SPOREN IN DE TIJD KOMT AAN IN BRAKEL

Na Zottegem en Zwalm komt de derde halte van ‘Sporen in de Tijd’ in zicht!
Graag nodigen wij u uit voor:

  • de symbolische verhuis op 18 juni;
  • de feestelijke opening van de tentoonstelling op 20 juni;
  • en heel wat publieksactiviteiten

HIERONDER LEES JE DE DETAILS 

 

18/06 - De EXPO in beweging

De verhuis van de expo is telkens een denderende publieksactiviteit. Te voet, per fiets of met paard en kar verhuizen we bepaalde onderdelen of objecten van de expo langs het Mijnwerkerspad, op naar een volgende halte. Doe mee! Heb je een fietskar, fietsmand of wil je gewoon graag meefietsen? Op woensdag 18 juni verhuizen we al fietsend over het Mijnwerkerspad van Zwalm (Boembekemolen, Boembeke 18) naar Opbrakel (Zaal Onthaal).Afspraak om 13u aan de Boembekemolen.
Afstand: +/- 8 km. Voor meer informatie kan je terecht bij Liesbeth Van den Bossche van partner Milieufront Omer Wattez via Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser. of 055 30 96 66.


20/06 - Feestelijke opening tentoonstelling

Wanneer? vrijdag 20 juni, 19u

Waar? Kerk van Opbrakel, St. Martensstraat, 9660 Brakel


Programma:

  • Verwelkoming  door S. Devleeschouwer, burgemeester
  • Toelichting project door Lien Urmel (Elder Erfgoedprojecten) en Zowie Vangeel (Trage Wegen)
  • Woordje door Ludwig De Temmerman – voorzitter van de Geschiedkundige Kring Triverius
  • Maxi-vertoning van mini-docu’s door Koenraad Deblauwe van vzw VAAK
  • Opening tentoonstelling door Schepen van Cultuur Marijn Devalck, afgerond met een ballade van de 'Fosseman'
  • Receptie in Zaal Onthaal (tegenover de kerk)

De tentoonstelling zal tot en met 29 juni elke dag open zijn tussen 14u en 18u.

Monument mijnwerkers

 

20-29/06 - Ontdek erfgoed in Brakel

Gedurende de tentoonstellingsperiode van 20 tot 29 juni kan je vanaf Zaal Onthaal een bewegwijzerde wandeling doen. Deze tocht komt langs een aantal bezienswaardigheden en brengt het erfgoed van het Mijnwerkerspad tot leven. Het parcours is ongeveer 6 km lang en bijna volledig berijdbaar met kinderwagen en rolstoel.                                                              
Met dank aan Johan Coesens en Dwars door Brakel. 
Afbeelding: Walter Aelvoet


22/06 - Café In de Bareel opent de deuren

Het gebouw van café In de Bareel, gelegen aan de Brusselsestraat 67 in Nederbrakel, dateert van 1911 en zou tot 2002 steeds als café zijn uitgebaat. De naam van het café verwijst naar de bareel die vroeger op-en-neer werd gehaald aan de spoorweg die langs het café liep (nu het Mijnwerkerspad). Op zondag 22 juni kan je er tussen 14u en 17u met een drankje de sfeer van vroeger komen opsnuiven.
Met dank aan familie Veys.
Café In de Bareel - WOII
Afbeelding: Archief J.P. Hoebeke
 

28/06 - Zie eens een molen in actie

Op zaterdag 28 juni om 14u30 kan je in Zaal Onthaal terecht voor een bezoek aan de tentoonstelling onder leiding van een gids. Nadien neemt hij je mee naar de vlakbij gelegen Verrebeekmolen die voor de gelegenheid in actie schiet. Bij goed weer kan dit gecombineerd worden met een korte wandeling langs het Mijnwekerspad. Deelnameprijs: € 3. Contact: Alain Goublomme, T: 0476 35 29 29
Met dank aan Gidsen Vlaamse Ardennen.
Verrebeekmolen
Afbeelding: Tim Braekman
 

30/06 - De karavaan trekt verder

De volgende haltes van Sporen in de Tijd zijn Flobecq en Ellezelles. Op maandag 30 juni trekt de tentoonstelling over de taalgrens. Een aantal klassen met leerlingen uit Flobecq zullen meewandelen in het kader van een klasactiviteit. Iedereen is welkom om me te doen! Om 9u verzamelen we in Zaal Onthaal (St. Martensstraat 5, Opbrakel). Hier vertrekt de wandeling via het Mijnwerkerspad tot in het Livierenbos. Afstand: +/- 4 km. Breng zeker wat snacks of boterhammen mee want rond 11u30 picknicken we in het bos. Voor de deelnemers is er de mogelijkheid om van de picknickplaats terug te wandelen naar Opbrakel via het tracé van de oude spoorweg door het Livierenbos. Daar is de spoorlijn helemaal verdwenen maar er zijn wel nog relicten zichtbaar.

    SPT - Logos FR