maandag, 07 May 2018 11:02

Op wandel in Kapellen-op-den-Bos - een verslag

Op de eerste dag van deze maand, ging de werkgroep Trage Wegen Kapellen-op-den-Bos op stap met de heemkring Hoembeka uit Hombeek in deelgemeente Ramsdonk. Op vraag van de werkgroep laten we onze lezers graag meegenieten van de tocht aan de hand van dit beknopt verslag.

201805kodb02Ramsdonk is een landelijk en groen stukje Kapellen-op-den-Bos. Je vindt er ook een paar historische bezienswaardigheden en de gekende voormalige spoorlijn Leireke.

Om 7u vertrokken heemkundigen en tragewegenliefhebbers - vroege vogels, inderdaad - richting het kasteeldomein. De eigenaar gaf toestemming om de grote dreef tot vooraan het kasteel te gebruiken. Daar volgde een deskundige uiteenzetting over de geschiedenis van het kasteel. Daarna trok de groep via het pad naast het domein naar het achterliggende groene gedeelte van het kasteeldomein en de Palingstraat. Er werd stilgestaan bij het feit dat deze groene zone bedreigd wordt door de aanleg van een ontsluitingsweg die de Kanaalzone met de A12 zou verbinden.

201805kodb03Via de - sinds een aantal jaren heropende - buurtweg 25, gaat het verder richting Leireke, de vroegere treinlijn van Antwerpen-Zuid naar Aalst. De werkgroep ijvert er samen met de Fietsersbond voor om hier een volwaardige fietsverbinding van te maken, naar het voorbeeld van buurgemeente Steenhuffel.

201805kodb05Onderweg hadden drijvende krachten Theo Slachmuylders en Ronan Christiaens nog heel wat te vertellen over de lokale geschiedenis én trage wegen. De tocht liep verder nog langs de Sint-Martinuskerk, de pastorie en de Mariagrot, waar de activiteit, met een woordje uitleg over deze bezienswaardigheden werd afgesloten. Of toch bijna, want inmiddels was het 9u en genoten de deelnemers van een ontbijt met spek met eieren in een plaatselijk café.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.