Groene wegen, kansen voor mens en ecologie

Van januari 2008 tot juni 2009 werkten de vzw Trage Wegen en het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën vzw (RLZZZ) samen aan trage wegen in het Pajottenland. Dit project 'Groene wegen, kans voor mens en ecologie' werd gesubsidieerd via het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO 2007-2013).

Begeleiding én uitvotw_klein326ering

We gingen aan de slag in en samen met de gemeenten Halle, Roosdaal, Beersel en Galmaarden. Deze gemeenten werden begeleid om een onderbouwd beleid voor trage wegen te kunnen uitwerken, via de opmaak van een tragewegenplan door een participatief proces voor een deel van het grondgebied. De bevolking werd hierbij actief betrokken. In elke gemeente werd een pilootprojecten opgestart met natuurtechnische inrichtingwerken. In het kader van het project voerden we ook een onderzoek naar de subsidiemogelijkheden voor gemeentebesturen om dergelijke inrichtingswerken ook uit te voeren.

Handleiding

Deze leidraad is het sluitstuk van het project Groene wegen. Hiermee willen we de ervaringen in en van de gemeenten delen. Dit gebeurt door:
- conclusies te trekken uit de resultaten van de gehanteerde methodiek en een vooruitblik op het verdere verloop (eerste deel)
- het analyseren van de diverse beleidsaspecten van trage wegen en het beschikbaar stellen van tips en tricks voor de uitvoering op het terrein (tweede deel).

Wij hopen hiermee de lokale tragewegenwerking ook in andere gemeenten te ondersteunen, stroomlijnen en inspireren. Samen maken we werk van groene trage wegen!

later links naar publicatie leggen

- leidraad

- op zoek naar subsidies

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

  • 5 juni DRIFT - de kunst van klimaatadaptatie

    Interessante activiteit op onze radar: DRIFT - de kunst van klimaatadaptatie. Hoe gaan we om met de ingrijpende klimaatverandering? Vier sessies worden telkens opgehangen aan een van de vier elementen. Kom dit weekend de tweede sessie 'Water' ervaren, op een vlot aan het houtdok in Gent. 

  • 2 mei Gebermte 2019 maakt de trage weg op

    Ken je Den Berm al? Den Berm is een 3 km-lange groene heuvel tussen Wilrijk en Mortsel. Parallel aan het autowalhalla genaamd de Krijgsbaan ligt er een wilde, groene oase. Een paradijsje-met-trage-weg op 3 meter hoogte, voor kinderen en iedereen die graag wandelt, loopt of fietst. Van 18 tot en met 25 mei kan je Den Berm in al z'n heerlijke facetten mee-maken op het festival gebermte.

Volledig nieuwsoverzicht