Ruimte voor milieu. Inzichten van milieugeografen en -planologen

Type Monografie
Jaar 2007
Uniek nummer B211
Auteur(s) Natascha Bakker
Ton Dietz

Het milieu leek jarenlang op de politieke en maatschappelijke prioriteitenlijst weggezakt. De problematiek was echter verre van opgelost en het onderzoek naar de moeizame verhouding van de maatschappij met haar omgeving is ondertussen gewoon voortgezet. De mondiale milieuproblematiek staat plotseling weer hoog op de agenda en nieuwe analyses, inzichten en oplossingen zijn broodnodig. Dit is inmiddels de derde bundel met milieuonderzoek dat geografen en planologen aan het einde van hun studie aan de Universiteit van Amsterdam hebben verricht. Zij deden hun onderzoek vanuit een eigenwijze belangstelling, in een periode dat de rest van de maatschappij de andere kant op leek te kijken. Zij keken intussen alle kanten op en soms ook ver: van Ghana tot het Naardermeer, van visserij tot zonne-energie, van Ooijpolder tot het mondiaal klimaatbeleid. Het is een mooi beeld van de diversiteit in zowel milieuproblematiek als van het vakgebied van de geografie en planologie.

 

Publicatie

Uitgever Jan Van Arkel
Redacteur Maarten Wolsink

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

  • 29 jan Vraag van de maand: Mag Infrabel eenzijdig spoorwegovergangen afsluiten?

    Onze mailbox zat de afgelopen maanden prop- en propvol met vragen over het plots afsluiten van overwegen. De problematiek duikt inderdaad zowat overal op: van > Zottegem en de Vlaamse Ardennen, over > Denderleeuw en > Ieper tot > Beringen
    Eén constante in het hele verhaal blijkt de rol van Infrabel te zijn. De spoorwegbeheerder is er rotsvast van overtuigd dat ze eenzijdig en autonoom overwegen mogen opheffen. Maar is dat wel zo? Een juridische zoektocht dringt zich op!

  • 27 nov Vraag van de maand: Vormen waterlopen een bedreiging voor de trage wegen die er naast lopen?

    De loop van beken en rivieren is dynamisch. Als waterlopen hun natuurlijke gang gaan, verplaatsen ze zich in de loop der tijden. Soms wordt aangehaald dat een buurtweg niet meer toegankelijk is omdat hij volgens de ligging in de Atlas der Buurtwegen nu ín de beek ligt. Dat zou betekenen dat heel wat gemeentewegen - of delen ervan - sinds de opmaak van de Atlas der Buurtwegen opgeslorpt zijn door de beek of rivier waar ze naast liepen. Deze kwestie zorgt vaak voor verwarring, zo blijkt uit de vele vragen die wij hierover binnen krijgen.

Volledig nieuwsoverzicht