Print deze pagina

Ervaar en koester de stilte

stilte 1Het aantal stille gebieden in Vlaanderen wordt schaarser, terwijl er steeds meer vraag is naar plaatsen om aan het drukke leven te ontsnappen en tot rust te komen. Al in de jaren '80 groeide het besef dat de nog resterende ‘stille gebieden’ in Vlaanderen moesten worden beschermd. Onder impuls van provincie Limburg is er ook in Voeren een potentieel stiltegebied naar voren geschoven. Stiltegebieden zijn unieke gebieden waar er nog plaats is voor stilte.Het project Ervaar en koester de stilte is ingediend in het kader van het subsidiereglement voor landschapsprojecten in de Grote Landschappelijke Eenheden (GLE). In Voeren gaan we samen met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren de uitdaging aan om nieuwe kansen te creëren rond de thema’s stilte, rust en ruimte. Provincie Limburg financiert en steunt het project.

Natuurlijk rustig

Zoals het gemeentelijk logo de woorden ‘Natuurlijk Rustig’ draagt, zijn stilte en rust elementen die in het Voerense landschap nog uitdrukkelijk aanwezig zijn. Deze kenmerken geven de streek een uniek karakter. Bewoners en bezoekers van Voeren wonen en recreëren immers juist omwille van deze rust in dit gebied. Toch zijn er op dat vlak nog heel wat kansen en uitdagingen. Want soms staat de rust en leefbaarheid van de streek onder druk. Daarom moeten we deze stilte en rust als immaterieel erfgoed bewaren en koesteren.

Stilte laat van zich horen

stilte 2Dit project concentreert zich op deze kansen en uitdagingen. De hoofddoelstellingen: vormen van ideeën en uitvoer van maatregelen gericht op behoud van stilte en rust, zowel op het terrein als beleidsmatig. In het project is er aandacht voor communicatie met en sensibilisatie naar de Voerenaars rond de thema’s stilte, rust en ruimte. Activiteiten, evenementen en producten moeten de resultaten in de verf zetten en zorgen voor een meerwaarde op het vlak van lokale stiltebeleving.De trage wegen zijn hier natuurlijk niet veraf. Werken aan trage wegen, beperkt de geluidshinder door het stimuleren van niet-gemotoriseerd verkeer. En trage wegen met bijkomende erfgoedelementen zijn de ideale uitvalsbasis om de stilte en rust in de streek te ontsluiten en verkennen.

Meer informatie

Voor meer informatie bel of mail je met Zowie Vangeel, onze projectmedewerker in Limburg, op het nummer 011 75 42 46 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Project met de steun van en in samenwerking met:

limburg  RLHvoeren logo