dinsdag, 05 November 2019 13:37

Het kan wél - Meer dan 3 km herstelde en nieuwe wegen in en rond de dorpskern van Rozebeke

Jaarlijks worden er op de Dag van de Trage Weg heel wat herstelde en nieuwe trage verbindingen ingewandeld. De afgelopen herfstige editie vormde hierop géén uitzondering. De werkgroep Trage Wegen Zwalm toonde zich opnieuw erg actief en sloot trots het voorbije werkjaar af met enkele mooie realisaties in en rond Rozebeke (één van de 12 Zwalmse kerkdorpen). Ook Natuurpunt Zwalmvallei en het Agentschap voor Natuur en Bos zorgden voor twee gloednieuwe doorsteken in de Zwalmvallei.

Met veel overtuigingskracht en respect voor landbouwers weet Trage Wegen Zwalm elk jaar opnieuw weer enkele trage wegen terug te krijgen uit de vergetelheid. In het pittoreske Rozebeke (dat al meermaals opdook als decor in films) lukte dat bijzonder goed: langsheen de boomgaard in het dorpscentrum werden de Fonteynweg en de Molenweg heropend. Langs en door de velden van boer/bakker Pede en bioboer Frank herleefden de Meulandweg en de Caesemanweg.

201910 ezine hetkanwel-voorDe scouts van FOS Zwalm-De Feniks hielpen mee met het sjorren van brugjes en overstapjes. Heel wat vrijwilligers zetten zich op zaterdag in om de wegbeddingen te ontdoen van opschietende takken en oneffenheden. Vele handen maken licht werk. Aan de andere kant van de Zwalm werden het afgelopen jaar door Natuurpunt en het ANB twee prachtige nieuwe doorsteken door de Zwalmvallei geopend als onderdeel van het Wardpad.

201910 ezine hetkanwel-werken

Al dat moois, alles bij elkaar goed voor meer dan 3 km nieuw wandelplezier, werd op zondag 21 oktober feestelijk ingewandeld door ongeveer 200 wandelaars die zich niet lieten hinderen door het herfstweer. Verschillende schepenen en gemeenteraadsleden wandelden mee en konden met hun eigen ogen de grote steun voor trage wegen vaststellen. Niet onbelangrijk: nu vrijwilligers onbaatzuchtig de doorgangen vrijmaakten en de paden effenden, is het nu aan de gemeente om dit prachtige patrimonium te koesteren en te onderhouden. Misschien kunnen alvast de extra middelen die de gemeente Zwalm zal ontvangen uit het Open Ruimte Fonds hiervoor nuttig worden ingezet.

201910 ezine hetkanwel-tocht

Je kan de verschillende wandelingen downloaden op onze site: 2 km, 4 km of 6 km. Veel dank aan: FOS scouts Zwalm-De Feniks, Natuurpunt Midden-Zwalm, Milieufront Omer Wattez en de Heemkundekring De Zwalm.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.