Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 
maandag, 29 January 2018 15:32

Trage Wegen in 2018 en 2020 op de International Architecture Biennale in Rotterdam

Op de valreep van vorig jaar kregen we nog fijn nieuws: het project WegenWerken is geselecteerd voor de Internationale Architectuurbiënnale van Rotterdam (IABR) in 2018 en 2020. Deze edities hebben als thema "The missing link". Ze vormen een tweeluik in Nederland en België. ‘Wegenwerken, trage wegen als stadsmakers’, werd samen met 30 innovatieve praktijken geselecteerd uit 170 inzendingen van over de hele wereld.

IABR 2018-2020

De curatoren van deze twee edities zijn Nederlands Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en de Belgische architect Joachim Declerck. Zij stellen dat we dringend collectief moeten gaan inzetten op een toekomst op maat van de draagkracht van de aarde. Om gedragsverandering mogelijk te maken, moeten we sociale, ruimtelijke en ecologische vraagstukken weten te koppelen op de schaal van het huis, de buurt en de stad tot en met die van de hele planeet. Ruimte maken is ruimte delen.

Deze dubbele biënnale onderzoekt hoe een effectieve ruimtelijke transformatie ingang kan vinden. Want inzichten over wat er moet gebeuren en hoe dat daadwerkelijk op alle schaalniveaus ingevoerd kan worden, ontbreken vandaag. Dat is "The missing link".

WegenWerken

Als sinds 2014 werken we in Genk aan de inventarisatie van alle trage wegen. Voor de ontwikkeling van een toekomstvisie voor deze paden en doorsteken werken we samen met de Andere Markt. Dit onderzoekstraject kreeg de naam WegenWerken omdat we ervan overtuigd zijn dat trage wegen werken én stad maken.

IABR ezine01

WegenWerken is een zoektocht naar de brede inzetbaarheid van trage wegen als 'commons' en als 'stadsmakers' in de stad Genk, waarbij we op verschillende schalen inspelen op het thema van de Missing Link. De uitbouw van een multifunctioneel netwerk is onmisbaar in de ambitie voor een nieuwe mobiliteitsvisie die voorbij gaat aan de rasterstad. Een moeilijke opgave als je weet dat Genk dé autostad bij uitstek is in Vlaanderen. Voortbouwend op een lopend onderzoek met Stad Genk en provincie Limburg, willen wij in en mét de stad de rol van trage wegen verkennen als onmisbare schakels, ze verder uitbouwen tot een coherent en robuust netwerk, maar hen ook inzetten voor gemeenschapsvorming en productie van het stedelijk landschap.

Meer info over WegenWerken vind je >> op de website.

Nieuwsgierig naar de andere projecten op IABR? Kijk dan hier.

Gelijkaardige berichten

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.