Trage wegen, dragers voor duurzaam recreatief verkeer

Uitgave Mei 2010

Heen- en-weer-week 2010: écht weekendplezier

Ook recreatief verkeer kan heel wat duurzamer

Wellicht zijn de affiches die oproepen tot duurzaam verplaatsen binnen je vrije tijd je niet ontgaan. De slogan "echt weekendplezier is je laten vervoeren" vond je langs alle Vlaamse autostrades en op de bussen van de Lijn. Omdat een derde van al onze verplaatsingen binnen onze vrije tijd gebeuren, hebben zij een grote inpact op onze wegen en mobiliteit. Tijdens de Heen-en-weer-week organiseerde Komimo een veertigtal acties om mensen er toe aan te zetten zich ook na de werkuren duurzaam te verplaatsen. Attracties en toeristische bestemmingen beloonden hun bezoekers die op milieuvriendelijke wijze kwamen, er vonden geanimeerde Groene Halteacties plaats en in Gent werden de duurzame citytrippers verwend met kortingsacties bij diverse handelszaken.

Fietspools
Trage Wegen vzw organiseerde fietspools naar het festival Mano Mundo. Het weer nodigde niet echt uit om op de fiets te springen, maar zeker niet iedereen liet zich hierdoor ontmoedigen. Vanuit zes verschillende steden of gemeenten kon je aansluiten bij één van de begeleide fietstochten. Deze gingen allemaal langs mooie en fietsvriendelijke routes. Echt weekendplezier op de fiets dus!

In Boom werden alle fietsers onthaald door het Fietsharmonisch Orkest, een muzikale band op een zespersoons-tandem. Heel wat voorbijgangers genoten van hun spektakel en werden ondertussen warm gemaakt voor de Heen-en-weer-week. Ook de burgemeester van Boom was enthousiast over ons initiatief. Tot slot fietste de groep richting festival waar veel festivalgangers verrast werden door het fietskonvooi onder begeleiding van het Fietsharmonisch Orkest.

Bekijk hier de reportage van ATV


Vereniging in de kijker: Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw

Meetjeslandse gordel gaat voor meer natuur

Zondag 6 juni vindt de 5de editie plaats van de Meetjeslandse Gordel. Natuurpunt en Partners Meetjesland (NPM), de plaatselijke afdelingen van Natuurpunt en het Regionaal Landschap Meetjesland laten je de hele dag -langsheen trage wegen- genieten van de mooiste plekken in het Meetjesland. Hoog tijd voor een gesprek met Gaea Rysselaere, coördinator van NPM.

Hoe is NPM ontstaan en waar zijn jullie zoal actief?
Gaea Rysselaere: "Natuurpunt en Partners Meetjesland is de voortzetting van de vereniging 'Natuur en Landschap Meetjesland'. Deze vereniging ontstond officieel in 1993. Het idee voor het oprichten van een regionale, overkoepelende vereniging voor het Meetjesland leefde echter al langer. De lokale natuurverenigingen in de streek (zoals de Werkgroep Meetjeslandse Kreken en Quercus) zochten immers een formule om zich te versterken op het terrein van de bescherming van Meetjeslandse natuurgebieden, om zo zwaarder te wegen op beleidsmakers en het grote publiek. Vandaag is NPM werkzaam in de 14 gemeenten van het Meetjesland, in het noord-westen van de provincie Oost-Vlaanderen."

Hoe zit het met trage wegen als beleidsthema in het Meetjesland?
Gaea Rysselaere: "Heel wat gemeenten werken in samenmerking met het Regionaal Landschap een tragewegenplan uit. Met NPM steunen we voluit die inspanning. Onze rol situeert zich eerder op het alert blijven als het op het vrijwaren van de trage mobiliteit aankomt. Twee voorbeelden: de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal legt een enorme hypotheek op de leefbaarheid van een flink stuk van ons werkingsgebied. Verlies aan landschapwaarden, landbouwgronden én trage wegen. Anderzijds plant men rond Eeklo een ringweg, zogezegd om het centrum van de stad te ontlasten. Niet alleen wordt het nut van deze ring zwaar in twijfel getrokken, maar bovendien zal de aanleg ervan doorheen de zone van Het Leen gebeuren. Alweer gaan landschap, natuur en trage wegen op de schop. Met NPM staan we natuurlijk fors op de rem!"

De Meetjeslandse Gordel, één van de manieren om jullie doelstellingen te verwezenlijken?
Gaea Rysselaere: "Door mee te fietsen met de Meetjeslandse Gordel, draag je rechtstreeks bij tot het behouden en uitbouwen van de natuur en het landschap in het Meetjesland. Duurzame recreatie in de strikte zin van het woord. Op eigen tempo fiets je langs boswegen, kerkwegels, op dijken en naast kanalen dwars door het Meetjesland ? stuk voor stuk trage wegen waar de auto op het achterplan verdwijnt. Tijdens de fietstocht kan je neuzen in een open ecotuin van VELT of een kijkje nemen in een biologisch bedrijf, luisteren naar een Meetjeslands verhaal of genieten van een drankje. En je kan meedoen aan één van de activiteiten op de centrale locatie in Het Leen in Eeklo."

Met dank voor dit interview en veel succes zondag!

Praktisch
Je kan kiezen uit 7 fietsroutes tussen 20 en 47 km lang. Op eigen tempo fiets je dus één of meer routes. Inschrijven doe je gewoon op de dag zelf aan één van de startplaatsen. Deelnemen kost 2 euro per persoon of 6 euro per gezin, leden van Natuurpunt betalen slechts de helft.

Klik hier voor een een overzicht van de verschillende routes met hun startplaatsen.

Meer info
Gaea Rysselaere, 09 377 93 00, info@NPMeetjesland.be
www.NPMeetjesland.be


Fietsen geblazen

Tragewegenbeeld: onder begeleiding van het fietsharmonisch orkest trekt een fietskaravaan over trage wegen naar Mano Mundo.Veel weekendverplaatsingen gebeuren nodeloos met de wagen, en tegenwoordig kan je ook in je vrije tijd in de file staan. Met de vzw Trage Wegen toonden we tijdens de voorbije Heen-en-weer-week dat fietsen een prima alternatief is!

Veel (weekend)plezier met ons themanummer over duurzame recreatie.


Straffe Staf stapt het af!

Grote opkomst voor behoud spoortunnels

Goed nieuws voor de inwoners van Kapelle-op-den-Bos. Er komt een nieuw fietspad ten zuiden van de spoorweg Mechelen-Dendermonde. Maar helaas, twee tunnels die vanuit Kapelle-op-den-Bos en Ramsdonk toegang zullen geven tot dat fietspad, worden wel afgesloten. Fietsers en wandelaars wordt verzocht om tot twee kilometer om te gaan.

De oplossing: 15.000 euro en goede wil
"Niet logisch", denkt u? Wel dat vinden de inwoners van Ramsdonk en Kapelle-op-den-Bos ook. Vanuit verschillende lokale organisaties werd dan ook besloten om een symbolische infowandeling te houden om aan de gemeente, Infrabel en de provincie duidelijk te maken dat de tunnels voor de lokale bevolking wel degelijk van belang zijn. Nochtans kost het slechts 15.000 euro om in de dicht te gooien tunnels een rudimentaire doorgang te bewaren. Al de rest is goede wil.

130 aanwezigen
En dat het onderwerp leeft was duidelijk: ruim honderd mensen trotseerden de hitte om het traject af te stappen. Onderweg werd duidelijk gemaakt dat Kapelle-op-den-Bos, dat in vier wordt gedeeld door het kanaal en de spoorweg, verbindingen als deze niet kan missen. Het gaat hierbij niet enkel om het wandelgenot, maar om zaken zoals veiligheid, mobiliteit en sociale cohesie.
Het signaal was duidelijk, Kapelle-op-den-Bos wil zijn tunnels niet kwijt.

Meer info: Dries Elst, 09 331 59 26 (dries.elst@tragewegen.be)


Langs Dilbeekse trage wegen

Tragewegenwandeling doorheen de vallei van de Pedebeek op Pinksterzondag: een verslag

Trage Wegen Dilbeek organiseert een paar maal per jaar een wandeling. Hiermee willen ze de bestaande wegen aan de inwoners van Dilbeek en geïnteresseerden tonen. Op elke wandeling worden een aantal in onbruik geraakte buurtwegen meegenomen om de situatie aan de kaak te stellen.

Versperringen
Deze wandeling startte aan de enige nog werkende molen van het Pajottenland, de Pedemolen. Na enkele honderden meters kwamen we al uit op een versperring van de voetweg 61 in Schepdaal. Met enkele tuinafsluitingen die tot de beekrand komen, is er geen doorkomen aan. Noodgedwongen keren we op onze stappen terug. Een 2de versperring, vlakbij de grote GEN-werf in Itterbeek, komt door deze werken allicht terug in orde. Aquafin legt hier een waterspaarbekken aan, de voetweg wordt er rond geleid. Voorts konden we tijdens de tocht vooral genieten van de glooiende heuvels, verder zonder noemenswaardige obstakels. Sommige paadjes lagen goed verstopt tussen de huizen, maar waren vlot begaanbaar. Andere lagen als brede lanen tussen de velden en liepen over oude kasseien. Een duidelijke bewegwijzering zou alvast geen kwaad kunnen. De tocht eindigde waar we begonnen: op een schaduwrijk plekje aan de Pedemolen.

Trage Wegen Dilbeek: dé inspiratie voor een werkgroep trage wegen!
Trage Wegen Dilbeek kan makkelijk model staan voor een actieve werking rond trage wegen, ook in jouw buurt. Op hun website vinden we werkelijk alles over de Dilbeekse trage wegen:
- een uitgebreide inventarisatie;
- de verslagen en vooral de wandeltrajecten van de driemaandelijkse wandelingen;
- Dilbeekse successen en hete hangijzers;
en nog véél meer.
Geïnteresseerd in de werking van Trage Wegen Dilbeek of wil je gewoon eens meewandelen? Hou dan www.tragewegendilbeek.be in de gaten! Trage Wegen Dilbeek vergadert regelmatig, iedereen is welkom.

Meer info: Pieter Brusselman, 09 331 59 27 (pieter.brusselman@tragewegen.be)


Ecocyclo van start

Duurzame fietslussen door de Antwerpse Kempen

ATB De Natuurvrienden, één van onze lidverenigingen, gaf op zondag 9 mei 2010 het startschot van Ecocyclo op een infietsmoment samen met de pers en genodigden: een fietstocht die aantoonde dat duurzaamheid in de Kempen geen leeg begrip is. Duurzaam bouwen, sociale economie, wereld- en natuurwinkels, composteren, recycleren, trage wegen, natuurprojecten,... alles kwam aan bod. Het vakantiehuis van De Natuurvrienden in Grobbendonk leende zich uitstekend voor een verpozing.

Een duurzaam uitje?
De tochten kunnen individueel of in groep worden gefietst, en desgewenst ingekort of verlengd worden. Een overzicht van de begeleide tochten en meer informatie over de fietslussen langs ecovriendelijke plekjes kan je vinden bij De Natuurvrienden op www.natuurvrienden.be.


Buur natuur stelt voor: de mooisteplekjesgids

Wandelen en fietsen langs 50 natuurtoppers in Vlaanderen

De gids is een ontdekkingsgids met 36 wandelingen en 14 fietstochten langs 50 van de mooiste natuurplekjes in Vlaanderen. De wandel- en fietstochten werden alle 50 zorgvuldig uitgestippeld door lokale Pasar-afdelingen.

Recreatie dicht bij huis
Je hoeft echt geen honderden kilometers af te leggen om een mooi natuurplekje te vinden. Ook in je eigen streek zijn er prachtige, maar vaak verborgen hoekjes die de moeite waard zijn. Van eind 2008 tot begin 2009 organiseerden 130 lokale Pasar-afdelingen een verkiezing van het ?Mooiste natuurplekje? in hun eigen gemeente. Een actie binnen het Pasar-jaarthema 'Buur Natuur' waarmee de vereniging de natuur dichtbij in de kijker wil zetten en duurzame recreatie wil promoten. Heel wat trage wegen kwamen als laureaat uit de bus: dijkpaden, oude spoorwegen, maar ook half vergeten kasseiwegen.

Broekzak
Pasar selecteerde 50 locaties en stippelde een wandeling of fietstocht langs die mooie plekjes uit. Lokale Pasar-medewerkers die de streek als hun broekzak kennen, hebben de wandel- en fietsfiches zorgvuldig opgesteld met kennis van zaken. Het resultaat daarvan vind je in de box: een verzameldoos met 110 handige fiches. De Mooisteplekjesgids is zo opgevat dat je er meteen mee aan de slag kunt. Voor elke wandel- of fietstocht zijn er twee of drie fiches waarop je alle details over de route terugvindt. De verschillende kaarten kan je heel eenvoudig losmaken en in het plastic hoesje mee op pad nemen. Op de achterzijde van de fiche vind je nog een hoop praktische tips.

Meer info
www.pasar.be
Bezoek de mooiste plekjes bij uitstek op een duurzame manier. Plan je uitstap via Slimweg.


Alle E-zines

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.