Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 
woensdag, 23 August 2017 15:18

Tip: de Brusselse Schapenweg revisited op het PeriFeria Festival

Een nomadisch gezelschap van schapen, wol- en breiliefhebbers gaat op zoek naar de Schapenweg, een historische transhumance die door de westrand van Brussel liep. Om er te peilen naar de actuele waarde van schapenteelt, wolproductie en een artisanale textiel-nijverheid in het Brusselse en de Rand. Een bijzondere wandeling in het kader van het PeriFeria Festival.

Schapenweg HerderSchapenweg Revisited volgt het parcours van een historisch pad dat door de Noord-West rand van Brussel liep, van Heembeek tot in Pede. Schapenherders uit de westrand van Brussel dreven er vroeger hun kuddes langs. Vandaag valt het parcours grotendeels samen met een verstedelijkte steenweg (de Romeinse steenweg) maar dwarst het ook Laarbeekbos, de ring rond Brussel en de kouters en akkers van Zellik en Dilbeek.

Dit bijzondere project van Breicabine is een herontdekking van de Schapenweg door er mensen samen te brengen, uit Brussel en daarbuiten, met een passie voor wol en handwerk. Om het parcours af te wandelen, in het gezelschap van een schaapsherder met kudde. Om er op verschillende plaatsen halt te houden om te breien. Om er workshops over wolverwerking te organiseren en er wol te verven met onderweg gevonden planten. Er zijn verschillende wandelingen en activiteiten.

De wandeling op zondag 3 september is een pleidooi voor traagheid. In de voormiddag wandelen ze de Schapenweg af, van Heembeek tot Koningslo. Wandelen gaat traag, breien ook. Stap voor stap en steek voor steek. De breikaravaan laat zich vergezellen door het geblaat van twee vrolijke lammeren als zacht verzet tegen haast en gejaag. Halverwege de wandeling houdt de karavaan halt aan de Laskouter voor een trage, zondagse potluck picknick. Breng je eigen herderstas en proviand mee.

Op woensdag 27 september legt de breikaravaan de laatste etappe van de schapenweg af. We verzamelen onder het straatbord van de Schapenstraat in Dilbeek en trekken vervolgens met een herder en zijn kudde op micro-transhumance.

periferia-banner-2PeriFeria Festival

Dit is maar een van de vele performances, wandelingen, exploraties en workshops die plaatsvinden naar aanleiding van PeriFeria de eerste weken van september. PeriFeria is een gratis publieksfestival dat om de twee jaar de rand van en rond Brussel opzoekt. Om er op ontdekking te gaan in het verstedelijkte landschap en er een lans te breken voor een vernieuwende aanpak van de ruimtelijke uitdagingen die er zich stellen. Samen met bewoners en lokale verenigingen, ontwerpers en onderzoekers, kunstenaars en creatieven.

Het volledige programma - met nachtelijke exploraties en het bouwen van een WauWtostrade - en meer info over het festival vind je op >> www.periferiafestival.be.

 

Praktisch

Zondag 3 september: Transhumance wandeling voor jong en oud van Heembeek tot Koningslo
> vertrek om 11:00 [verzamelen om 10:30] aan La Ferme Nos Pilifs, Trassersweg 347 in Neder-Over-Heembeek [Halte Ferme Nos Pilifs – Bus 53 MIVB]
> aansluitend Potluck-breipicnic vanaf 12:30 aan de Laskouter van Heembeek/Koningslo
> terugkeer aan La Ferme Nos Pilifs omstreeks 15:00
> terugkeren om 12:30 op eigen houtje van de Laskouter naar La Ferme Nos Pilifs kan ook

De eindbestemming van de wandeling is CC Westrand, waar u na een stevige wandeling kan genieten van een welverdiende brei-apero.

Woensdag 27 september: Transhumance wandeling voor jong en oud in Dilbeek
> aanvang van de wandeling om 14:00
> aankomst om 17:00
> plaats van afspraak [en aankomst] is CC Westrand in Dilbeek, vanwaar een busje u bij aanvang naar de Schapenweg in Dilbeek brengt


> deelname aan deze activiteiten is gratis, maar gelieve in te schrijven per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bewaren

Bewaren

Gelijkaardige berichten

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.