Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 
vrijdag, 06 October 2017 09:44

Onze selectie fijne leeswaren

Het met een dekentje-in-de-zetel-met-een-boek-seizoen is officieel gestart. Dezer dagen verschijnt de ene na de andere interessante titel. We doen een kleine greep uit het grote assortiment trage-wegen-gerelateerde boeken die hier onlangs de revue passeerden.

De Kempen zijn zo stil (toch?)

cover kempenatlasDe voorbije eeuwen duidden cartografen de Kempen systematisch aan als een onbestemde leegte of een niemandsland. Pas in het begin van de 19de eeuw kwam daar verandering in. De Kempen werden gekoloniseerd. Er was overvloedig ruimte beschikbaar voor zware industrie, grote infrastructuurwerken en gedurfde experimenten. De Kempen waren een laboratorium waar vernieuwende inzichten in landbouw, armenzorg of mobiliteit voor het eerst werden uitgetest. Die bijzondere geschiedenis heeft de Kempen gemaakt tot wat ze vandaag zijn. Ook in de toekomst kunnen de Kempen een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van klimaat en welzijn, energie en wonen, natuur en recreatie.

De Kempenatlas brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart. Als boek en tentoonstelling. Twaalf thematische kaarten geven een inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden van de regio. Vele foto's en archiefbeelden van archetypische plekken tonen de Kempen in al hun facetten. Het werk van kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin toont verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

De tentoonstelling loopt nog 19 november in de Warande in Turnhout (wo-zo, 10 tot 17u – 5 euro) >> meer info.

De Kempenatlas, AR-TUR, uitgeverij Public Space, 40 euro. Alle info hier.

Op naar de bevrijding van fossiele energie

op-eigen-krachtDe evolutie naar een wereld zonder fossiele brandstoffen is meer dan een ideaal, het is een noodzaak. We zullen ons ànders verplaatsen en op een àndere manier energie opwekken. De wereld zal bevrijd worden van gas, olie, steenkool en kenenergie. En toch zijn er krachten die deze evolutie afremmen. Is dit slechts een laatste stuiptrekking? Of wat moet er gebeuren opdat de nieuwe wereld op eigen kracht gaat varen?

Op eigen kracht, Mathias Bienstman, uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts, richtprijs 22,99 euro >> meer info.

 

Het bos in met schone prentjes

bosboekEen wandeling in het bos: iedereen geniet ervan, maar we doen het veel te weinig! Gek toch? Want al na een halfuurtje in het groen voel je je vrolijker en energieker. Maar wat leeft er allemaal in het bos? Dankzij Het bosboek veranderen 'vogels' in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. 'Dingen' op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Je (her)kent plots een ringslang, een gehakkelde aurelia en een tonderzwam. En ineens zie je ook door het bos de bomen: een beuk, een eik, een wilde kastanje. Zo krijgt dat bos verrassend veel lagen, zelfs voor absolute beginners!
Leuke plus aan dit boek: de mooie tekeningen én de poster die je in het bos kan gebruiken om plant en dier van een naam te voorzien.

Het bosboek, Sarah Devos, uitgeverij Manteau, richtprijs 24,99 euro >> meer info.

 

Onzichtbaar in Antwerpen?

invisible routeMaarten Inghels - de stadsdichter van Antwerpen - is gefascineerd door de kunst van het verdwijnen en onzichtbaarheid. Hij zocht naar routes om ongezien door zijn stad te lopen. Hij vond er welgeteld één. Die enige mogelijkheid zette hij op kaart in The Invisible Route.

Het kunstobject The Invisible Route werd gecoproduceerd door het Middelheimmuseum en het tijdschrift Oogst. De kaart zit exclusief als bijlage bij het elfde nummer van Oogst (sept. 2017). In datzelfde nummer een mooi essay van Maarten Inghels over onopgemerkt dwalen in de stad.

The Invisible Route, Maarten Inghels in Oogst, jg.3, nr. 11, 13 euro >> verkooppunten en meer info.

 

[binnenkort] De vier seizoenen van de Meetjeslandse bossen

meetjeslandse bossenVier natuurvrienden werkten jarenlang aan een prachtig boek. Per boek schenken de uitgevers 6 euro aan Natuurpunt. Daarmee kunnen we verder werk maken van bosuitbreiding (én trage wegen) in het Meetjesland. Per seizoen stelt het boek enkele planten en dieren voor en de typische kenmerken van de verschillende bossen: het Drongengoed (grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen), Het Leen, het Heidebos, maar ook met heel wat kleine bosjes maak je kennis. De schitterende foto's van Ludo Goossens nodigen uit om zelf op verkenning te gaan. En daarbij komt de wandelkaart goed van pas.

Je kan nog tot 25 oktober voorintekenen op dit boek, dat eind november verschijnt.

De Meetjeslandse bossen, Jacques Cleppe, Steven De Dapper, Marc Schoonackers en Ludo Goossens, 30 euro (voorintekenprijs) >> meer info.

Bewaren

Bewaren

Gelijkaardige berichten

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.