E-zine vzw Trage Wegen

Uitgave Juni 2009

Roosdaal: (be)wandel je rijk!

Zomers, mooi en traag

Intussen een klassieker: wandel mee langs de traagste, mooiste en stilste wegen van Roosdaal tijdens de ?Be-wandel je rijk!? wandeldag van Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën vzw.
Je kan uitwaaien langs ruisende akkers en genieten van de muziek van de natuur. De kinderen kruipen op ezeltjes als hun voeten te moe worden en kerktorens groeien uit het groene landschap als de akkervogels hoog uit vliegen. Jawel, de zomer is begonnen.

Voor elk wat wils
Er zijn parcours voor buggygebruikers, rustige wandelaars en doorwinterde stappers. Jonge gezinnen laten alle zintuigen tintelen tijdens een zintuigenspel met blote voeten pad. Ook gegidste natuurwandelingen met de Gele Kwikstaart staan op het programma. Maak je hoofd leeg en vul het met frisse lucht, nieuwe ideeën en zalig stappen langs trage wegen.

Vijf wandelingen die variëren van 5 tot 11 km bieden voor elk wat wils. Elke wandelaar kan gratis deelnemen aan de tombola, waar mooie prijzen mee te winnen zijn!

Inventaris en concrete plannen
De gemeente Roosdaal herwaardeerde al heel wat trage wegen en er volgt meer. Tijdens "Be-wandel je rijk!" stelt de gemeentelijke werkgroep trage wegen haar inventaris en plannen voor. Kom kijken naar de mooiste, groenste en meest veilige wegen. In eerste instantie heeft de werkgroep de trage wegen van deelgemeente Pamel aangepakt, de andere deelgemeentes volgen.

Meer info en praktische gegevens vind je op onze activiteitenkalender van Vlaanderentraag.be en op de website van Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën: www.rlzzz.be

Organiseer je zelf ook een trage-wegenactiviteit? Registreer je en voeg ze toe op Vlaanderentraag.be!


Goed verborgen: de Portweg

Ga eens op verkenning langs de Torhoutse havenroute

De Portweg is een vroegmiddeleeuwse handelsweg die loopt van Torhout, over Koekelare tot de Handzamevallei in Diksmuide. Ook het Fonteindpad in Ichtegem was een deel van deze route.

Fonteinpad
Het traject van deze buurtweg wordt echter niet volledig onderhouden zoals het hoort - en dat is nog mild uitgedrukt. Bepaalde delen van de bedding zijn niet bruikbaar, zodat je noodgedwongen over andere landelijke wegen moet. De Houtlandse milieuvereniging wandelt maandelijks langs het tracé om de haar eis, de herwaardering van het pad, kracht bij te zetten. En er is meer. Samen met een aantal heemkundige kringen groeven ze in de geschiedenis van de weg. Resultaat: een historische fietsroute, geheel van brochure voorzien die met maar liefst 90 enthousiastelingen dit voorjaar succesvol werd uitgetest.

Iedereen fietst
Om iedereen de kans te geven de Portweg en zijn vergeten verleden te ontdekken, bieden we hier en nu de fietsroute aan. Ze doet het Wijnendaalse Fonteintje, Wijnendale-Kapelle, de Ruidenberg en Bovekerke aan. Het eindpunt vind je bij Einsdijk, het voormalige haventje langs de Handzamevallei. Van daar gaat het via landelijke wegen opnieuw naar het Wijnendalekasteel. De routebeschrijving vind je hier, en voor de kaart mag je hier klikken.

De Houtlandse milieuvereniging organiseert deze zomer opnieuw aperitiefwandelingen langs het Fonteintje. Alle informatie vind je op onze activiteitenkalender van Vlaanderentraag.be

Organiseer je zelf een activiteit over trage wegen? Registreer je en voeg ze toe op Vlaanderentraag.be!


Nieuwe streek-GR en topogids in de Vlaamse Ardennen

Vlaanderens Mooiste Landschap

Binnen het het LEADER-programma Vlaamse Ardennen hebben de vzw Grote Routepaden en Toerisme Vlaamse Ardennen een nieuwe Streek-GR Vlaamse Ardennen ontwikkeld.

Witte vlek ingevuld
Een GR-pad mocht niet langer ontbreken in Vlaanderens Mooiste Landschap. Op 6 juni opende Grote Routepaden vzw een compleet nieuw wandelpad in de regio: de Streek-GR Vlaamse Ardennen.
De Streek-GR Vlaamse Ardennen laat je de diepe valleien, de heerlijke vergezichten en de prachtige beukenbossen van de streek op een nieuwe manier beleven. Je ontdekt ongekende bospaden en veldwegen. De mystiek en heroïek van de Ronde van Vlaanderen is nooit veraf. Achter elke hoek en voorbij elke heuvel wacht een beleving of valt er iets te ontdekken. Wandelen is dé recreatievorm bij uitstek om dit verrassende landschap te verkennen. En uiteraard wandel je er over heel wat trage wegen: ze gebruiken geeft ons de beste garantie dat we ze ook in de toekomst bewaren.

Route en topogids
De GR-route start in Oudenaarde, gaat langs de Koppenberg en via Kluisbergen en Ronse tot Geraardsbergen. Vervolgens loopt het pad via Sint-Lievens-Esse, Rozebeke en Maarkedal tot in Etikhove. Een nauwkeurige routebeschrijving en gedetailleerde kaarten vind je in de bijhorende topogids Streek-GR Vlaamse Ardennen. De wandelgids bevat ook zes dagstappers (luswandelingen van 20 à 25 km). De gids kost ? 9 en is online te koop via www.groteroutepaden.be en bij de diensten van toerisme in de Vlaamse Ardennen.

Op 12 juli aanstaande wordt overigens nóg een nieuwe streekGR voorgesteld: streekGR Hageland. Deelnemen is gratis, alle praktische details vind je op onze activiteitenkalender van Vlaanderentraag.be.

Organiseer je zelf een activiteit over trage wegen, registreer je dan en vul ze in op Vlaanderentraag.be


Flauw excuus van de maand!

Trage-wegenbeeld: Armand Matthijs doet gemeenschapsdienst. De stad Geraardsbergen schermt met het bermbesluit om de bedding van een aantal trage wegen niet te maaien (dat maaien verbiedt vóór 15 juni).

'n Flauw excuus, want het bermbesluit slaat op bermen, en niet op grasbeddingen. Daarom maaiden Johan De Weerdt en Armand Matthijs op vrijdag 19 juni dan maar zelf de bedding van de voetweg tussen de Astridlaan (ter hoogte van Krëfel) en de Papiermolenstraat. Dit mooi wegje is geschikt voor voetgangers. Aan de Astridlaan met de vele winkelcentra is er voor hen geen ruimte voorzien. Het wegje is nu terug toegankelijk maar, jammer genoeg, niet aangeduid. Beide maaiers zijn lid van het Tragewegenfront dat er opkomt voor ononderbroken, aangeduide en autovrije voetpaden, voetwegen en fietspaden.

Overigens - voor zij die daaraan zouden twijfelen - staan we volledig achter het bermbesluit!

(foto - Kos. - met dank aan Editiepajot.com)


Het wordt een hete herfst...

Doe mee met de najaarscampagnes van vzw Trage Wegen

De zomer is pas begonnen en toch wordt het ook een warme herfst voor trage wegen. We zetten, samen met u, in twee sensibilisatie- en actiecampagnes de trage wegen in het middelpunt van de belangstelling. Met "G-route in de kijker" leggen we de nadruk op de belangrijke rol die trage wegen spelen voor het promoten van duurzame mobiliteit. Een maand later focussen we op het teloor gaan van heel wat trage wegen: de "Dag van de trage weg" plaatst verdwenen of verwaarloosde wegjes terug op de kaart. Ook in jouw gemeente bieden trage wegen heel wat kansen! Maak gekende verbindingen beter bekend en help om verwaarloosde verbindingen terug toegankelijk te maken.

G-route in de kijker
Puur genieten, zo langs een G-route naar het centrum gaan. De G-routes die vandaag al bestaan, verdienen daarom een groot feest!

Neem als gemeente, vereniging of school het initiatief om de G-route in je buurt beter bekend te maken. Steek de G-route in een feestelijk kleedje tussen 16 en 22 september en maak kans op een van de schitterende prijzen. Voorbeelden en inspiratie vind je in onze folder.

Meer info en inschrijven op: www.varieerinhetverkeer.be > Aardig-op-weg-week

Of contacteer Sofie Deberdt, 02 204 09 76 of sofie.deberdt@tragewegen.be

?G-route in de kijker? loopt in samenwerking met TreinTramBus en kadert binnen de Aardig-op-weg-week van Komimo (Koepel Milieu en Mobiliteit). Een campagneweek om milieuvriendelijke mobiliteit te promoten.

Dag van de trage weg
Op 24 en 25 oktober zijn we toe aan de derde editie van Dag van de trage weg! Even herhalen: ook in uw gemeente of stad zijn er zeker nog heel wat trage wegen niet toegankelijk. Met een klein beetje moeite kunnen we veel van deze wegen terug gebruiken. De Dag van de trage weg is dé gelegenheid bij uitstek om samen met je vereniging en/of gemeente werk te maken van één of meerdere verwaarloosde of afgesloten trage wegen. Een tracé terug vrijmaken, een opknapbeurt voor de weg of een wandeling langs minder bekende wegen: het kan allemaal op de Dag van de trage weg.

De Dag van de trage weg valt of staat met het initiatief van lokale verenigingen en/of besturen. Draag jij de trage wegen een warm hart toe en ken je een interessante, maar ontoegankelijke verbinding. Schrijf je dan nu in voor de Dag van de trage weg en help de trage wegen weer open te maken.

Meer info en inschrijven: www.tragewegen.be/dagvandetrageweg
of contacteer Hilde Béatse, 02/204 09 72 of hilde.beatse@tragewegen.be


Herentalse atlas wordt gerestaureerd

Unieke stukken krijgen een tweede leven

De originele atlassen van de buurtwegen (Atlas des chemins vicinaux) van de stad Herentals uit de eerste helft van de negentiende eeuw zijn unieke stukken van onschatbare cultuurhistorische waarde. Ze hebben nog altijd juridische waarde en door het intensief gebruik vielen sommige boeken letterlijk uiteen. De provincie Antwerpen digitaliseerde alle Antwerpse atlassen, samen met de wijzigingsdocumenten, zodat alle informatie nu op digitale wijze kan worden aangeboden. Dat zette de weg open naar de restauratie van de originele boeken.

De atlas van de buurtwegen uit Herentals is zo een onvervangbare eersterangsbron voor de geschiedenis van het landschap. De platenatlas omvat 25 deelkaarten en is een unieke momentopname van het centrum van de stad en de Herentalse gehuchten uit de jaren 1841 - 1845. Kostprijs voor het restaureren en inbinden: 2.528,17 euro. We hopen dat het niet bij de atlas blijft, maar dat ook de wegjes zelf worden aangepakt.


In de kijker: IGEMO

7 gemeenten werken samen aan trage wegen

De intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het Gewest Mechelen en omgeving, kortweg de intercommunale IGEMO is een opmerkelijke speler tussen alles wat beweegt op het vlak van trage wegen. Een gesprek met projectmedewerkster Lore Vanderlinden dringt zich op!

Lore, hoe lang houdt IGEMO zich al bezig met trage wegen en hoe is dat gekomen?

Lore Vanderlinden: "Buurt- en voetwegen, tegenwoordig bekend als trage wegen, vormen al jaren een aandachtspunt voor tal van gemeenten en steden in onze regio. Die zagen de smalle voet- en fietspaadjes langzaam verdwijnen. Ze besloten in allerlei beleidsplannen deze te behouden en te beschermen. Enkele gemeenten zetten de stap een inventarisatie- of herwaarderingplan rond trage wegen te laten opmaken. Bij deze projecten werd IGEMO, als intergemeentelijke vereniging actief rond gebiedsgerichte projecten en met een goede terreinkennis in de streek, aangeduid als partner om het plan op te maken. Sinds 2003 werken we rond trage wegen. In 2003-2005 deden we de inventarisatie van trage wegen in samenwerking met vrijwilligers in vier gemeenten van het natuurproject Beneden-Dijlevallei (Bonheiden, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek) en in 2005-2006 maakten we een herwaarderingsplan trage wegen op voor de gemeente Putte. Bornem en Lier volgden later. Ten slotte loopt sinds het najaar van 2008 het regionaal project ?Buurt- en Voetwegen? in Klein-Brabant en de Zuiderkempen?, het is een plattelandsontwikkelingsproject, dat wij coördineren dankzij de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, het Vlaams Gewest en de Provincie Antwerpen."

Slaan jullie dan de handen in elkaar met andere overheden om onrechtvaardige ingepalmde of verwaarloosde trage wegen opnieuw gebruiksklaar te krijgen?

Lore Vanderlinden: "Het plattelandsproject is een intergemeentelijk project. 7 Gemeenten (Bornem, Sint-Amands, Lier, Putte, Berlaar, Duffel en Sint-Katelijne-Waver) werken met ons samen om het trage wegennet te herwaarderen over de gemeentegrenzen heen. Dat doen we in verschillende fasen. In de eerste plaats brengen we de toestand van alle buurt- en voetwegen in kaart. Daarna maken we effectief werk van het herstellen van functionele verbindingen. Op het terrein zullen nieuwe wegen worden aangelegd of zullen verwaarloosde wegen hersteld worden. Doel van het project is een regionaal fijnmazig en veilig verkeersweb voor alle zwakke weggebruikers uit te bouwen zodat wandelaars en fietsers veelvuldig gebruik kunnen maken van de trage wegen in hun gemeente. Het project loopt tot september 2011. We hopen tegen dan een regio te mogen voorstellen die dooraderd is met een net van nuttige, mooie en goed gebruikte buurt- en voetwegjes."

Welke activiteiten worden specifiek rond trage wegen georganiseerd?
Lore Vanderlinden: "Binnen het regionaal project ?Buurt- en Voetwegen in Klein-Brabant en de Zuiderkempen? worden diverse activiteiten georganiseerd. We betrekken in de eerste plaats eigenaars, buurtbewoners en wandelverenigingen zoveel mogelijk bij het project. De inventarisatie en selectie van wegen om (her)in te richten gebeurt in nauwe samenwerking en samenspraak met de lokaal opgerichte werkgroepen. Daarnaast organiseren we nog een aantal andere uiteenlopende activiteiten binnen het project. Tijdens de jaarlijkse Dag van de Trage Weg zullen we in de gemeenten Bornem, Sint-Amands enerzijds en de gemeenten Putte, Lier en Berlaar anderzijds een intergemeentelijke wandeling organiseren. Ook zetten we een peter- en metercampagne op. Peters en meters zijn vrijwilligers die zich ontfermen over een bepaalde buurt- of voetweg. Zij bewaken dat deze weg in goede staat blijft en melden problemen rond zwerfvuil, overlast voor de aangelanden, nood aan onderhoud, dat soort zaken. Halfjaarlijks versturen we een digitale nieuwsbrief naar alle geïnteresseerden met de stand van zaken van het project in elke gemeente. Ook worden een aantal brochures uitgebracht. In 2010 zal er ook een wedstrijd voor jeugdverenigingen worden gelanceerd: de lokale afdelingen worden uitgedaagd om een spel uit te werken rond trage wegen. Het meest originele spelidee wint een leuke prijs. Als afsluiting van de wedstrijd organiseren we op de Dag van de Trage Weg een intergemeentelijke spellenronde. Zoals je ziet, organiseren we tal van activiteiten om de trage wegen in de regio intensief onder de aandacht te brengen!"

We kunnen amper wachten om de nieuwe trage wegen te komen verkennen! Bedankt voor dit gesprek en nog veel succes!

Meer info: www.igemo.be, Lore Vanderlinden, 015 28 77 50 (lore.vanderlinden@igemo.be)


Alle E-zines

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.