donderdag, 20 September 2018 10:53

Het kan wel: een trage weg door een golfterrein heropend in Sterrebeek

De Dag van de Trage Weg brengt elk jaar duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen op de been. Samen zetten ze trage wegen in de kijker. Doe op 20 en 21 oktober mee met een van de activiteiten in jouw buurt. Een van de mooie realisaties die je op de Dag van de Trage Weg kan ontdekken, is de Weg van Gorzen in Sterrebeek. De ontwikkeling van dit pad heeft heel wat voeten in de aarde gehad.

Van ingewandeld tot afgesloten: een pad in het slop

De Weg van Gorzen verbindt Sterrebeek met Tervuren en loopt dwars door een golfterrein, dat aangelegd werd op een voormalige renbaan. Ruim twee jaar geleden, in augustus 2016, werd de Weg van Gorzen officieel ingewandeld. De weg maakt gebruik van de zogenaamde vleermuizentunnel, die onder de renbaan ligt en grondig gerestaureerd werd. De opening kreeg veel aandacht. Maar... enkele weken later bleek weg weer afgesloten voor het publiek omdat hij niet volledig was afgewerkt door een juridisch conflict en een ontbrekende schakel in het traject. (foto Het Laatste Nieuws)

Sterrebeek 2000, een organisatie die zich lokaal inzet voor thema’s als ruimtelijke ordening, groenbeleid en duurzame mobiliteit, bleef niet bij de pakken zitten. Trage wegen liggen de organisatie na aan het hart. Ze ijveren voor het behoud en de uitbouw van het netwerk en de missing links. De organisatie kaartte de gang van zaken aan. Herhaaldelijk werd beloofd om de verbinding alsnog te openen, maar keer op keer werd de deadline niet gehaald.
 

Mei 2018: Doorgang voor Iedereen in Sterrebeek

Augustus 2018: de weg is weer open (maar nog niet helemaal)

Luc Caluwaerts - voorzitter van Sterrebeek 2000: “Om alle actoren aan te manen de wandelweg zo snel mogelijk te realiseren, hielden we in mei 2018 een actie in het kader van ‘Doorgang voor Iedereen’. Als deadline stelden we de volgende editie van Dag van de Trage Weg. En met succes, want sinds 31 augustus is de weg open en toegankelijk. Op zondag 21 oktober kan je het project van Regionaal Landschap Brabantse Kouters i.s.m. Sterea en de Gemeente Zaventem verkennen met o.a. ook het herstel van de tunnel onder de voormalige renbaan, een uitkijktoren en een reeks natuurmaatregelen voor vleermuizen en akkervogels.”

Inmiddels blijkt dat een boer 'per ongeluk' bieten heeft geplant op een deel van het pad. De gemeente besliste dat het pad afgesloten blijft totdat de bieten geoogst zijn, maar garandeert dat de activiteit van Sterrebeek 2000 op de Dag van de Trage Weg kan plaatsvinden.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.