In deze vragenbank vind je de meest courante vragen over trage wegen. Elke maand vullen we de lijst verder aan. Dat doen we op basis van de reacties en opmerkingen die we dagelijks krijgen van burgers, organisaties en besturen.
Zoek vrij op trefwoord of klik een van de thema's aan.
Elke gemeente heeft al buurtwegen afgeschaft. Slechts enkele gemeenten hebben feitelijke trage wegen als nieuwe buurtweg erkend. Nochtans is de procedure vrij eenvoudig en zorgt de erkenning er voor dat de weg een sterk juridisch statuut krijgt. De procedure om een nieuwe buurtweg te erkennen, wordt beschreven in artikels 1 tot 10 van de Wet op de Buurtwegen.
Lees meer →Nee, dat is niet nodig want de gemeente is als wegbeheerder verplicht om alle trage wegen te onderhouden.
Lees meer →Een milieuvriendelijke inrichting van paden gaat vooral over het kiezen van de juiste soort verharding of semi-verharding indien er moet verhard worden.
Lees meer →Ja. Het doel van de ruilverkaveling is en blijft landbouwpercelen te herschikken binnen een vooraf afgebakend gebied. Hiermee wordt gestreefd naar aaneengesloten, regelmatige en gemakkelijk toegankelijke kavels die zo dicht mogelijk bij het landbouwbedrijf liggen.
Lees meer →Dat kan zeker. In het vergunningsaanvraagdossier moet steeds een inventaris opgenomen zijn van alle bestaande openbare wegen, als de verkaveling deze wegen wenst op te heffen of te wijzigen. Zoniet is het dossier onvolledig en kan de verkavelingsvergunning geschorst worden.
Lees meer →Hier bestaat soms wat verwarring over, maar natuurlijk mag de gemeente haar trage wegen eerder maaien. Oorzaak van de verwarring: het Bermbesluit (1984).
Lees meer →Een voetweg mag door alle vormen van verkeer gebruikt worden, zolang de breedte van de voetweg dit toelaat.
Lees meer →Ja. De gemeente is ook wegbeheerder van niet-ingeschreven openbare wegen. Ze is dus verplicht deze wegen te onderhouden.
Lees meer →De wijzigingsprocedure van een buurtweg is gelijkaardig aan de afschaffingsprocedure. In het openbaar onderzoek moet er bijkomend ook een rooilijnplan worden opgenomen.
Lees meer →De rechtspraak en de rechtsleer zijn het erover eens dat enkel de eigenaars van de gronden die aan een buurtweg grenzen, het recht hebben om bomen te planten op de wegberm. Ook als ze geen eigenaar zijn van de wegberm zelf.
Lees meer →Neen. Al naar gelang het statuut van de weg is de weg zelf beschermd, maar niet het type (verhard/onverhard).
Lees meer →De sociale controle in onze samenleving is de afgelopen halve eeuw flink afgenomen. De keerzijde van onze toegenomen welvaart zijn vuile trottoirs, vernielde bushokjes of geluidsoverlast door rondrijdende autodisco’s. En... zwerfvuil en bergen sluikstorten. Helaas blijven trage wegen niet gespaard van deze problemen.
Lees meer →
Trage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Elders in deze nieuwsbrief word je uitgenodigd op de Trefdag van Trage Wegen in maart. Een fijne dag waar mensen uit heel Vlaanderen samen komen om hun ervaringen met lokaal tragewegenwerk uit te wisselen. Een van de groepen die hun komst al bevestigden zijn de mensen die van Werkgroep Trage Wegen Punt-Larum, een landelijk gehucht in Geel. Afgelopen zomer zorgden zij ervoor dat een voetweg die begin 2016 overwoekerd geraakte met netels en bramen weer bruikbaar werd.
→Op 27 november 2017 ging de Statiegeldalliantie van start. 21 organisaties uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar voor statiegeld. Verenigd in “de Statiegeldalliantie” vragen ze hun regeringen om statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Het initiatief van Recycling Netwerk Benelux heeft als bedoeling om het zeer brede en diverse draagvlak voor statiegeld zichtbaar te maken.
→