woensdag, 31 March 2021 19:32

Vraag van de maand: hoe kan de gemeente optreden tegen ongewenst gemotoriseerd verkeer op trage wegen?

Naar aanleiding van >> de actualiteit in de Vlaamse Ardennen, waarbij enkele weken geleden de politie motorcrossers verbaliseerde die ongeoorloofd gebruik maakten van trage wegen, kregen wij heel wat vragen binnen hoé een gemeente dit eigenlijk kan aanpakken. En of het optreden van de politie wel zo eenvoudig te organiseren valt.


Ja, zo luidt het antwoord.

Lokale besturen bepalen zelf welke weggebruikers er van de openbare wegen gebruik mogen maken. Onder ‘openbare weg’ moet hier worden verstaan: elke weg waarvan het publiek gebruik maakt. En zo komen ook de trage wegen in beeld. Het klinkt misschien wat vreemd, maar gemotoriseerde weggebruikers mogen deze wegen eveneens gebruiken, zolang de breedte van de bedding dit toelaat. Meer hierover lees je >> in dit artikel op onze website.

Via het aannemen van een ‘Aanvullend reglement op het wegverkeer’ door de gemeenteraad en het plaatsen van bebording op het terrein, kunnen de lokale besturen deze algemene regeling aanpassen en bepaalde categorieën weggebruikers verbieden. In dat geval kan de politie duidelijk optreden tegen bepaalde inbreuken. Recent maakte ook de >> gemeente Staden van deze mogelijkheid gebruik, maar dan voor terreinwagens.

Lees verder op www.tragewegen.be over de verschillende manieren om het verkeer op trage wegen te regelen.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.