vrijdag, 30 November 2018 22:55

Actie loont: of hoe een afgesloten voetweg werd gered in 1984 in Desselgem

Deze maand kregen we een leuke mail van Bernard Delange, een gedreven tragewegenliefhebber uit Desselgem. Hij stuurde ons een paar scans van artikels over trage wegen die verschenen in juli 1984 in het maandblad 't Piotje van de actiegroep Milac. Ze brengen het relaas van voetweg 38, een buurtweg die in de jaren '50 werd afgesloten door een landbouwer. Hij ploegde de officiële bedding botweg om. De voetweg was een prachtige verbinding naar de achterliggende gemeentelijke basisschool.

Al heel snel kwam er reactie op de afsluiting - in het kader van het plan Veilig naar school, dat dateert van 1979. De actievoerders vroegen in het voorjaar van 1984 aan de provincie om ervoor te zorgen dat de voetweg hersteld werd. De provincie stuurde onmiddellijk een brief naar het gemeentebestuur van Waregem met de vraag de voetweg in oorspronkelijke staat te herstellen.

Ondertussen waren de gronden gedeeltelijk verkocht, waardoor het gemeentebestuur van Waregem uiteindelijk voorstelde om de verbinding deels te verleggen. En zo geschiedde. Nu loopt het pad van de Astridlaan, langs het voetbalveld van Desselgem en verder langs de achtertuin van de gemeentelijke basisschool naar de Wijwaterpadweg, grotendeels zoals de voetwag ook vroeger liep. Het mooie is dat de voetweg anno 2018 in bepaalde kringen het Bernardpad wordt genoemd, naar de 'redder' van het pad.

Ook andere voetwegen waren bedreigd, onder meer aan de Leikant. Ook daar baatten de acties. Een prachtig voorbeeld van hoe belangrijk én lonend de inzet voor trage wegen is. We plukken er 35 jaar later nog de vruchten van.

Lees hier de artikels.

- 't Piotje, juli 1984, p. 19

- 't Piotje, juli 1984, p. 20

- 't Piotje, juli 1984, p. 22

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.