woensdag, 09 January 2019 10:44

Vraag van de maand: kan ik een virtuele tragewegenwandeling maken?

Toegegeven: wandelen doe je uiteraard best in de echte wereld. Maar als je een stevige tocht voor een groep wenst voor te bereiden, is het toch handig om al eens bij voorbaat op digitale wijze de weg te verkennen. Af en toe krijgen we dan ook de vraag of er een soort StreetView voor trage wegen bestaat.

Mapillary: open data beelden, ook voor trage wegen

mapillary1Mapillary.com benadert StreetView langs trage wegen het beste. De website verzamelt met de hulp van de gebruikers ervan open data beelden. De focus ligt vooral op wegen voor alle verkeer, dus het is echt een crowd sourced soort StreetView. Mapillary verdient centen met de verwerking van die beelden: zo worden bijvoorbeeld de verkeersborden automatisch herkend door de algoritmes die achter de sofware schuilen. Als de Mapillarygebruikers ook over veldbaantjes en bospaden actief zijn, dan komt hun beeldmateriaal óók op Mapillary terecht. In onze contreien kan je zo toch al op heel wat plekken een virtueel ommetje maken.

Wandelen langs het Boswegske in Berendrecht? Even >> Mapillary verkennen!

Zelf bijdragen

mapillary2.pngHoewel er al flink wat trage wegen op Mapillary staan, is het overgrote deel vrij blanco. Zin om de kaart te vervolledigen? Dat kan! Download de app voor je smartphone (Android / iPhone), meld je aan op het Mapillary-platform en tijdens je volgende wandeling ben je al aan de slag. Voor de enthousiastelingen wordt er nog een resem ander cameramateriaal aangeraden, zodat je echte 360° beelden kan gaan maken. Als je een wandelaar-met-helm-en-gemonteerde-bolcamera tegenkomt, is de kans groot dat die Mapillary-plaatjes aan het schieten is.

(Met dank aan OpenStreetMap-bijdrager Malenki)

Beelden beschermen wegen

Maar waarom zou je nu als een bezetene camerabeelden van trage wegen beginnen maken? Mapillary publiceert jouw beelden als open data, een licentie die onder meer OpenStreetMap toelaat het beeldmateriaal te gebruiken als bron voor kaartgegevens. Betere bronnen, beter kaarten, nog meer wandelaars, beter gebruikte trage wegen: het is een zichzelf versterkend vliegwiel. Nog interessanter wordt het wanneer je slechts sporadisch gebruikte trage wegen begint te fotograferen. Het beste tegenbewijsmateriaal in rechtszaken, wanneer men beweert dat een weg al lang niet meer wordt gebruikt. Ter herinnering: een “louter eenmalige passage” volstaat om het teloorgaan van buurtwegen tegen te gaan, zo oordeelde het Hof van Cassatie in haar arrest van 13 januari 1994.

Veel verkenningsplezier toegewenst!

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.