Opkomen voor trage wegen tijdens corona

In groep wandelen, samen vergaderen of rechtstreeks overleggen met je gemeentebestuur zit er voorlopig niet in. Inzetten voor de trage wegen in jouw buurt blijft toch mogelijk! Op >>> deze pagina bundelen we de tips. Het goede nieuws is dat je ze ook na de crisis (waarvan wij vurig hopen dat ze niet al te lang blijft duren) gewoon verder kan gebruiken…

++ Trefdag Trage Wegen: UITGESTELD ++

Trage Wegen volgt de richtlijnen tegen de verspreiding van het Coronavirus. We stellen de Trefdag van 21 maart in Diest uit. We houden je op de hoogte van een nieuwe datum over een paar weken.
Tot zolang: blijf wandelen en fietsen langs trage wegen en zorg goed voor elkaar!

Doorgang voor iedereen!

Is je favoriete trage weg afgesloten? Doe dan mee aan 'Doorgang voor iedereen!': eerst laat je met een spandoekactie van je horen. Je stad of gemeente krijgt zes maanden de tijd om de signalen ter harte te nemen. Op de Dag van de Trage Weg (19 en 20 oktober) kan je, bij succes, de opengestelde weg inwandelen, verder actie voeren of een andere activiteit opzetten.

Lees er alles over op www.doorgangvooriedereen.be

Een tragewegenplan in jouw gemeente?

Trage Wegen ondersteunt lokale besturen die werk (willen) maken van trage wegen. We bieden ondersteuningsmodules die toelaat diverse
aspecten van het lokaal tragewegenbeleid te concretiseren: cartografie, inventarisatie, participatie, visievorming, ontwerp, terreininrichting, onderhoud én beheer. We faciliteren daarbij processen waarin beleidsmakers, deskundigen, bewoners, gebruikers en belangstellenden samen kunnen participeren.

Ontdek ons aanbod en onze lokale projecten

 • In mijn buurt
  In mijn buurt

  Ben je op zoek naar trage wegen in je gemeente? Wil je je aansluiten bij een werkgroep in je buurt? Nieuwsgierig naar tragewegennieuws uit jouw omgeving?

  Klik hier om meer te lezen →

 • Ik heb een vraag
  Ik heb een vraag

  Zit je met een praktisch probleem? Een juridische of technische vraag? Of ben je op zoek naar publicaties en achtergrond?

  Klik hier om meer te lezen →

 • Wat kan ik zelf doen?
  Wat kan ik zelf doen?

  Wil je een inventaris opmaken? Je gemeente wakker schudden? Een activiteit organiseren op of over trage wegen?

  Klik hier om meer te lezen →

 • Professionals
  Professionals

  Werk je voor een gemeente, provincie of een organisatie die bezig is met trage wegen? Hier vind je uitgebreide achtergrondinformatie over subsidies, beleid, inrichting en recht.

  Klik hier om meer te lezen →

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

 • 4 mei Het kan wel: stap voor stap trage wegen weer openen in Everbeek (Brakel)

  Planmatig werken aan trage wegen: het kan wel degelijk. Al blijft het al te vaak een weg van uiterste geleidelijkheid, om tal van uiteenlopende redenen. Dit voorjaar realiseerde de gemeente Brakel een prioriteit die al bijna 8 jaar op de radar stond: de heropening van een aantal voetwegen op de Plankkouter in Everbeek-Beneden.

 • 1 mei Gezond blijven langs trage wegen: een gesprek met Jurn Verschraegen

  Blijven bewegen: het is de eerste tip die we krijgen om deze lange lockdown gezond en wel door te komen. Wandelen en fietsen in eigen buurt zijn de beste remedie om lijf en hoofd in goede conditie te houden. Ook mensen met gezondheidsproblemen hebben baat bij fysieke activiteit in de buitenlucht, dat lezen we onder meer op >> de website van het Vlaams Expertisecentrum Dementie.

 • 20 apr Vraag van de maand: wat houdt de (tijdelijke) aanpassing aan het gemeentewegendecreet in?

  Vorige maand berichtten we over het feit dat de procedures in de omgevingsvergunningen tijdelijk werden aangepast omwille van de coronacrisis, maar dat alles inzake gemeentewegen gewoon doorloopt. Intussen is dat veranderd. Het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 wijzigt –tijdelijk- een aantal termijnen in het Gemeentewegendecreet.

 • 9 apr 7 keer trage wegen voor binnenblijvers

  En zelfs nu we maar minimaal naar buiten kunnen, kan je je hart ophalen aan trage wegen en epische tochten die de hoofdrol spelen in films, boeken en muziek. Dit is de binnenblijflijst van het Trage Wegen-team: 7 keer indoor tragewegenplezier.

 • 1 apr Vraag van de maand: hoe kan ik tijdens de coronacrisis helpen om de trage wegen te beschermen?

  In groep wandelen, samen vergaderen of rechtstreeks overleggen met je gemeentebestuur zit er allicht voorlopig niet in. Maar hoe kan je jezelf dezer dagen toch inzetten voor de trage wegen in jouw buurt? We sommen alvast drie tips op! Het goede nieuws is dat je ze ook na de crisis (waarvan wij vurig hopen dat ze niet al te lang blijft duren) gewoon verder kan gebruiken…

 • 2 mrt Vraag van de maand: Hoe komt een gemeentelijk rooilijnplan tot stand? Welke beroepsmogelijkheden zijn er?

  De regels die van toepassing zijn op trage wegen veranderden ingrijpend op 1 september 2019 door de invoering van het Gemeentewegendecreet. Dat heeft ook gevolgen voor de rooilijnplannen van de gemeentewegen. Daarop worden de ligging en de breedte van de wegen onder het beheer van de gemeente vastgelegd. Maar hoe verloopt de procedure waarmee een gemeentelijk rooilijnplan wordt vastgesteld?

 • 2 mrt Een mening over trage wegen in Antwerpen? Kom af!

  Nu alle trage wegen in Antwerpen in kaart zijn gebracht, gaat het Trage Wegen Antwerpen-team op zoek naar wat de buurtbewoners vinden van de paden en het netwerk in hun wijk. Ben jij een tragewegenkenner of ben je benieuwd naar wat die trage wegen kunnen betekenen voor de stad? Kom dan in maart of april naar één van de MAPits in jouw buurt. Op die avonden brengen we in kaart waar de kansen en de pijnpunten liggen. En niemand die dat beter weet dan de mensen die er wonen of werken.

  Woon je in Antwerpen? Bepaal dan mee hoe we de wandel- en fietservaring in jouw wijk kunnen versterken.

 • 2 mrt 30-30 vanaf 7 maart: doe met met team Trage Wegen

  Vorig e-zine hadden we 't al over 30-30, de campagne van Bos+ om mensen aan te zetten om meer te bewegen in het groen. Dit jaar kan je voor het eerst deelnemen met een team. Als je zin hebt om 30 dagen lang, vanaf 7 maart, meer op pad te gaan langs trage wegen, sluit je dan aan bij het Team Trage Wegen. En weet: Bos+ plant bomen voor iedereen die mee doet. Hoe meer we bewegen, hoe meer bomen.

  >> Klik op deze link als je met ons mee doet.

 • 3 feb Vraag van de maand: Wat is een rooilijnplan?

  De regels die van toepassing zijn op trage wegen veranderden ingrijpend op 1 september 2019 door de invoering van het Gemeentewegendecreet. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop de ligging en de breedte van de trage wegen worden vastgelegd. Dat is immers waarvoor een rooilijnplan dient. Het Gemeentewegendecreet bepaalt wat er minstens op zo’n plan te moet staan. Een woordje uitleg!

 • 3 feb 30 dagen 30 minuten in 't groen: Trage Wegen doet mee. Jij ook?

  Voor het vijfde jaar op rij slaan BOS+ en CM de handen in elkaar om zo veel mogelijk mensen te laten bewegen in het groen, omdat het goed is voor je gezondheid. Heb je al gemerkt dat je stress afneemt na een stevige boswandeling? Of dat bewegen in het groen je slaapkwaliteit bevordert? En niet alleen je humeur, maar ook je lichaam geniet van buiten bewegen. Je krijgt minder fijn stof binnen en je houdt je inspanning langer vol in een groene omgeving. Ervaar het zelf en doe mee aan de uitdaging van 30-30 vanaf 7 maart.

Volledig nieuwsoverzicht

 

2020-05-30