E-zine Trage Wegen vzw

Uitgave Juni 2010

Trage wegen tussen Schelde en Leie

Tragewegenbeeld: De grote vakantie staat voor de deur. in Zulte trekken deze kinderen de schoolpoort achter zich dicht. Ze gaan naar huis langs de trage Baudreef. Samen met 12 andere gemeenten werkt Zulte aan een herwaarderingsplan voor hun trage wegen. Dat doen ze in het kader van het Plattelandsproject Schelde-Leie van VLM en de gemeentelijke ondersteuning van de provincie Oost-Vlaanderen.

En ook jij kan meehelpen door het tragewegennetwerk te bezoeken én er je mening over te geven.
> Lees er alles over op: tragewegen.be/schelde-leie en tragewegen.be/oost-vlaanderen
We wensen je een mooie zomer!


Vereniging in de kijker: Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Samenwerken aan een landschap met karakter

Haspengouw en de Voerstreek horen met stip tot de mooiste streken van ons land. Schitterende valleien, groene heuvels, uitgestrekte boomgaarden: alles ademt hier rust. Die rust en het karakter van de regio bewaren is de taak van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voerstreek. Eén van de projecten waaraan het Regionaal Landschap vandaag werkt, is een herwaarderingsplan voor trage wegen in Voeren. Miranda Bemelmans van het Regionaal Landschap vertelt hoe ze te werk gaan.

Hoe is het gesteld met de trage wegen in Haspengouw en de Voerstreek?

Miranda: ?Het is moeilijk om daar iets algemeens over te zeggen. Elk gemeentebestuur gaat anders om met trage wegen. Riemst en Bilzen waren pioniers bij het herwaarderen en openstellen van oude buurtwegen. Ondertussen zijn ook Sint-Truiden, Hasselt, Tongeren en Wellen op de kar gesprongen. En zopas zijn we dus gestart met de inventarisatie van trage wegen in Voeren. Uiteraard ondersteunt het Regionaal Landschap al deze gemeenten.?

Wat is het verband tussen het landschap en de trage wegen in Voeren?

Miranda: ?Het historisch wegennetwerk in Voeren is uniek omdat het nagenoeg intact gebleven is. Het maakt nog zichtbaar deel uit van het landschap. Als Regionaal Landschap vinden we het vanuit ecologisch, cultuurhistorisch en economisch oogpunt belangrijk om dit netwerk te bewaren. Je kan niet aan landschapsherstel en ?behoud doen zonder rekening te houden met het wegenpatrimonium. Vandaar dat we samen met de gemeente Voeren en Trage wegen vzw aan een tragewegeninventaris werken. We brengen niet alleen trage wegen in kaart, maar ook elementen in het landschap die zorgen voor rust en stilte.
Die inventaris leggen we voor aan de lokale inwoners en gebruikers. Op basis van hun reacties werken we dan een ontwikkelings- en herstelplan voor trage wegen uit. Het Regionaal Landschap staat nadien samen met de gemeente en lokale landbouwers in voor het onderhoud en beheer van de wegen.?

Hoe gaan jullie te werk om ingepalmde of verwaarloosde trage wegen te heropenen?

?In de eerste plaats nemen we contact op met de eigenaar en/of gebruiker. Het Regionaal Landschap werkt zoveel mogelijk samen met anderen. Een juridische procedure hebben we nog nooit gevoerd. We zijn altijd met praten tot een vergelijk gekomen. Daarna proberen we via projecten middelen te verzamelen om de werkzaamheden uit te voeren. Die werken in samenwerking met ons landschapsteam (via sociale economie) en/of de lokale landbouwers.?

Samenwerken aan een landschap met karakter, van een mooie missie gesproken.
Bedankt voor dit interview.


Meer info?
Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren
tel. 011 31 38 98, (info@rlh.be) of www.rlh.be


Op zoek naar trage wegen in de Brusselse oostrand

Randgevallen

Ook in stedelijke gebieden zijn er nog heel wat trage wegen te vinden. In de Brusselse rand, meer bepaald in Kraainem, Zaventem en Wezembeek-Oppem, hebben vrijwilligers in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Landmaatschappij alle overgebleven voet- en buurtwegen geïnventariseerd. Deze zomer kan iedereen deelnemen aan een fotozoektocht langs en over de trage wegen in de drie gemeenten. De deelnemers herontdekken te voet of per fiets heel wat paden en maken kans op een streekproductenpakket.

Pilootproject
Dit initiatief is een pilootproject dat later ook in Asse, Hoeilaart, Holsbeek, Keerbergen, Kortenberg, Machelen, Oud-Heverlee, Ternat en Tielt-Winge zal starten. De tragewegenstudie past in het kader van het landinrichtingsproject Plateau van Moorsel, dat de rand rond Brussel leefbaar moet houden. Wat nog rest aan groene plekken, wordt met elkaar verbonden om zo tot een ?openruimtenetwerk? te komen. Uiteraard spelen trage wegen een cruciale verbindende rol in dat netwerk.
De fotozoektocht loopt de hele zomer.

> Klik op de projectwebsite voor het wedstrijdreglement en de deelnemingsformulieren.

Meer info?
Sarah Van Geit, 016 26 74 93 (sarah.vangeit@vlaamsbrabant.be)


Op wandel langs de Molenbeek

Ruimte voor water en trage wegen

Nog meer nieuws uit Haspengouw! Halmaal, een deelgemeente van Sint-Truiden, heeft er een wandelpad bij: de Molenbeekwandeling. Het pad brengt je van Maasrode naar Stayen en loopt langs de overstromingsgebieden van de Molenbeek. Je loopt door een prachtig stuk natuur en passeert langs ? hoe kan het anders? ? twee watermolens. Drijvende kracht achter dit project is de Watering van Sint-Truiden, die instaat voor de inrichting van het overstromingsgebied. De stad Sint-Truiden zorgde voor een folder bij de wandeling met meer info over de route en haar bezienswaardigheden.

Recreatie, ecologie en technologie
Op 29 mei wandelden een dertigtal mensen het pad, dat er kwam op vraag van de inwoners, in. En ook Trage Wegen vzw was erbij. Plaats van afspraak: de beschermde Stayenmolen, die op dit moment gerestaureerd wordt en vandaag al elektriciteit produceert. Het hele gebied is heraangelegd met veel aandacht voor de ecologische waarde, zo benadrukt de Watering. Verderop brengen tijdelijke opstapjes de wandelaars door weilanden naar de watermolen van Maasrode, het eindpunt van de wandeling. Het wachtbekken bij deze molen is trouwens een moerassig paradijs voor veel bedreigde vogelsoorten.

Zelf op stap gaan is de boodschap. Het glas Haspengouws fruitsap dat we bij de opening kregen, moet je wel zelf bij de boer op de kop tikken. Maar ook dat is een aanrader.

Meer info:
Milieudienst Sint-Truiden, 011 70 15 31 (
info.milieu@sint-truiden.be)


Jarig Santiagogenootschap stelt nieuwe routes voor

Eeuwenoude traditie springlevend

Pelgrims trekken al vanaf de 9de eeuw naar Santiago de Compostela. Honderden jaren trokken mensen van allerlei slag naar Santiago. Tot in de 16de eeuw de stroom bijna opdroogde, omwille van de godsdienstoorlogen. De bedevaart werd langzaam maar zeker een relict? tot een goede veertig jaar geleden overal in Europa mensen weer op pad gingen. Vandaag gaan meer dan honderdvijftigduizend mensen uit 170 landen op weg langs eeuwenoude pelgrimswegen naar het verre Galicië.

In Vlaanderen kreeg de tocht naar Compostela in 1985 een impuls door een schitterende Europaliatentoonstelling over de duizendjarige bedevaart in Gent. Kort daarna stichtte een groepje enthousiastelingen het ?Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela?. 25 jaar verder trekt de camino meer mensen dan ooit aan. Om hun jubileum te vieren, organiseert het Genootschap allerlei activiteiten en evenementen. Zo stelt ze het Jacobskerkenpad voor, dat de 18 Vlaamse Jacobskerken met een wandel- en een fietslus verbindt. En er zijn de vijf nieuwe pelgrimsroutes, die Vlaanderen van noord naar zuid doorkruisen en aansluiten op de paden in Nederland, Wallonië en Frankrijk. De routes zijn bewegwijzerd en maken vooral gebruik van GR-paden en fietsknooppunten of lopen langs oevers van rivieren en kanalen. Ze zijn beschreven in vier handige gidsen: de Via Monastica, Via Brabantica, Via Brugensis & Via Scaldea en binnenkort nog de Via Limburgica. Zo wordt het mogelijk om ook vanuit Vlaanderen aan een authentieke tocht te beginnen.

Meer info?
Neem dan eens een kijkje op www.compostelagenootschap.be.
Je kan het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela contacteren via info@compostelagenootschap.be of tel. 015 29 84 36 (enkel op zaterdag, niet juli en augustus).


Nieuwe gezichten op het secretariaat

De groeispurt van Trage wegen vzw is nog niet voorbij. Twee nieuwe medewerkers vervolledigen onze ploeg. We stellen u voor:

Zowie Vangeel is projectmedewerker in Limburg. Hij woont in Scherpenheuvel. Na zijn studies industriële wetenschappen, bouwkunde/landmeten werkte hij een tijdje als landmeter in een klein opmetings- en studiebureau. Daar stond hij vooral in voor het ontwerp van verkavelingen en het verrichten en verwerken van opmetingen allerhande. Om het landschap meer diepgaand en vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bestuderen, volgde Zowie aan de Hogeschool Gent een bijkomende opleiding landschapsontwikkeling. Naast het landschap is muziek één van zijn passies. Bij Trage Wegen vzw zet Zowie de schouders onder het landschapsproject ?Voeren op Weg? in Limburg. Verder zorgt hij voor de ondersteuning van de Limburgse gemeenten.

Contact:
zowie.vangeel@tragewegen.be, tel. 011 75 42 46.


Wendy Claus is onze administratieve en logistieke medewerkster. Ze woont in Evergem. Wendy studeerde confectie en textiel aan de Hogeschool Gent. Na enkele jaren in de textielsector gewerkt te hebben, is ze aan de slag gegaan bij het gemeentebestuur van Evergem. Op de dienst verkeer en mobiliteit werkte ze onder meer mee aan het in kaart brengen van de trage wegen. Wendy werkt ook bij onze koepelorganisatie Komimo.

Contact:
wendy.claus@tragewegen.be, tel. 09 331 59 10.


Mobiliteitsenquête voor gezinnen

Kinderen en mobiliteit, geen voor de hand liggende combinatie. Daar wil de Aardig-op-weg-week iets aan doen. Om de campagne met cijfermateriaal te staven, organiseert Komimo (Koepel Milieu en Mobiliteit) een enquête voor gezinnen. Komimo wil zo meer te weten komen over de verplaatsingen die gezinnen maken in functie van de kinderen.

Heb je kinderen jonger dan 18 jaar en wil je hier graag aan meewerken? Klik dan op deze link.
Wie weet win je wel een B-dagtrip naar keuze voor vier personen!


Meer weten over de Aardig-op-weg-week?
Surf dan naar www.aardig-op-weg-week.be.


Alle E-zines

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.