Voeren op weg

Het vow 1Leader-project Voeren op Weg startte half 2010 en slaat de brug tussen trage wegen en erfgoed. Dit moet leiden tot een ontwikkelings- en herstelplan, gebaseerd op de belevings- en gebruikswaarde van het Voerense landschap rond de verwevenheid van trage wegen met cultuurhistorie. In dit project werken we samen met de gemeente Voeren en Regionaal Landschap Haspengouw. De provincie Limburg, de Vlaamse overheid en Europa steunen het project.

Erfgoed of stervend goed?

Het verhaal van het cultuurhistorisch landschap van de Voerstreek wordt verteld door de letterlijke verbinding via de oude veldwegen, kerkwegen en holle wegen. Deze historische wegen bieden een zicht op de ontsluiting van het landschap door de eeuwen heen. Een groot deel van de wegen wordt nog steeds gebruikt voor landbouwkundige of recreatieve doeleinden. En vaak vertellen ze met hun dialectische (volks)namen elk hun eigen levensloop. Langs dit ontsluitingsnetwerk van trage wegen vinden we ook nog veel andere historische en culturele elementen. Zo is er houtig erfgoed zoals knotbomen en oude haagstructuren. Langs het wegennetwerk kan je ook watervoorziening ontdekken in de vorm van bronnen en oude waterpompen. Bovendien tref je er geologische sites aan zoals groeven waar het materiaal voor het wegdek werd gevonden. Al dit goed, overgeërfd van een verleden, wordt vaak vergeten. Maar het verdient zeker ook een heden, meer nog: een toekomst.

De herstelbeweging

vow 2Met dit project willen we dit waardevolle patrimonium op een toegankelijke manier ontsluiten om zo het landschap beter leesbaar te maken. De hoofddoelstellingen: het in kaart brengen, evalueren en herstellen van het nog redelijk intact zijnde historische wegenpatrimonium en daarbij horende erfgoedwaarden. Tijdens dit proces wordt er nauw samengewerkt met vrijwilligers en de lokale bevolking om het draagvlak te vergroten. Want zij zijn de gebruikers van de trage wegen, en dus ook de kennishouders van het landschap. Activiteiten, evenementen en producten moeten de resultaten in de verf zetten en zorgen voor sensibilisatie en educatie op het vlak van lokale erfgoedbeleving.

Meer informatie

Voor meer informatie bel of mail je met Zowie Vangeel, onze projectmedewerker in Limburg, op het nummer 011 75 42 46 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Project met de steun van en in samenwerking met:

Logo NL kleurRLHvoeren logo  Logo Sentiers be vert.gif  Leader logo Haspengouw

 limburglogo Vl Gemeenschap  Europa                                                                                              

Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

Volledig nieuwsoverzicht