Bezoek het Sideways kamp op 5 verschillende weekendlocaties!

tw klein117

Tijdens 5 opeenvolgende festivalweekends houdt de wandelexpeditie halt op 5 festivalplekken. Hier concentreert zich het eigenlijke artistieke programma van Sideways: op zaterdag en/of zondag worden een reeks interventies, acties, installaties en workshops samengebracht. De invulling van de weekendprogramma's verschilt naargelang de festivalplek. Naast een documentering/presentatie van de ervaringen tijdens de expeditie, zijn er ook artistieke interventies die zich op de festivallocaties zelf ontwikkelen. Telkens wordt het weekendparcours uitgetekend rond een bepaald onthaalpunt. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Weekends

CC De Steiger Menen voorgevel 1
 • Onthaalpunt: Cultureel Centrum De Steiger - Waalvest 1 - 8930 Menen 
 • Startschot in Menen: Op zondag 19 augustus geven wij het startschot voor het Sideways avontuur. Het symposium Setting Out geeft het woord aan verschillende sprekers: we krijgen een inleiding over trage en andere wegen, over landschap en verbeelding. Als smaakmaker volgen een aantal wandelingen in de openbare ruimte van Menen, de grensstad op het kruispunt van de route Brugge-Rijsel en de Leie. Artiesten en publiek trekken de wandelschoenen aan en bij Cultureel Centrum De Steiger verschijnt een artiestenkamp met een mobiele bar- en eetconstructie. En uiteraard een plaatsje voor de multimedia ezel.
 • Symposium: De Sideways expeditie gaat van start met het symposium 'Setting out'. Wandel mee in de publieke ruimte van het grensstad Menen, vergezel ons aan de mobiele bar & eetconstructie en maak kennis met DonkeyXote.
Arpia 02SB2 - voorkeur Andy 640x427
 • Onthaalpunt: ARPIA - Oude Steenbakkerij - Kauwstraat 103 - 9550 Herzele 

 • Te gast in de Vlaamse Ardennen: De passage in Herzele lokt een kruisbestuiving uit tussen Sideways en Arpia. Onder het credo 'Kunst met Landschap' ontwikkelt Arpia sinds 2010 een traject met beeldende kunst in de open ruimte. De Sideways karavaan wordt ook verwelkomd door 't Uilekot, een lokaal cultuur-, jeugd- en actiecentrum. Al in 1998 zette 't Uilekot de herwaardering van de lokale trage wegen op de agenda. Op zaterdag 25 augustus ontspint zich een artistieke 'processie' langs de bedding van een oude tramlijn die in 1957 verdween. Een weekend lang genieten wij van de gracieuze omgeving, smakelijke streekproducten en een gevarieerd aanbod artistieke interventies. Programma hieronder.

 Ferme du parc Maximilien - koer breedbeeld

 • Onthaalpunt: DE STADSBOERDERIJ VAN HET MAXIMILIAANPARK - Schipperijkaai 21 - 1000 Brussel 
 • Bewegingslijnen in de hoofdstad: Ook Brussel heeft flink wat trage wegen. Rond het Laarbeekbos ontdekken wij de Schapenweg, het onverhard deel van een oude Romeinse heirbaan. Het traject van de GR 126 biedt een stedelijke dwarsdoorsnede, van de Brusselse ring tot het kanaal Brussel-Charleroi. Op zaterdag slaat de artistieke karavaan haar kamp op in de groene oase van de stadsboerderij van het Maximiliaanpark. Het weekendprogramma omvat een workshop stadsklimmen, een GPS-wandeling en een zoektocht naar eetbare planten. Brussel revisited dus: we leggen de focus op de vloeibare zones van de grootstad; paden, looplijnen en wegen, maar ook andere tussen- en restruimten, overgangszones en open ruimten.

KEH 2 640x428

 • Onthaalpunt: KLEIN ENGELANDHOEVE - Klein Engeland 29 - 2300 Turnhout
 • Omzwervingen tussen centrum en periferie, stad en platteland, verleden en toekomst: Turnhout ligt aan de rand van het land, aan het einde van een treinspoor, aan de grens. Als Vlaamse Cultuurstad 2012 schuift Turnhout dit 'randland' als 'hartland' naar voren. Een groene centrumstad in de stille Kempen, met een kleurrijke cultuurgeschiedenis gemarkeerd door landlopers en smokkelaars, zandleurders en wandelende duinen, jachtdomeinen en gemene gronden. Sideways slaat haar kamp op aan de Klein Engelandhoeve, een restant van werkmanshuisjes midden in het Turnhouts Vennengebied. Dit vierde festivalweekend biedt opnieuw een gevarieerd programma. Exclusief in Turnhout presenteert Verbeke Foundation het werk van een drietal kunstenaars. Het in Turnhout ontstane Film Festival Open Doek projecteert een film in open lucht en Sideways maakt een koppeling met het Festival van de Stilte, een initiatief van Vormingplus Kempen. 

 Lieteberg - uitkijktoren2 428x640

 • Onthaalpunt: DE LIETEBERG - Zuurbroekstraat 16 - 3690 Zutendaal 
 • Schoenen uit in de Hoge Kempen: Hoe is de conditie van de stappers na 334 kilometer? Welke artistieke energieën vloeien voort uit de 4 weken durende mobiele residentie? Welke geruchten worden rondgestrooid in het zog van de karavaan? In Zutendaal komen de verschillende bewegings- en verhaallijnen van Sideways samen in een slotweekend met het slotsymposium 'Moving On'. Geen eindbestemming, maar een tijdelijk knooppunt van ervaringen. De Sideways karavaan strijkt neer in het bezoekerscentrum De Lieteberg, een van de toegangspoorten tot de Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Met het internationale symposium 'Moving On' creëren we een moment van uitwisseling en reflectie. De artistieke projecten die onderweg, stap voor stap, vorm kregen, worden voorgesteld. En op het 2 kilometer lange blotevoetenpad van de Lieteberg gunnen we onze voeten alle vrijheid en verrassende sensaties.