Trage wegen in je buurt

Duid jouw woonplaats aan en wij personaliseren onze website voor jou.

De kaart

OF

Je postcode

Verstuur
 
maandag, 27 November 2017 14:39

Vraag van de maand: is er nu echt niets dat we kunnen doen tegen zwerfvuil?

Back to Sender, dat is de naam van een nieuwe campagne tegen zwerfvuil die aan het begin van deze maand werd gelanceerd door het Recycling Netwerk. Het doel: rondslingerende blikjes en plastic flesjes oprapen, fotograferen en terugsturen naar de producenten. Want zij hebben een verpletterende verantwoordelijkheid als het gaat over zwerfvuil. Vooral omdat ze actief lobbyen tegen het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flessen.

zwerfvuilUit onderzoek van OVAM blijkt dat 3 op 4 Vlamingen zich ergeren aan zwerfvuil. Test Aankoop spreekt over 82%. De groep vervuilers is dus eerder klein. Maar helaas, alle campagnes ten spijt, blijft de hoeveelheid zwerfafval dat wordt opgeruimd jaar na jaar stijgen. We dweilen met de kraan open. Met sensibiliseren gaan we er niet komen, wat de producenten van drankverpakkingen ook mogen beweren. En ondertussen draaien alle burgers op voor de alsmaar hoger worden kosten van het opruimen van dat afval. Het gaat al over 103 miljoen euro per jaar. De geƫngageerde burger moedwillig blikjes rapen, al dan niet in school- of verenigingsverband. Alsof het zijn verantwoordelijkheid is... En uiteraard strijken alleen de producenten de winsten op van de verkoop.

Hoog tijd voor statiegeld

zwerfvuilAl jaren is Trage Wegen een vurig pleitbezorger van de invoering van statiegeld op wegwerpverpakkingen. Omdat we gruwelen van al die vuiligheid. Maar ook omdat we er onze buik van vol hebben dat trage wegen een slecht imago krijgen door al dat vuil in de bermen, weides en akkers. Boeren vrezen - terecht - ervoor dat de blikjes hun machines kapot maken en dat hun koeien sterven ten gevolge van de verhakkelde metaalresten in hun voer. Zwerfvuil wordt soms zelfs als argument aangehaald om een afgesloten trage weg of een potentiƫle verbinding niet open te maken.

Door de consument een klein bedrag te laten betalen voor een blikje of plastic fles - een bedrag dat ze terugkrijgen wanneer ze de lege verpakking terugbrengen naar de winkel - zal de hoeveelheid zwerfvuil flink dalen. Geschat wordt dat tot 40% minder afval in de publieke ruimte terechtkomt. In Duitsland - waar het statiegeld op PET-flessen al jaren bestaat - worden 98% van alle flessen gerecycleerd. Een gigantische winst voor het leefmilieu, voor de gemeenten die minder moeten opruimen en voor de burger die een kleinere rekening gepresenteerd krijgt. Met statiegeld is het de producent die opdraait voor het verwerken van het geproduceerde afval. En de vervuiler zal misschien twee keer nadenken voor hij of zij argeloos het zoveelste blikje of flesje dumpt. Uit een bevraging van Test Aankoop blijkt dat 9 op de 10 Vlamingen bereid zijn om de blikjes en flessen terug te brengen naar de winkel om hun centen terug te krijgen.

Het momentum is er

back to sender - logoDankzij campagnes als Back to Sender en organisaties als Recycling Netwerk en Clean Up Belgium komt er eindelijk schot in de statiegeld-zaak. De milieubeweging trekt al lang aan de kar, en steeds meer anderen springen er mee op. De stad Antwerpen experimenteert met statiegeld voor organisaties die zwerfvuil oprapen. Test Aankoop en de KVLV spreken zich zeer duidelijk uit voor statiegeld en ook minister van Leefmilieu is voorstander. Nu nog de coalitiepartners in de Vlaamse regering overtuigen. Misschien is dat nog de moeilijkste klus, het door de Open VLD gekelderde verbod op plastic zakjes indachtig.

Gelijkaardige berichten

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.