond volwaardig deelnemen aan het maatschappelijk leven. Uitgaande van de sterkte en kwaliteiten van alle burgers wil de Foyer mensen stimuleren om zelf verantwoordelijkheid te dragen. 
Dialoog in kleur

compostellaOikotenAlba vzw is actief in het brede werkveld van de jeugdzorg. Alba is werkgever van de diensten herstelgerichte en constructieve afhandeling (HCA) in de gerechtelijke arrondissementen Brussel en Leuven. Deze diensten bieden herstelbemiddeling, leerprojecten en gemeenschapsdiensten aan. Daarnaast organiseert Alba een time-outproject voor jeugdzorgvoorzieningen uit Vlaams-Brabant en Brussel en de welbekende onthemende staptochten en werkprojecten van Oikoten.

duurzamemobiliteitDuurzaam mobiel zijn - iedereen kan veilig, aan een aanvaardbare kostprijs en zonder de omgeving schade te berokkenen elke bestemming bereiken – is één van de doelstellingen van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Maar het is niet alleen het vege lijf dat dient verplaatst te worden, ook goederen worden op transport gezet. Het Netwerk Duurzame Mobiliteit is een lerend-informerend netwerk van verenigingen, bedrijven, gemeenten en besturen om de duurzame mobiliteit van mens en goederen te promoten en te ondersteunen.

den dries arealDen Dries is een plek waar mensen met een handicap begeleid kunnen wonen en werken. Het opzet van Den Dries is hen de kans te bieden om in een stimulerende en bewegende omgeving zichzelf te ontdekken en te ontplooien. Den Dries richtte daarvoor een aantal projecten op:

Anthony SchragDeveron Arts, een Schotse organisatie voor hedendaagse kunst in de publieke ruimte in Huntly, Noord-Oost Schotland. Ze werken met de geschiedenis, de context en de identiteit van de stad. Deveron Arts heeft geen plaats, de stad is hun plek dat gebruikt wordt als studio, galerij en podium voor artiesten van verschillende disciplines en van verschillende kanten uit de wereld. Hiervoor gebruiken ze gevonden ruimtes in de stadsomgeving: supermarkten, kerken, garages enzovoorts om er enkele te noemen.

 

RLKGN oude kaartRLKGN is een vzw die zich inzet voor natuurbehoud en toegankelijkheid. Een regionaal landschap is een streek met een eigen identiteit en met belangrijke natuur- en landschapswaarden. RLKGN helpt Sideways door een kaart te maken voor het wandeltraject in hun regio.

hoeven bekappenFox & Horse staat voor een holistische en natuurlijke kijk op paardenhouderij en –zorg: hoefbekapping, voedings- en beweidingsadvies, training, en algemene gezondheidszorg van de onevenhoevige (meestal een paard). Zonder hoeven geen paard, maar de hoeven staan niet los van het gehele bewegingsapparaat, de spijsvertering, de algemene conditie,... Het beeld dat we voor ogen houden is een soepel, levendig, gezond en gebalanceerd dier.

late spring laat lente 2011 050Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) is een streek die door haar prachtig landschap met een uitgesproken groen karakter een grote landschappelijke en ecologische waarde heeft. Aantrekkelijk voor zijn bewoners, maar ook voor bezoekers van buiten de streek. meer streekinfo

pasar wandelsitePasar vzw is een sociaal-culturele vereniging die zoveel mogelijk mensen wil motiveren en kansen geven om hun vakantie en recreatie zo waardevol mogelijk in te vullen.

Ook zij die om een of andere reden verhinderd worden om vakantie te nemen, krijgen daarbij aandacht. 'Vakantie voor allen' realiseren is daarbij de onderliggende idee. De vereniging staat voor IEDEREEN open.

BBL lokaal KyotoprotocolBond Beter Leefmilieu is de onafhankelijke federatie van meer dan 140 natuur- en milieuverenigingen in Vlaanderen. Concreet? Gezonde lucht. Helder water. Natuur om van te genieten. Door gerichte samenwerking en overleg overtuigen we politici en bedrijfsleiders van het belang van een doortastend milieubeleid. En we geven advies aan onze lidverenigingen. Omdat we vinden dat bruisende milieuverenigingen de beste garantie zijn voor een toekomst voor mens én natuur.

drukindeweerBeeldDruk in de Weer is gespecialiseerd in verenigingsdrukwerk: brochures, tijdschriften, boeken, folders en affiches. We willen meer doen dan enkel technisch correct drukwerk maken. Ons doel is: op mens- en milieuvriendelijke wijze drukwerk produceren. Daarom hebben we er ook voor gekozen enkel op kringlooppapier te drukken.

Het Sideways Wandel Kunsten Festival neemt op haar tocht IDEA-materiaal mee, aangepast voor DonkeyXote door de UGENT, Laboratorium voor Informatietechnologie (INTEC). Er is een groeiende bezorgdheid omtrent de sterke impact van bepaalde milieustressoren op de levenskwaliteit en gezondheid in Vlaanderen. Gedetailleerde metingen zijn hierbij vaak essentieel.

Overnachtingslocatie
De Sideways expeditie overnacht hier op 12.09

HolsteenbronCamping Holsteenbron ligt in het Park Midden-Limburg aan de rand van het natuurgebeid "De Teut", een prachtig wandelgebied met heide en vennen. De camping beschikt over een eigen natuurlijk waterzuiveringssysteem.

In het infocentrum van de gemeente Zonhoven bevindt zich een klein maar verrassend museum met vondsten uit de préhistorie. In de omgeving van Camping Holsteenbron werden stenen werktuigen opgeggraven uit het Neolithicum, voornamelijk de typische "Zonhovenspits". Tweejaarlijks (in september) wordt er op de camping het "Europees Kampioenschap Préhistorisch boogschieten en speerwerpen" georganiseerd!

www.holsteenbron.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 11.09

De Kompel 4De Kompel ligt werkelijk in de schaduw van de oude mijn van Beringen. Deze voormalige kleuterschool werd verbouwd in het kader van een impulsproject voor de streek. Ruime dagzalen en verzorgd sanitair maken van deze locatie een ideaal bivakoord. Op 1,5 km van het huis kom je in de uitgestrekte bossen van Beverlo.

www.dekompel.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 10.09

schildpadhoeve RetieVerscholen tussen velden en bossen en vlakbij de kleine Nete, ligt de Schildpadhoeve. Deze bivakplek op de grens tussen Retie en Kasterlee is geschikt voor elke jeugdgroep. De afwisseling van kleine en grote kamers maakt ook dat gezinnen hier zeker terecht kunnen. De Schildpadhoeve ligt in het Domein van Beverdonk - Beverdonk 1 - 2470 Retie

www.domeinbeverdonk.be/sh/schildpadhoeve 

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier van 6.09 tot 9.09

KEH 2 640x428De Klein Engelandhoeve is gelegen in het groene noorden van Turnhout, midden in het Vennengebied op de weg naar Baarle-Hertog. Omdat het bezoekerscentrum aandacht heeft voor verschillende aspecten als natuur en natuurbeleving, toerisme, platteland en landbouw, sociale tewerkstelling, kansarmoede, landschapsbeheer en cultuurhistorie, ontstaat een boeiende kruisbestuiving.

kleinengelandhoeve.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 5.09

de vrijgewye hukkelbergenKarl Wouters ontvangt de expeditie op zijn Hermitage 'De Vrijgewye' in Hukkelbergen. Op een groot veld stelt de expeditie de tenten op en wordt het hout voor het kampvuur gesprokkeld. De Kleine Nete zorgt voor verfrissing. In 1999 richtte Karl Wouters NAR (Netwerk Alternatieve Reizigers) op vanuit de bekommernis plaatsen en rondtrekkende mensen met elkaar in contact te brengen. 

Overnachtingslocatie 

De Sideways expeditie overnacht hier op 4.09

speydonckhoeveOp 500 meter van de Nete in Hulshout ligt De Speypdonckhoeve. Door haar eigen waterzuivering, elektriciteit en zonnepanelen enerzijds en de druiven-en appelteelt anderzijds, is deze kleinschalige bioboerderij deels zelfvoorzienend. Op het terrein lopen twee honden, enkele schapen, kippen, een paard, een ezel en soms enkele varkens. De hoeve is dus een ideale omgeving voor spelende kinderen, als ook voor rustzoekers.

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 3.09

BereklauwOnder het motto 'respect voor de ander, zichzelf en de omgeving', is De Bereklauw in Herent (ook de 'The Ideas Factory' genoemd) al dertig jaar een leefgemeenschap waar mensen komen en gaan. Momenteel leven er zo'n 10 mensen permanent op het terrein. Als lid van het Alternatief Reisnetwerk NAR en in samenwerking met de ngo V.I.A., ontvangt de Bereklauw al 15 jaar verschillende internationale werkkampen en vrijwilligers. 

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier van 30.08 tot 2.09


JES - PJ logo 20060515 NDSC 4 005Het internationaal jeugdverblijfcentrum De Waterman in Brussel is een project van JES vzw en biedt jongeren en groepen een budgetvriendelijk logement aan. De Waterman werd grotendeels gebouwd door een 150-tal werklozen die bij JES een opleiding bouw volgden. De speels ingeklede kamers, ontworpen door jonge, beginnende kunstenaars, stimuleren de uitwisseling en ontmoeting tussen de verschillende bezoekers.

www.dewaterman.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 29.08

Neerhof DilbeekHet Neerhof is de jeugd- en gezinsboerderij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie die is gehuisvest in een historische vierkantshoeve. In het mooie groene kader worden tal van activiteiten georganiseerd voor het Nederlandstalig Brussels jeugdwerk en onderwijs. Het Neerhof en de dieren kunnen tevens worden bezocht door gezinnen of vrienden. Er zijn biologische hoeveproducten te koop en op zondagmiddag kan je in de cafetaria terecht voor een verse pannenkoek en een drankje.

www.neerhof-vzw.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op op 28.08

heem uidekrij GooikHet heem van Chiro Uidekrij in Gooik is een beetje 'wellness' in het hart van het Pajottenland. Het heem bestaat al 25 jaar en wordt al even lang goed onderhouden. De chirolokalen worden verhuurd voor weekends, bivakken, bezinningsmomenten enz... Ideaal dus om eens te gaan verpozen in de prachtige bosrijke omgeving van het Pajottenland.

vzw.chirouidekrij.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 27.08

WaerbekeIn Geraardsbergen verzorgt Waerbeke vzw de overnachtingslocatie. Waerbeke is host van het portaal van de stilte, een forum dat informatie (kenmerken, belevingswaarde, aandachtspunten, opmerkingen, publicaties...) verzamelt over stille, karaktervolle plekken. Waerbeke vzw stelt die informatie beschikbaar voor de zgn. 'stiltebeheerders' (verantwoordelijke overheden, eigenaars, gebruikers), stiltevrienden, cultuur-en erfgoedwerkers, leerkrachten en vormingswerkers. Met hun webstek wil Waerbeke bijdragen tot de koestering en vrijwaring van dergelijke plekken in onze samenleving.

www.portaalvandestilte.be/

Overnachting bij gastgezinnen

De Sideways expeditie overnacht hier van 23.08 tot 26.08
3841239766 c4ce87ce07 z
Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 22.08

de kafhoekIn de Vlaamse Ardennen, aan de voet van het muziekbos, ligt het hoevegebouw De Kafhoek. Dit gezellig ingericht jeugdverblijfcentrum is gebouwd op een stuk uitgegraven rug van een zuidelijk gerichte heuvel. Daardoor is het bij zonnig weer aangenaam vertoeven op de ingesloten binnenkoer. De groene, bosrijke omgeving maakt deze plek tot een aangenaam gastverblijf voor groepen, scholen en organisaties. 

www.kafhoek.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 21.08

le petiti géantLiedericq, le petit géant is een 18e-eeuws landhuis onder de kerktoren van een klein Waals dorpje, Russeignies. Gelegen op de zuidflank van de Kluisberg (Mont de l'Enclus) en net over de taalgrens, is deze woning uitermate geschikt voor rustige groepen die houden van een mooie omgeving.

www.liedericq-lepetitgeant.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 20.08

la prairie 400x267Jong en oud, validen en mindervaliden, ontmoeten elkaar tijdens de vormingsactiviteiten van La Prairie vzw. Dit centrum voor expressie en creativiteit werkt activiteiten uit rond de thema's boerderij en natuur. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen er op woensdag en zaterdag terecht voor buitenschoolse opvang en animaties. Tijdens het jaar kunnen schoolgroepen er een bezoek en verschillende workshops programmeren. www.laprairie.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier van 17.8 tot 19.8

17871a Zonnebeke tLotegat 2011 1't Lotegat is gelegen in de Westhoek, een streek die een heropbloei beleeft dankzij de toeristische ontwikkeling en de zorg om het behoud van de groene ruimte. Dit comfortabele bivakhuis ligt beschut tussen de glooiingen en de bossen van Zonnebeke. 't Lotegat is een actief melkveebedrijf: boer Lode is er de gastheer. Hij bouwde een leegstaande stal om tot een comfortabele verblijfplaats. Het gebouw is daarenboven volledig aangepast aan mindervaliden.

cjt.be

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier van 13.09 tot 17.09

Narvik HomeParcs chaletDit familiepark in Belgisch Limburg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Hoge Kempen met ruim 6000 hectare natuur. Deze prachtige omgeving, bestaande uit beekdalen, heidevelden en naaldbossen, leent zich uitstekend voor het maken van een wandel- of fietstocht. Geef je voeten eens de vrijheid tijdens een wandeling op het Blotevoetenpad in Zutendaal.

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier van 6.09 tot 9.09

Baalse HeiBaalse Hei ligt op 4 km van het centrum van Turnhout, verscholen tussen de unieke natuurgebieden van het Turnhouts Vennengebied en het kanaal Dessel-Schoten. Rust, ruimte en een prachtige natuur zijn de troeven van het domein waar je kunt overnachten in uw eigen tent, caravan of kampeerauto, of waar je een luxueuze bungalowtent of stacaravan kunt huren.