Trage wegen nieuwsbrief

Uitgave September 2004

Een voorbeeld: Opwijkse wandelclub loopt buurtweg 83 open !



Dankzij de Opwijkse wandelsportvereniging "De Hopbelletjes", liepen een duizendtal wandelaars op 20 juni buurtweg 83 weer open. Hierboven tonen we je hoe zo'n "dossier" er op de website van Johanna.be uitziet.



Vereniging in de kijker: Johanna.be



Johanna.be werd in maart dit jaar lid van Trage Wegen vzw. Deze jonge vzw, met focus op het verhogen van de verkeersveiligheid voor trage weggebruikers, ijvert onder meer voor structureel gescheiden wegen en voor degelijke voetpaden/wegbermen. Te dikwijls worden voetgangers immers 'het asfalt opgejaagd' omwille van volgeparkeerde bermen of afgesloten / omgeploegde alternatieve paden. De voetganger moet altijd een degelijk alternatief hebben voor de rijweg.

Daartoe steunt zij initiatieven om in onbruik geraakte trage wegen terug in eer te herstellen, en bestaande (buurt)wegen weer begaanbaar en/of herkenbaar te maken. Johanna.be wil vooral mensen en verenigingen stimuleren om vrij eenvoudig kleinschalige initiatieven te starten, die pro-actief en positief met het patrimonium van trage wegen om te gaan. Daartoe wil ze hen een hefboom bieden om bestaande acties publiek te maken, en om te leren van de acties van anderen.De vzw biedt met haar website een centrale structuur en communicatiemiddel aan voor doelgerichte activiteiten, die voldoen aan enkele basisvoorwaarden:

* ze moeten getuigen van burgerzin zonder fanatisme
* ze moeten positief uitgewerkt zijn,
* ze moeten op een eerlijke manier uitgevoerd worden, met open vizier
* ze moeten vanuit een collectief nut geïnspireerd zijn.

Meer info vind je op www.johanna.be


3 oktober 2004: langs trage wegen in Kluisbergen

Komt u op 3 oktober ook naar Kluisbergen? U stapt er mee in een van de geleide thema-wandelingen langs officiële, maar soms moeilijk toegankelijke voetwegen in het pittoreske kader van de vlaamse ardennen. Het gaat om de tweede editie van de Klavertje-4 activiteit die Stichting Omer Wattez en Natuurpunt samen met Trage Wegen organiseert. De activiteit is bedoeld voor jong en oud en heeft als boodschap om nog bestaande voetwegen een kans op 'overleven' te bieden door ze opnieuw en zoveel mogelijk te gebruiken. In onze vorige nieuwsbrief vind je het volledige programma.

Wanneer?

De wandelingen starten om 14u00 aan de oude molen ?Den Hotond?, waar je tussendoor altijd voor een natje en een droogje terecht kan. Breng zeker stevig schoeisel of laarzen en aangepaste kleding mee.

Hoe inschrijven?

Stuur vóór 1 oktober een mailtje naar tragewegen_vl_a@hotmail.com of geef een seintje aan Magda op 055/20.72.82. Voor de wandelingen wordt 1 ? per persoon gevraagd.

Hoe geraak ik daar?

Het vertrekpunt is aan Cafe ?Den Hotond?, zandstraat 4 te 9690 Kluisbergen. Je geraakt er het best met de wagen

·Vanuit Oudenaarde (N60): Volg de N60 richting Ronse; juist vóór Ronse aan de eerste verkeerslichten rechts afslaan richting Kluisbergen, Kortrijk (op dit kruispunt zal ook wegwijzer "Klavertje-4-wandeling" staan). Volg deze weg (=Zandstraat) tot aan de top waar de Hotondmolen zich bevindt. Ruime parking is voorzien. Een paar vriendelijke medewerkers staan voor je klaar om alles in goede banen te leiden.

·Vanuit Berchem (N36): Volg de Ronse baan van Berchem over Kwaremont naar Ronse. Juist voorbij het provinciaal instituut "Heynsdaele" sla je linksaf (aan dit kruispunt staat ook wegwijzer "Klavertje-4-wandeling") richting Zottegem. Volg deze weg (=Zandstraat) tot aan de top waar de Hotondmolen zich bevindt.


De actiebank van Johanna.be !

Het belangrijkste onderdeel van de website www.johanna.be is de actiebank, waar men terecht kan voor concrete acties in verband met buurtwegen en andere voorzieningen voor zwakke weggebruikers. Hier kan men de evolutie volgen van een aantal aan de gang zijnde acties, of het relaas vinden van reeds beëindigde acties. Elke actievoerder kan een ?dossier? aanmaken in de actiebank. Hierdoor beschikt de actievoerder dan over een extra hefboom, andere inwoners kunnen ?over zijn schouder meekijken?. Het dossier voor het terug vrijmaken van een stukje van buurtweg nummer 56 in Steenokkerzeel raakte in een stroomversnelling, wanneer de gemeente erop attent gemaakt werd dat de evolutie van dat dossier gevolgd kon worden op het web.

De actiebank verzamelt enkel gegevens over concrete acties. Het is geen meldpunt van wat zou moeten gebeuren, noch een plaats waar raad en hulp gevonden kan worden rond specifieke vragen. Hierdoor is de actiebank zeer complementair aan de ?helpdesk voet- en buurtwegen? die op stapel staat binnen Trage Wegen, vzw. Het ligt in de bedoeling van Trage Wegen en van johanna.be om verder te bouwen aan de complementariteit van beide vzw?s.

Je kan de website met concrete eerste acties en aanpak bezoeken op www.johanna.be Indien je jouw ervaring wil delen over een actieve of voorbije actie, neem dan contact op met Geert van Waeg (geert.vanwaeg@johanna.be).


Vacature projectmedewerker

We zoeken nog steeds naar een geschikte kandidaat om de Helpdesk van Trage Wegen vzw op te starten en de projectwerking mee te ondersteunen. Meer info over het project en het takenpakket vind je in de vorige nieuwsbrief. Solliciteren kan tot 4 oktober.


Alle E-zines

Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Trage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.