deeljetragewegenideeenGebruik jij trage wegen als doorsteek, speelweefsel of stiltepad?
Ken je hun volksnaam? Ideeën voor nieuwe wegjes?
Hoe kunnen ze beter aangelegd worden?

Van oktober 2016 tot december 2017 evalueert Trage Wegen de Gentse wegjes en paadjes en bevragen we inwoners via workshops, wandelingen en een interactieve website. Het doel: een wenskaart voor de toekomst, en meer en betere trage wegen in de stad!

 

Deel je ideeën via www.stad.gent/tragewegenkaart of nodig ons uit voor een workshop of wandeling met jouw organisatie: we komen graag naar je toe met ons mobiel bureau! Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Waerbeke is een sociaal-culturele beweging die opkomt voor de beleving van stilte, rust en ruimte in Vlaanderen en Brussel. Jaarlijks organiseren ze Dag van de Stilte (dit jaar op 30 oktober) en de Waerbeke Conferentie (26 oktober).

De conferentie focust deze keer op "Stilte in de stad, hoe doen we dat?". Ook Trage Wegen is paraat. We stippelden een wandeling uit langs rustpunten in Gent én nodigen je uit om mee rond de tafel te zitten en na te denken over hoe we met trage wegen een nadrukkelijke plek kunnen geven aan stilte, rust en ruimte in de stad. Meer info en inschrijven: www.waerbekeconferentie.be

Ondertussen, in Gent... is de inventarisatie van alle trage wegen in de stad bijna afgerond. Hoog tijd om de stad ook al wandelend te gaan verkennen. En wie kan ons daarbij beter gidsen dan de Gentenaars zelf? Daarom een oproep: we zijn op zoek naar Gentenaars die hun stadsgenoten op sleeptouw willen nemen op een wandeling in hun buurt. Een wandeling waar ook ruimte is voor een gesprek over de buurt. Ofte een Jane's Walk.

Resterende hokjes na 05-01-2016Nu alle hokjes verdeeld zijn en de meeste gegevens zijn binnengekomen, zijn we die gegevens volop aan het verwerken.
Alle gegevens worden verzameld in één bestand, de foto's worden gesorteerd en de ontbrekende gegevens opgelijst. Dit alles om de volgende stap te kunnen zetten met Trage Wegen Gent: het uittekenen van een toekomstbeeld voor deze wegen.

Maar eerst hebben we dus, letterlijk, nog een hoop verwerkingswerk. Wilt u daarbij helpen door de gegevens (van b.v. de wegen die u zelf inventariseerde) te integreren in de Gentse tragewegendatabase, stuur dan zeker een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Beste Gentenaars,

We zijn nog steeds op zoek naar enthousiatelingen voor het inventariseren van de resterende hokjes in de kanaaldorpen en Oostakker.
Omdat wij tijdens de kerstvakantie in verlof zijn en dus niet kunnen antwoorden op jullie interesse om een hokje op te nemen, kan je de resterende hokjes zelf downloaden onderaan deze pagina. Op die manier kan je alvast op pad!

Een heel fijne eindejaarsperiode gewenst en graag tot in 2016!

De startmomenten zijn al even achter de rug, de deadline (31/12/215) komt snel dichterbij.

17-5496-2Dus vroegen wij ons af: hoe gaat het met uw hokje(s)?
Zijn de wegen al geïnventariseerd? Haal je de deadline?
Is het duidelijk hoe je de foto's en fiches dient te benoemen en aan te leveren?
Als je met de appliciatie werkt, verloopt dit vlot of bots je op technische problemen?

We horen het graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zin in nog een hokje?Er zijn nog een 15 hokjes waarvoor we iemand zoeken die er de wegen wil in kaart brengen.
Heb jij interesse of kan je iemand anders warm maken?
Registreer je snel hier!

Breng uw trage wegen op gang! from Trage Wegen vzw on Vimeo.

Het is gebeurd!
Zondag vond het vierde en laaste startmoment van Trage Wegen Gent plaats.
Tragewegenliefhebbers kwamen er aan de hand van interactieve wandelroutes en dit filmpje te weten hoe ze de Gentse trage wegen kunnen inventariseren.

Tot 31 december 2015 gaan zij op pad om de toegankelijkheid, verharding, breedte... van al die wegen in kaart te brengen en er foto's van te nemen.
Een noodzakelijke oefening om in 2016 van start te kunnen gaan met het uitwerken van een toekomstvisie op die wegen. Een oefening die eveneens samen met de Gentenaars zal gebeuren.

Al heel wat hokjes werden verdeeld, maar nog niet allemaal!
Vooral in Oostakker en de kanaaldorpen zoeken we nog enthousiastelingen die een hokje willen inventariseren. Maar ook in het centrum en tegen de grens met Drongen, is uw hulp nog welkom! Hier kan u nagaan over welke hokjes het juist gaat en kan u zich registereren voor één of meerdere van deze hokjes.

IMG 6324

 

Op zondag 15 november ontvangen we u, uw buren en vrienden in Wondelgem.
Voor het vierde en laatste startmoment van Trage Wegen Gent.

Ook tijdens dit startmoment leggen we u tussen 10u en 12u30 graag uit wat het opzet is van Trage Wegen Gent, hoe het project zal verlopen en vooral: hoe u er kan aan meewerken! Dit doen we aan de hand van een filmpje en een infomarkt, maar het liefst rechtstreeks via de trage wegen in Wondelgem. Tusen 10u en 11u kan u namelijk een wandeling aanvatten die begint en eindigt op de plaats van gebeuren: De Zulle (Botestraat 98, Wondelgem). Langs de tragewegenwandeling komt u te weten wat trage wegen wel/niet zijn en hoe u de trage wegen uit het gebied mee in kaart kan brengen.

En na dit laatste startmoment... kan u zich hier nog registreren voor het inventariseren van de hokjes die op het startmoment nog niet verdeeld werden. Voor dat inventariseren zelf, heeft iedereen de tijd tot 31 december.

 

IMG 6292

Ook het centrum van Gent ligt bezaaid met trage wegen. Van de looppiste rond de Watersportbaan, over steegjes in het oude centrum tot doorsteekjes onder gebouwen in de wijk Macharius-Hernis.

Kom wandelen en ontdekken
Voor het derde startmoment van Trage Wegen Gent, ontvangen we u graag op 7 november 2015 tussen 10u en 12u30 in AC Portus (Keizer Karelstraat 1). Om er u met enige fierheid, en met een drankje, naar het filmpje te laten kijken. Om u samen met uw buren van een tragewegenwandeling van 2,5 km of 5 km te laten genieten (opgelet: aanvang mogelijk tot 11u). Om u op de infomarkt meer te vertellen over trage wegen en wat de provincie en de stad er mee van plan zijn. Om u uit te leggen hoe u die plannen in de toekomst mee vorm kunt geven. Maar vooral: hoe u die wegen de komende maanden eerst kan inventariseren.

Nodig uw vrienden uit, breng uw familie mee en reserveer een hokje voor uw buren!
Nodig uw vrienden uit om ook te komen, b.v. via het evenement op onze facebookpagina. Maak er een familie-uitstap van en breng uw ouders, kinderen, broers, zussen, kleinkinderen... mee om samen op stap te gaan.
Een buur die zich ook graag inzet voor een hokje uit de wijk, maar op 7 november niet kan komen? Bekijk hier samen welk hokje haar of zijn voorkeur heeft en reserveer het tijdens het startmoment alvast op haar/zijn naam, zodat zij of hij er toch op tijd bij is.

Was uResterende hokjes na startmoment1 er zaterdag niet bij op het startmoment in Sint-Amandsberg, maar bent u toch benieuwd naar de trage wegen in de kanaaldorpen, Oostakker, de wijk Dampoort en Sint-Amandsberg? Ontdek hier welke hokjes nog beschikbaar zijn en laat ons weten welk hokje u voor uw rekening wilt nemen.

app

 

 

 

 

 

In Gent zet Trage Wegen vzw haar kersverse inventarisatie-app in, voor het inventariseren van trage wegen.

Met de app zal het inventariseren van trage wegen vlotter verlopen, worden foto's en knelpunten onmiddellijk gekoppeld aan een locatie en kan u bijkomende trage wegen intekenen door ze af te wandelen.

Maak kennis met de app op één van de startmomenten en ga er zelf mee aan de slag, tijdens het in kaart brengen van Gentse trage wegen.

IMG 6220

Steegjes, doorsteekjes, voetwegels… trage wegen zijn van levensbelang voor een leefbare stad. Weet u waar de trage wegen liggen in uw buurt? Help ons mee de trage wegen in Sint-Amandsberg, Oostakker, Dampoort en de Kanaaldorpen in kaart te brengen en kom naar het startmoment met facultatieve wandeling in Sint-Amandsberg op 17 oktober 2015, tussen 10u00 en 12u30 in Dienstencentrum Wibier (Antwerpsesteenweg 768, Sint-Amandsberg).

Geen inschrijving nodig en de wandeling is gratis.
Let op: De wandeling kan aanvangen tot 11:00

Online beeld

 

 

Steegjes, doorsteekjes, voetwegels…trage wegen zijn van levensbelang voor een leefbare stad. Weet u waar de trage wegen liggen in uw buurt? Help ons mee de trage wegen in Gent in kaart te brengen en kom naar één van de infomomenten met wandeling in uw buurt op 17 oktober 2015 in Sint-Amandsberg, 25 oktober in Ledeberg,
7 november in de binnenstad en op 15 november in Wondelgem.

Info: www.tragewegen.be/gent

 

Drongen 18 oktober

 

STAP MEE LANGS TRAGE WEGEN DRONGEN

Naar aanleiding van de Dag van de Trage Wegen lanceert de stad Gent een eerste deel van het netwerk van trage wegen in Drongen. Trage wegen zijn bedoeld voor traag niet-gemotoriseerd verkeer, om op een aangename en veilige manier langs natuurlijke wegen te wandelen of te fietsen. Benieuwd hoe een trage weg eruit ziet?
Kom dan op 18 oktober 2015 alvast een kijkje nemen op de Dag van de Trage Weg in Drongen, waar de eerste 40 trage wegen worden ingewandeld. U kan ‘s morgens mee op stap met Natuurpunt in de Assels en in de namiddag kan u tot de Vinderhoutse bossen wandelen met vzw Pasar. Geen inschrijving nodig.

Info: www.stad.gent/tragewegen