Welke verharding voor een wandelpad in een park? Laken koos voor KoMex van Koers.

Vlak bij de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Laken, Brussel, ligt het 21 juli-square  met het gedenkteken voor Koningin Astrid, die tragisch overleed in 1935. De werken voor de aanleg van een openbaar park begonnen in 1908. De Franse architect Charles Girault, die al het museum van Tervuren en de triomfboog van het Jubelpark had ontworpen, tekende de plannen. Deze wegen waren uitgevoerd in Dolomiet, een beige/gele kalksteen die veel gebruikt wordt als toplaag van wandelpaden.

Duurzamer dan dolomiet

Dolomietgesteente is vrij zacht en gevoelig voor uitspoeling en verpapping bij regen. Hierdoor is een veelvuldig onderhoud aangewezen. Daarnaast bevat Dolomiet een zeer hoog kalkgehalte dat uitloogt naar de ondergrond. Na de goede ervaringen met de halfverharding KoMex geel in Parc Du Cinquantenaire (Jubelpark) in Brussel, is besloten de dolomietpaden in het Square du 21 Juillet te vervangen door KoMex geel. KoMex geel is stabieler en minder gevoelig voor uitspoeling en verpapping, maar heeft wel dezelfde kleur en uitstraling als Dolomiet. Ook het kalkgehalte is duidelijk minder, slechts 2-3 %.

Gefaseerde aanleg

Begin juli 2018 heeft Koers fase 1 uitgevoerd, waarbij de oude toplaag van Dolomiet vervangen is door KoMex geel. De aanleg gebeurde machinaal met een fietspadmachine, ook wel finisher genoemd. De verdichting geschiedt middels een bandenwals. KoMex is in staat vocht op te nemen en vast te houden, wat verkoelend werkt en hittestress in stedelijk gebied tegen gaat. In de tweede helft van 2018 staat fase 2 gepland en worden ook andere Dolomietpaden in het park vervangen door KoMex geel. 

 

KoMex geel Parc 21 Juillet Laeken Brussel 4 comprKoMex geel Parc 21 Juillet Laeken Brussel 11 compr

KoMex geel Parc 21 Juillet Laeken Brussel 15 comprKoMex geel Parc 21 Juillet Laeken Brussel 21 compr

 

De campagne Dag van de Trage Weg is mede mogelijk gemaakt dankzij de gewaardeerde steun van

  koerslogo

Ga naar boven