Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 
maandag, 10 July 2017 16:35

Artistiek onderweg deze zomer

Wandelen en kunst: het blijft een rijke bron van inspiratie. Verschillende buitententoonstellingen brengen steevast tal van estheten en dagjestoeristen op de been. En er zijn natuurlijk flink wat artiesten die het onderweg zijn als motief hanteren voor hun artistieke werk. In de zomer van 2012 zette Trage Wegen al de toon met het showcase festival Sideways, een vier weken durende expeditie op, langs en over trage wegen. Ook deze zomer valt heel wat te beleven voor kunstliefhebbers die graag wandelen of wandelaars op zoek naar cultuur. We geven enkele tips voor evenementen met wandelkunst deze zomer, in binnen- en buitenland.

aifoonDe Gentse kunstorganisatie >> Aifoon nodigt je op 4 juli uit voor een BlindDate in Kortrijk. BlindDate is een luisterwandeling waarbij je geblinddoekt, en voorzien van een helm met microfoon en koptelefoon, aan de arm genomen wordt om je te laten onderdompelen in de akoestische ecologie van de stad. Tijdens de wandeling worden rustmomenten ingebouwd, om ervaringen uit te wisselen en halverwege ook van rol te wissen; de geblinddoekte luisteraar wordt dan begeleider en omgekeerd. Een beklijvende zintuiglijke ervaring die je beslist op een andere manier naar de omgeving doet kijken, of liever: luisteren. Meer info op >> de website van Vorming Plus.

el camino kadocNog tot 13 augustus kun je in het KADOC in Leuven de tentoonstelling 'El Camino - The way between two points' bezoeken. Curator Christa Vyvey confronteerde zes Vlaamse kunstenaars met de befaamde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd): kunstenaars Christine Clinckx, Stijn Cole, Cel Crabeels, Ronny Delrue, Renato Nicolodi en Jonas Vansteenkiste kregen als opdracht een Camino te lopen, een weg af te leggen. Dat kon zowel fysiek , imaginair of via herinneringen. Tijdens hun tocht moesten ze zichzelf bevragen. Wat maakt indruk op hen? Hoe gaan ze om met deze impressies? Op welke wijze beïnvloeden de opgedane impressies het creatieproces en hun kunstenaarspraktijk? De resultaten van hun onderzoek en de nieuwe kunstwerken zijn te zien op de volledige KADOC-site, in de kapellen en de pandgangen, in de binnen- en voortuin. Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt ook een catalogus. Meer info op >> www.kadoc.kuleuven.be.

Wie een uitstap of reis wil koppelen aan artistieke verkenning, wordt op zijn wenken bediend: de zomer van 2017 staat bol van artistieke stadsfestivals, kunsthappenings en tentoonstellingen op locatie. Ze nodigen de bezoeker uit een fiets- of wandeltocht uit te stippelen langs de verschillende kunstwerken of interventies. Naast een aantal min of meer permanente kunstroutes zoals die van >> Arpia in Herzele of >> het PIT-parcours in Borgloon, pakken tal van gemeenten deze zomer uit met een kunstparcours in open lucht. Bijvoorbeeld: Zwalm, Galmaarden of de gemeenten uit de Leiestreek. Allemaal best te verkennen langs trage wegen.

The Garden Nathan ColeyWie het iets verder van huis zoekt, kan sporen naar de 57e editie van >> de Biënnale van Venetië of >> Documenta in Kassel en Athene. Minder bekend dan deze internationale kunsthoogmissen, maar even toonaangevend is de kunstmanifestatie >> Skulptur Projekte in Münster, Duitsland. Mis deze niet, want dit initiatief wordt slechts om de tien jaar georganiseerd; dit is de vijfde editie sinds het ontstaan in 1977...
Een >> nieuwe triënnale ziet dan weer het levenslicht in het Deense Aarhus. Onder de titel The Garden wordt vijf kilometer kustlijn rond de stad opgeladen met werk van belangrijke hedendaagse kunstenaars als Doug Aitken, Simon Starling, Tacita Dean, Superflex, enz.

El Grand TourVoor de ambitieuze bergstappers onder ons is er de Grand Tour in Catalonië, Spanje. Deze trek vindt plaats van 17 augustus tot 13 september en volgt een parcours van om en bij de 300 kilometer. De tocht wordt afgelegd door een groep artiesten, maar het publiek is welkom om mee te wandelen. Reken op etappes van 15 à 25 kilometer per dag. De tocht voert van Núria tot Montserrat, traceert een topografische spiraalvorm en slingert zich door de Pyreneëen en het Catalaanse platteland. Er zijn geregeld haltes met muziek, dans, installaties, poëzie, enz. Lees meer details op >> www.elgrandtour.net. Ook nog in Zuid-Europa is er het platform Made of Walking, een initiatief van het Belgische kunstenaarscollectief >> The Milena principle. Op het programma staan een summer school in Delphi (Griekenland) begin juli en een forumbijeenkomst eind augustus in La Romieu, een gemeente in het Franse departement Gers.

Benjamin VandewalleNoteer ook dit nog voor het najaar: in oktober kun je met het Kaaitheater in Brussel naar de première van Walking the Line, de nieuwe productie van theatermaker Benjamin Vandewalle. Hij neemt de bezoeker op sleeptouw doorheen de stad en neemt het voortouw bij een reeks doelbewuste acties: soms banaal, dan weer onconventioneel. Je vertrekt als een groep individuen en transformeert gaandeweg tot één collectief lichaam. Walking the Line wordt een mix tussen wandelperformance, choreografie en installatie met een sterke visuele impact. De voorstelling draait rond beweging, en haar verrassende fysieke, psychologische, sociale en ruimtelijke consequenties. Speeldata en tickets via >> www.kaaitheater.be.

En als laatste tippen we nog de tentoonstelling van 'walking art' pionier Richard Long op een kasteeldomein in Norfolk, Engeland. Houghton Hall is een huis dat in de twintiger jaren van de 18de eeuw werd gebouwd voor Robert Walpole, 1ste graaf van Oxford en de eerste premier van Engeland. De expo loopt nog tot 26 oktober 2017. Meer info op de >> website van Houghton Hall.

Gelijkaardige berichten

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.