maandag, 03 September 2018 15:35

Het kan wel: wandelen langs herstelde voetwegen in Loker (Heuvelland)

Goed nieuws uit het verre Heuvelland! Dit voorjaar werden twee wandelverbindingen - voetweg  44 en voetweg 28 - op een boogscheut van de Franse grens, opnieuw in gebruik genomen. Met dank aan het Agentschap voor Natuur en Bos, dat de bossen op de flank van de Rodeberg onder z'n hoede heeft. Zin om deze herstelde buurtwegen in goed gezelschap te gaan verkennen? Dat kan op de Dag van de Trage Weg, op zaterdag 20 oktober.

hetkanwel-piet02De afgesloten buurtwegen lopen door de bossen aan de Scherpenberg die ANB begin dit jaar aankocht. De voetwegen werden kort nadien weer toegankelijk gemaakt. Voetweg 44 - beter bekend onder de prachtige naam Bruwegelken - verbindt Buurtweg 1, de Bellestraat en buurtweg 23 (ook wel Jokweg en Scherpenbergweg genoemd). Dankzij deze voetweg kan je weer veilig en aangenaam van oost naar west (en terug).

hetkanwel-piet03Voetweg 28 - beter bekend als Koudekot Wegelken - maakt de verbinding tussen buurtweg 15 (ook Lampernissestraat genoemd) en buurtweg 6 (de vroegere Dranoutre straet, nu Dikkebusseweg). De voetweg liep diagonaal door akkerland. ANB en de betrokken landbouwer kwamen overeen dat er een doorgang gemaakt wordt aan de rand van het Eeuwenhout en een weiland van het Agentschap. Via een pad aan de voet van een houtkant wordt een bestaande veldweg bereikt die de verbinding maakt met de Dikkebusseweg. De voetwegen maken intussen ook deel uit van een GR-wandeling.

Ga mee op verkenning langs deze wegen op de Dag van de Trage Weg

hetkanwel-piet01De wandeling start aan de kerk van Loker en trekt langs Vijvervelden en buurtweg 21 (Molenstraet) in de richting van de Scherpenberg. Via voetweg 44 kunnen we maximaal genieten van het bos op de Scherpenberg en daarna van het zicht op het schitterende keteldal. We lopen dan in een wijde boog rond De Bruloze en via de Hofstraat bereiken we de omgeving van het Groot Lokerhof. We maken gebruiken van de nieuwe verbinding om naar het Eeuwenhout te stappen. Na het Eeuwenhout pikken we nog een stukje Douvevallei mee en de Gildestraat brengt ons terug naar de kerk in Loker.

Deze wandeling is een van de tientallen activiteiten die die dag plaatsvindt om herstelde en nieuwe trage wegen te vieren én om aandacht te vragen voor bedreigde of ontoegankelijke wegen. Een overzicht vind je op >> www.dagvandetrageweg.be.

Praktisch

Zaterdag 20 oktober, om 14.30u aan de kerk in Loker

De tocht is 9,2 km lang en niet geschikt voor buggy's.

Tragewegenkenner en -voorvechter Piet Hardeman neemt de groep op sleeptouw.

Organisatie: Stichting Marguerite Yourcenar en Natuurpunt De Bron

Voor meer info kan je terecht bij Piet Hardeman, 057 44 56 57, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.