donderdag, 11 October 2018 11:17

Trage wegen als Genkse stadsmakers

In het project WegenWerken gingen Trage Wegen en De Andere Markt samen met inwoners en de stad Genk gedurende twee jaar op zoek naar een breed gedragen toekomstbeeld voor de Genkse trage wegen. Op 21 september vond het slotmoment plaats, in combinatie met het Live project (Be)Wegen. Daarin werkten studenten van de architectuuropleiding aan de UHasselt twee weken intensief aan installaties die de thema’s van het WegenWerkenproject verbeelden in de publieke ruimte.

Wens- en kanskaarten & een WegenWerkplaats


Schepen Gianni Cacciatore (Leefmilieu en duurzaamheid, Wijkontwikkeling, participatiebeleid en Gelijke kansen) verzorgde het welkomstwoord. Nadien presenteerden Trage Wegen en De Andere Markt in vogelvlucht de belangrijkste resultaten van WegenWerken:

  • Een ambitieuze wenskaart stelt het Genkse tragewegennetwerk van de toekomst op stadsschaal voor: Een belevingsnetwerk op maat van fietser en wandelaar dat specifieke bestemmingen en woonwijken met elkaar verbindt en waarin verschillende types van trage wegen hun rol spelen.
  • Een atlas van kanskaarten bundelt aanbevelingen, adviezen en acties op lokale schaal: een verzameling van mogelijke ingrepen waar de stad op korte termijn mee aan de slag kan gaan en die plaatselijk het verschil kunnen maken.
  • De kennis en ervaringen uit verschillende proefprojecten op het terrein resulteren in een WegenWerkplaats: een reizende werkplek die verder zal groeien en burgers, ontwerpers, beleid en organisaties prikkelt en ondersteunt om het Genkse tragewegennetwerk uit te bouwen, te versterken en vorm te geven.  

    
 

Domeinwegen, groenpaden & pleinschakels


Voor het derde jaar op rij werkten studenten van de Faculteit Architectuur van UHasselt rond het thema trage wegen. Drie tijdelijke, ruimtelijke interventies in de publieke ruimte, opgezet met de lokale gemeenschap, verbeelden een mogelijke toekomst voor specifieke (types van) trage wegen. De deelnemers aan dit slotmoment bezochten projecten op drie belangrijke trage wegen in Genk: de domeinweg Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), het groenpad tussen Stalenstraat en THOR en de pleinschakels in het centrum.
               

Aan het uiteinde van een parking in de Stalenstraat werd een mobipunt voorgesteld met deelfietsen en laarzenverhuur om mensen te stimuleren de mooie maar ontoegankelijke groene omgeving van de Stiemervallei te verkennen. De uitkijktoren legt visueel de link met het Thor Park terwijl je aan de voet een drankje kan nuttigen in de ‘Bootsbar’.
 
Een met hout geweven constructie op het – verder nogal kale – plein voor het stadhuis zuigt passanten als het ware naar binnen. In het bouwsel kom je infopanelen tegen met leuke wandelroutes (ook downloadbaar met smartphone) om het vlakbij gelegen groen te ontdekken.   
 
    
 
Op de gigantische parking van het Ziekenhuis Oost-Limburg werd ondergronds een van de uitlopers letterlijk ingenomen. Kleine zones werden afgebakend met beplanting, kleur en signalisatie en ingericht met muziek, drank- en eetgelegenheid. De installaties verbeelden een meer belevings- en betekenisvolle inrichting van het ziekenhuisdomein die bezoekers, personeel en eventueel patiënten uitnodigt om elkaar buiten te ontmoeten en aan beweging te doen. De perfecte locatie voor een afsluitende receptie.
 
Het project Wegenwerken is mogelijk dankzij de financiële steun van de provincie Limburg.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.