Trage wegen snel getoetst

Met het proefproject “Trage wegen snel getoetst” begeleidden we in 2009 tien gemeenten die trage wegen wilden opnemen in hun gemeentelijk mobiliteitsplan. We richtten ons daarbij op gemeenten die een sneltoets van hun mobiliteitsplan doorvoerden.

Een conform verklaard mobiliteitsplan moet na vijf jaar geëvalueerd en bijgestuurd worden. Dit gebeurt via de sneltoets, een evaluatietool dat het huidige mobiliteitsplan toetst op zijn actualiteitswaarde en richting geeft aan het toekomstige gemeentelijk mobiliteitsplan. Uit de sneltoets volgt een “plan van aanpak”. Gemeenten die trage wegen opnamen in hun plan van aanpak, konden rekenen op onze steun.

Trage wegen en mobiliteit zijn begrippen die niet meer van elkaar los te koppelen zijn. Trage wegen vormen een verkeersveilig en ecologisch alternatief voor fietsers en voetgangers. Door het uitbouwen van een dicht netwerk van trage wegen, kiezen meer mensen er voor om de auto te laten staan en te voet of met de fiets te gaan. Op die manier dragen trage wegen bij aan een verkeersveilige en kwaliteitsvolle leefomgeving.

Met ons proefproject zochten we samen met de gemeente hoe bestaande en verdwenen trage wegen een oplossing of alternatief konden bieden voor zachte weggebruikers. Deze worden vaak over een drukke straat met autoverkeer gestuurd, terwijl er een alternatief langs trage wegen voorhanden is. We hielpen gemeenten op zoek te gaan naar deze gekende en verborgen kansen en werk te maken van een netwerk van functionele trage wegen. De projectresultaten werden voorgesteld op een studiedag.

Het project kreeg de steun van het Mobiliteitsprojectenfonds van de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid van de Vlaamse Overheid.

Van het project zijn per begeleide gemeente fiches opgemaakt:

> fiche Bierbeek

> fiche Boechout

> fiche Galmaarden

> fiche Ham

> fiche Hasselt

> fiche Hechtel-Eksel

> fiche Heist-op-den-Berg

> fiche Kortrijk

> fiche Staden

> fiche Wevelgem

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

  • 5 juni DRIFT - de kunst van klimaatadaptatie

    Interessante activiteit op onze radar: DRIFT - de kunst van klimaatadaptatie. Hoe gaan we om met de ingrijpende klimaatverandering? Vier sessies worden telkens opgehangen aan een van de vier elementen. Kom dit weekend de tweede sessie 'Water' ervaren, op een vlot aan het houtdok in Gent. 

  • 2 mei Gebermte 2019 maakt de trage weg op

    Ken je Den Berm al? Den Berm is een 3 km-lange groene heuvel tussen Wilrijk en Mortsel. Parallel aan het autowalhalla genaamd de Krijgsbaan ligt er een wilde, groene oase. Een paradijsje-met-trage-weg op 3 meter hoogte, voor kinderen en iedereen die graag wandelt, loopt of fietst. Van 18 tot en met 25 mei kan je Den Berm in al z'n heerlijke facetten mee-maken op het festival gebermte.

Volledig nieuwsoverzicht