In deze vragenbank vind je de meest courante vragen over trage wegen. Elke maand vullen we de lijst verder aan. Dat doen we op basis van de reacties en opmerkingen die we dagelijks krijgen van burgers, organisaties en besturen.
Zoek vrij op trefwoord of klik een van de thema's aan.
Nee, dat is niet nodig want de gemeente is als wegbeheerder verplicht om alle trage wegen te onderhouden.
Lees meer →Een milieuvriendelijke inrichting van paden gaat vooral over het kiezen van de juiste soort verharding of semi-verharding indien er moet verhard worden.
Lees meer →Ja. Het doel van de ruilverkaveling is en blijft landbouwpercelen te herschikken binnen een vooraf afgebakend gebied. Hiermee wordt gestreefd naar aaneengesloten, regelmatige en gemakkelijk toegankelijke kavels die zo dicht mogelijk bij het landbouwbedrijf liggen.
Lees meer →Hier bestaat soms wat verwarring over, maar natuurlijk mag de gemeente haar trage wegen eerder maaien. Oorzaak van de verwarring: het Bermbesluit (1984).
Lees meer →Een voetweg mag door alle vormen van verkeer gebruikt worden, zolang de breedte van de voetweg dit toelaat.
Lees meer →De wijzigingsprocedure van een gemeenteweg is gelijkaardig aan de afschaffingsprocedure. Er is ook een beroep voorzien bij de Vlaamse Regering.
Lees meer →De rechtspraak en de rechtsleer zijn het erover eens dat enkel de eigenaars van de gronden die aan een buurtweg grenzen, het recht hebben om bomen te planten op de wegberm. Ook als ze geen eigenaar zijn van de wegberm zelf.
Lees meer →Neen. Al naar gelang het statuut van de weg is de weg zelf beschermd, maar niet het type (verhard/onverhard).
Lees meer →
Trage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Onze mailbox zat de afgelopen maanden prop- en propvol met vragen over het plots afsluiten van overwegen. De problematiek duikt inderdaad zowat overal op: van > Zottegem en de Vlaamse Ardennen, over > Denderleeuw en > Ieper tot > Beringen…
Eén constante in het hele verhaal blijkt de rol van Infrabel te zijn. De spoorwegbeheerder is er rotsvast van overtuigd dat ze eenzijdig en autonoom overwegen mogen opheffen. Maar is dat wel zo? Een juridische zoektocht dringt zich op!
De loop van beken en rivieren is dynamisch. Als waterlopen hun natuurlijke gang gaan, verplaatsen ze zich in de loop der tijden. Soms wordt aangehaald dat een buurtweg niet meer toegankelijk is omdat hij volgens de ligging in de Atlas der Buurtwegen nu ín de beek ligt. Dat zou betekenen dat heel wat gemeentewegen - of delen ervan - sinds de opmaak van de Atlas der Buurtwegen opgeslorpt zijn door de beek of rivier waar ze naast liepen. Deze kwestie zorgt vaak voor verwarring, zo blijkt uit de vele vragen die wij hierover binnen krijgen.
→