Staptocht Borinage dag 3

Maandag 8 juli: van Ronse naar Grandmetz

>>> Bekijk hier de foto's. (Met dank aan de deelnemers en de fotografen!)

 

De derde etappe van onze tocht naar de Borinage brengt ons van Ronse tot Grandmetz, bij Leuze. Na ons vertrek aan het station van Ronse kunnen we een goede kilometer op de oude spoorweg stappen. Terwijl ze op het volledige stuk tussen Zottegem en Ronse is opgebroken, zijn de rails hier wel nog aanwezig. In de berm zien we ook nog paaltjes staan en andere spoorrelicten. Het spoor is wel sterk overgroeid en als we een kilometer later een over een brug gaan blijkt de doorgang hier niet meer mogelijk door de dichte begroeiing met bramen. We maken daarom een omweg via de baan.

In het gezellige dorpje Saint-Sauveur eten we onze lunch in restaurant ‘Maison Blanche’. We krijgen hier gezelschap van Jean en Georges, twee leden van de ‘Marcheurs du Mercredi’ die ons verder leiden over kleine wegjes tot de eindbestemming van die dag.

Vanaf Frasnes kunnen we terug op de oude spoorwegbedding lopen. Hier is het spoor pas vorig jaar weggehaald en lopen we op grove kiezels. We stoppen aan het oude station van Frasnes, nu het 'Maison du sucre'. Achter het stationsgebouw is de spoorwegbedding veranderd in een prachtige bloemenzee. We vervolgen onze tocht via de spoorbedding en passeren een aftakking naar de suikerfabriek. Als we Grandmetz naderen palmt de natuur steeds meer de oude bedding in, maar het pad blijft wel begaanbaar. Een kilometer voor Grandmetz moeten we het pad echter terug verlaten omdat het te dicht begroeid is. We komen moe maar voldaan aan bij Amar van het Tunesisch restaurant ‘Salon D’ Eden’, waar we een lekker voetbad krijgen, tajine met frieten en een zoete muntthee voor het slapengaan.

Het spectakel van die dag is beslist de blauwe weerschijnvlinder. We zien ook heel wat bijzondere planten langs de bermen, die vaak moeilijk op naam te brengen zijn omdat het geen wilde soorten zijn, maar planten die uit tuinen op de spoorwegbedding zijn beland.

    SPT - Logos FR