header02

Menen, 19 augustus Brussel, 1 & 2 september Turnhout, 8 & 9 september Zutendaal, 15 en 16 september Herzele, 25 & 26 augustus

Filip Van Dingenen (BE) | An Inland Voyage 2.0

PERFORMANCE & MIXED MEDIA INSTALLATIE

Interventie in Turnhout (8-9/09)

web Filip Van Dingenen - movements for bata - voorkeur AndyVoor Sideways maakt Filip Van Dingenen een re-enactment van de kanoreis tussen Antwerpen en Brussel die Robert Louis Stevenson beschreef in zijn tarvelogue en gelijknamig boek An Inland Voyage (1878), een pionierswerk uit de reisliteratuur. Door de trage landwegen in te ruilen voor trage waterwegen herkadert hij ideeën over mobiliteit, snelheid, avontuur en recreatie. Filip treedt in de sporen van Stevenson en herinterpreteert op een speelse manier de omgeving die in het boek wordt omschreven. Stevensons boek dient als bronmateriaal. De ervaringen onderweg, de ontmoetingen en interacties met de toevallige voorbijgangers worden op een blog bijgehouden en in een installatie tentoongesteld in Turnhout. 

Filip van Dingenen (BE)

web Filip Van Dingenen - wegFilip Van Dingenen kan worden beschouwd als een antropoloog-kunstenaar die lokale culturen en contexten onderzoekt. Vertrekkende vanuit fait-divers en verhalen reconstrueert hij de werkelijkheid niet enkel, maar legt hij ook onbewuste mechanismen bloot. In de afgelopen jaren organiseerde Filip verschillende internationale projecten in Zuid-Amerika en Afrika, maar werkte hij ook dichter bij huis in Ganshoren bij Brussel of Zwartberg bij Genk. Voor zijn project Zoonation (2006) nam hij bijvoorbeeld de sluiting van de lokale dierentuin van Zwartberg als vertrekpunt voor een wijdvertakt artistiek onderzoeksproject met uitlopers in wetenschappelijke disciplines zoals biologie, sociologie en geschiedenis.

http://www.fantaman.net/