Odette en haar kerselaar

Op de warme zomerdag voor haar 75ste veraardag nemen we Odette mee naar de plaats aan het Mijnwerkerspad waar ze moeder werd van haar eerste kind. Ze vertelt vol overgave over haar vader die een kleermaker was en haar moeder die meehielp kostuums te maken voor de burgerij uit Ronse.

Odette had een speciale vergunning om langs de spoorweg naar haar werk te fietsen in Ronse. En ze weet nog veel te vertellen over de 'Pattinage', een rolschaatsbaan bij café Biarritz, waar veel Ronsenaren naar toe kwamen, en café de Pyreneeën, twee plaatsen dicht bij de oude spoorweg in de wijk de Pyreneeën.

Enkele jaren nadat haar dochter Rosane geboren werd, ging de familie een eindje verder gaan wonen. Het seinhuisje kwam leeg te staan en werd later afgebroken. Odette blijft mooie herinneringen overhouden aan de tijd dat ze in het seinhuisje woonde. Als we de plaats bezoeken waar het huisje stond ziet Odette tot haar vreugde dat de oude kersenboom er nog steeds staat. Terwijl ze onder de boom zit en wat kersen eet komen de herinneringen nog meer naar boven, alsof het allemaal gisteren was.

Dank aan Odette en Rosane voor de mooie verhalen en dank aan Tom voor de ontvangst en het openstellen van de tuin voor het filmen.

    SPT - Logos FR