woensdag, 30 May 2012 22:49

Groen hekelt schrapping buurtwegen

Binnenkort verdwijnen drie voetwegen in Steenokkerzeel en dat zint de partij Groen niet. "Terwijl de meeste gemeenten hun buurtwegen herwaarderen, wil het gemeentebestuur van Steenokkerzeel er drie schrappen", klinkt het bij de partij. Burgemeester Karel Servranckx zegt dat die schrappingsplannen jaren geleden al goedgekeurd werden door de gemeenteraad.

Vrijdag liep het openbaar onderzoek rond het schrappen van drie buurtwegen in het centrum van Steenokkerzeel af. De gemeente ontving twee bezwaarschriften tegen de schrapping. Een daarvan kwam van Bart Verstockt van Groen. "Onbegrijpelijk dat burgemeester Karel Servranckx (LVB-Vld) drie drukbezochte voetwegen - de Sterckxstraat en de twee veldwegen tussen de Nieuwstraat en de Prooststraat - wil afschaffen. Net nu de open ruimte meer dan ooit onder druk staat, komt men met deze plannen af. Terwijl de meeste gemeenten hun buurtwegen herwaarderen, wil het gemeentebestuur van Steenokkerzeel er drie schrappen. Bovendien is het dit jaar een jubileumjaar. De Trage Wegen vieren namelijk hun tiende verjaardag."

Veilige route

Ook zijn partijgenoot Ruben Buelens begrijpt niet dat de voetwegen binnenkort zullen verdwijnen. "Elke weekdag maakt de schoolgaande jeugd gebruik van deze veilige en rustige alternatieven voor de drukke Van Frachenlaan. Zelf fietste ik vroeger dagelijks via deze buurtwegen van en naar school. Met de aansluiting op de voetwegen in de Keistraat en de Wambeekstraat heb je een veilige en rustige route van aan de Haachtsesteenweg tot in het centrum van Steenokkerzeel. Het is hoog tijd dat het gemeentebestuur het nut en de waarde van de buurtwegen inziet." Bart Verstockt vraagt dat de gemeente zo snel mogelijk klare wijn schenkt. "In het mobiliteitsplan dat in april is verschenen, onderstreepte de gemeente nog het belang van trage wegen voor een gezond woonweefsel. De huidige plannen staan volledig haaks op dat voornemen."

Nieuwe voetweg

Burgemeester Karel Servranckx begrijpt niet dat Groen nu plots protesteert. "Dat ze dit nu opnieuw onder de aandacht brengen is het bewijs dat het clowns zijn. De afschaffing van die buurtwegen lag al langer vast, want het RUP (ruimtelijke uitvoeringsplan, red.) is jaren geleden goedgekeurd door de gemeenteraad. Trouwens, er komt een nieuwe voetweg van drie meter breed in de plaats. Die voetweg zal tussen de Prooststraat en de nog aan te leggen straat achter de Nieuwstraat komen." Het nieuws over een nieuwe voetweg stemt Groen niet tevreden. "Die nieuwe weg betekent een omweg in vergelijking met de huidige buurtwegen. Laat alles dus gewoon zoals het nu is", besluit Ruben Buelens.

(c) Het Laatste Nieuws

-------

Noot: in tegenstelling tot wat in dit artikel wordt gesuggereerd, schaft een RUP geen buurtwegen af. Er is in deze zaak dus nog geen genomen beslissing.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.